“Πόρτα” από Γερμανία στους οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια
Κόσμος

“Πόρτα” από Γερμανία στους οικονομικούς μετανάστες από τα Βαλκάνια

«Ασφαλείς χώρες προέλευσης» κηρύσσει η γερμανική κυβέρνηση την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων και απέλασης, στο πλαίσιο γενικευμένης μεταρρύθμισης των κανόνων χορήγησης ασύλου για ορισμένες κατηγορίες αιτούντων προκειμένου το Βερολίνο να ανταποκριθεί καλύτερα στην προσφυγική κρίση.

Τα σχετικά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο.

Η Γερμανία σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστεί η χώρα «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 περίπου τέσσερις στους δέκα [ποσοστό 40%] ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων.

Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο -εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, άνθρωποι που διαφεύγουν από εμπόλεμες ζώνες- οι μετανάστες από τις βαλκανικές χώρες συμβάλλουν στην «ασφυξία» του συστήματος υποδοχής των προσφύγων.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διαπλεύσει τη Μεσόγειο για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, περίπου 515.000 άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη, ενώ 3.000 πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

Τη Δευτέρα άλλοι 5.335 μετανάστες εισήλθαν στην Ουγγαρία, σχεδόν όλοι τους από τα σύνορα με την Κροατία. Οι αυστριακές αρχές υποδέχτηκαν 3.700 ανθρώπους στα σύνορά τους και τους οδήγησαν στη Γερμανία, τον προορισμό που επιλέγουν οι περισσότεροι από αυτούς.

Μόνο τη Δευτέρα, σε 11 ξεχωριστές επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 1.151 άνθρωποι από την ιταλική ακτοφυλακή. Οι λιβυκές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι διέσωσαν 346 ανθρώπους που επέβαιναν σε τρεις φουσκωτές λέμβους.

Η Γερμανία, η οποία επανέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορά της για να οργανώσει καλύτερα την υποδοχή των μεταναστών, κατέγραψε περίπου 20.000 νέες αφίξεις την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόρκος Ζνίνταρ, ανέφερε ότι στην περίπτωση που κλείσουν τα κροατοουγγρικά σύνορα, η χώρα της είναι έτοιμη να δεχτεί τους πρόσφυγες που θα μπουν στο έδαφός της με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. «Όμως αν φτάνουν καθημερινά 10.000 άνθρωποι, τότε θα έχουμε πρόβλημα», προειδοποίησε.

Η Αυστριακή ομόλογός της, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, εξήγησε ότι «αν δεν υπάρξει διεθνής λύση, τότε απομένουν μόνο δύο δυνατότητες: είτε να συνεχίσουμε έτσι [με έναν ‘διάδρομο’ που θα οδηγεί στη Γερμανία] είτε να υιοθετήσουμε μία πιο σκληρή στάση στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας».

Στο διπλωματικό πεδίο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αναμένεται την Τετάρτη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τη «σκληρή» γραμμή του και τα συρματοπλέγματα που έχει ορθώσει στα σύνορα. Στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θέλει να κλείσει τα σύνορα με την Κροατία, απ΄ όπου περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες αφότου έκλεισαν τα σύνορα με τη Σερβία.

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet