Ρωσικές δοκιμές όπλων επί ουκρανικού εδάφους
Κόσμος

Ρωσικές δοκιμές όπλων επί ουκρανικού εδάφους

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαψεύδει ότι έχει αναπτύξει στρατιώτες στην Ανατολική Ουκρανία. Αλλά δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την παρουσία ρωσικών όπλων, και μάλιστα των πιο σύγχρονων, εκεί. Σε τέτοιο σημείο που πολλοί ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ανατολική Ουκρανία έχει γίνει ένα πεδίο δοκιμών για τις νέες στρατιωτικές ικανότητες της Ρωσίας.

Την τελευταία φορά που έκανε πόλεμο, το 2008, η Ρωσία κατάφερε μια εύκολη νίκη στη Γεωργία. Αλλά οι στρατηγοί της μετέφεραν στο Κρεμλίνο μια βαθιά ανησυχία για το πόσο άσχημα τα πήγαν οι δυνάμεις τους σε ορισμένους βασικούς τομείς του σύγχρονου πολέμου. Η Ρωσία έχει περάσει τα τελευταία επτά χρόνια εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντας εκ νέου τον στρατό της προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις και να κλείσει το χάσμα με τις σύγχρονες δυτικές δυνάμεις. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κερδίσει έδαφος έναντι του κυβερνητικού στρατού.

Ο στρατός της Ουκρανίας δεν έχει περάσει από την ίδια εντατική διαδικασία εκσυγχρονισμού και υφίσταται τις συνέπειες, αντιμέτωπος με τα νεότερα όπλα και συστήματα που παρέχει η Ρωσία στους αντάρτες.

Drones και ηλεκτρονικός πόλεμος

Δύο βασικά παραδείγματα είναι η χρήση των UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη drones) για επιτήρηση και στόχευση και η χρήση του ηλεκτρονικού πολέμου. Και οι δύο τεχνολογίες θεωρήθηκαν ως τομείς αδυναμίας των ρωσικών δυνάμεων το 2008 και έχουν αναπτυχθεί εντατικά από τότε. Τώρα, είναι σε ευρεία χρήση στην Ανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν έλλειψη ασφαλών συστημάτων επικοινωνιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι επικοινωνίες τους υπόκεινται σε παρεμβολές και συχνά επίσης δείχνουν τη θέση τους στα ρωσικά συστήματα εντοπισμού. Αυτό τις κάνει πιο εύκολους στόχους για το ρωσικό πυροβολικό, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Grad και άλλων, πιο ισχυρών, πυραυλικών συστημάτων.

Ως μέρος των μη φονικών ενισχύσεων που προσφέρουν οι ΗΠΑ, η Ουκρανία έχει λάβει ειδικά ραντάρ για να εντοπίζει την πηγή των εισερχόμενων πυρών. Αλλά η χρήση τους περιορίζεται από τη δυσκολία της μεταβίβασης των πληροφοριών στις άλλες δυνάμεις. Και, προς το παρόν, η Ουκρανία δεν έχει λάβει τα πιο εξελιγμένα συστήματα που θα εντόπιζαν την πηγή των πυρών από συστήματα πυροβολικού μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Επιπλέον, τα τανκ που καταφθάνουν από τη Ρωσία είναι πολύ πιο σύγχρονα από τα ουκρανικά μοντέλα. Όλα αυτά τα συστήματα, καθώς και ιατρική υποστήριξη και νοσοκομειακός εξοπλισμός για το πεδίο της μάχης, βρίσκονται στον κατάλογο με τα ουκρανικά αιτήματα για την ενίσχυση των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες αντιμετωπίζουν με δυσκολία τον νέο ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η αεράμυνα των αυτονομιστών

Οι απώλειες των ουκρανικών αεροσκαφών πάνω από τη ζώνη των συγκρούσεων δείχνουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα συστήματα αεράμυνας των φιλορώσων αυτονομιστών. Αυτά δεν περιλαμβάνουν μόνο το πυραυλικό σύστημα Buk -που κατηγορήθηκε για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines- αλλά και άλλα, όπως το Strela για χρήση σε χαμηλότερα υψόμετρα και μικρότερο βεληνεκές, καθώς και ένα ευρύ φάσμα ελαφρύτερων πυραύλων. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες, το ΝΑΤΟ, δυτικοί ηγέτες και η κυβέρνηση του Κιέβου λένε ότι υπάρχουν αποδείξεις για την άμεση ρωσική στρατιωτική εμπλοκή, παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Ως μέρος του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της, η Ρωσία πραγματοποιεί γυμνάσια για συγκρούσεις με ένα εντατικό πρόγραμμα ασκήσεων και ελιγμών, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών σε όλη τη χώρα. Αυτές οι ασκήσεις έχουν αυξηθεί σε μέγεθος και πολυπλοκότητα και συχνά έχουν ένα σενάριο που είναι άμεσα εχθρικό προς τη Δύση. Τώρα, η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα ενός ζωντανού πεδίου δοκιμών στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μπορεί να δοκιμάζει τα νέα όπλα, τα συστήματα και την τακτική της.

Τα αποτελέσματα -ειδικά αν όλα αυτά δοκιμάζονται σε βάρος κάποιων αμυντικών συστημάτων που ενδέχεται να προμηθεύσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία- θα βοηθήσουν τη Ρωσία να εκτιμήσει τις ικανότητες των δυνάμεών της σε μια θεωρητική αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ.

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet