Πολυετείς ποινές κάθειρξης κατά δημοσιογράφων της Cumhuriyet
Κόσμος

Πολυετείς ποινές κάθειρξης κατά δημοσιογράφων της Cumhuriyet

Τούρκοι εισαγγελείς ζητούν να επιβληθούν ποινές κάθειρξης 43 ετών σε δημοσιογράφους της εφημερίδας Cumhuriyet, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση. Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους δημοσιογράφος για υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης και για στοχοθέτηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με «μεθόδους ασύμμετρου πολέμου».

Στο κατηγορητήριο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters την Τετάρτη, υποστηρίζεται ότι η Cumhuriyet ουσιαστικά είχε «καταληφθεί» από το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν -στον οποίο η Άγκυρα επιρρίπτει την ευθύνη για το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου- και χρησιμοποιήθηκε για να «συγκαλύπτονται οι ενέργειες τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πάνω από 113.000 άνθρωποι έχουν καθαιρεθεί, απαλλαγεί από τα καθήκοντά τους και δεκάδες χιλιάδες έχουν τεθεί υπό κράτηση στις τάξεις της αστυνομίας, του στρατού, του δικαστικού συστήματος, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Άγκυρα διατείνεται ότι τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα εξαιτίας της απειλής που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, οι εκκαθαρίσεις έχουν θορυβήσει τους συμμάχους της Τουρκίας στη Δύση, που εκφράζουν ανησυχίες για την καταστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

Η Cumhuriyet διεξήγαγε «εντατική επιχείρηση με στόχο την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της δημοκρατίας […] με μεθόδους ασύμμετρου πολέμου», αναφέρεται στο κατηγορητήριο έκτασης 324 σελίδων, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τουρκικά ΜΜΕ την Τρίτη.

Η εφημερίδα Cumhuriyet, που θεωρείται επί δεκαετίες ένας από τους πυλώνες του κοσμικού κράτους, κατηγορείται ακόμη ότι καταστρατήγησε τις αρχές της τα τελευταία χρόνια και δημοσίευε κείμενα που υπηρετούσαν τους «αυτονομιστές» κι έκανε προσπάθειες «χειραγώγησης» της κοινής γνώμης.

Στο κατηγορητήριο κατονομάζονται 19 δημοσιογράφοι, εκ των οποίων οι 12 έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση, συμπεριλαμβανομένων του γνωστού σχολιογράφου Καντρί Γκιουρσέλ και του Αχμέτ Σικ, συγγραφέα παλαιότερα ενός βιβλίου που επέκρινε το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι τρεις από τους δεκαεννέα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης 43 ετών διότι προσέφεραν «βοήθεια σε μια ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση χωρίς να είναι μέλη της».

Η εφημερίδα αποκάλεσε τις κατηγορίες αυτές «αποκυήματα φαντασίας και συκοφαντίες» και τόνισε ότι ορισμένες από τις καταθέσεις στις οποίες βασίζεται μέρος του κατηγορητηρίου έχουν γίνει από ανθρώπους που θεωρούνταν συνδεδεμένοι με τον Γκιουλέν στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας την Τετάρτη ήταν «Αποφυλακίστε τους αμέσως».

Οι εισαγγελείς απαιτούν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης στον πρώην διευθυντή της Cumhuriyet, τον Τζαν Ντιουντάρ, ο οποίος είχε φυλακιστεί το 2015 με την κατηγορία ότι δημοσίευσε κρατικά μυστικά, ειδικά για την υποστήριξη των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε Σύρους αντάρτες, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο Ντιουντάρ ζει πλέον στη Γερμανία.

Ο νυν διευθυντής της εφημερίδας, ο Μουράτ Σαμπουντζού, και άλλα στελέχη της συνελήφθησαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες διότι φέρονται να υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα. Οι συλλήψεις τους πυροδότησαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη.

Αναρτήσεις σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλές στο Twitter, αποτελούν μεγάλο μέρος του κατηγορητηρίου, ενώ σε αυτό συμπεριλήφθηκαν κατηγορίες πως το προσωπικό της Cumhuriyet βρίσκονταν σε επαφή με χρήστες του Bylock, μια υπηρεσία ανταλλαγής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων που η τουρκική κυβέρνηση διατείνεται ότι χρησιμοποιούσαν υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Εξάλλου, ορισμένοι από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας κατηγορούνται ότι «υπηρετούσαν τα συμφέροντα» του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), των αυτονομιστών ανταρτών που μάχεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας εναντίον των τουρκικών αρχών επί τρεις δεκαετίες. Άλλοι φέρονται να υποστήριζαν θέσεις του ακροαριστερού Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), στο οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για πολλές ένοπλες επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

«Υπάρχουν πολλές και διάφορες οργανώσεις στην Τουρκία. Η οργάνωση του Γκιουλέν, το PKK, το DHKP-C. Μας κατηγορούν ότι τις βοηθήσαμε όλες […] κι από ό,τι φαίνεται είμαι ο βασικός ύποπτος», ανέφερε ο Ντιουντάρ σε ένα βίντεο που τράβηξε ο ίδιος και ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Κατά τον ίδιο, το γεγονός ότι το προσωπικό της Cumhuriyet ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου από δημοσιεύματα φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ αποτελεί «άλλο ένα νομικό σκάνδαλο».

«Βρίσκομαι στο πλευρό όλων τους και θα συνεχίσω να είμαι η φωνή τους ως το τέλος», ανέφερε ο ίδιος στον ιστότοπό του, που δημιούργησε στη Γερμανία για να καλύπτει τις εξελίξεις στη χώρα του.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet