Φουκουσίμα: Ρίχνουν ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό
Κόσμος

Φουκουσίμα: Ρίχνουν ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό

Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού νερού έχουν συγκεντρωθεί, λόγω βλάβης στο κεντρικό σύστημα επεξεργασίας του ραδιενεργού νερού, στο κατεστραμμένο, μετά τον σισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου 2011, πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι στην Ιαπωνία. Έτσι, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση άρχισε να απελευθερώνει στον Ειρηνικό Ωκεανό νερό με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η απόρριψη μολυσμένων υδάτων στον Ειρηνικό πραγματοποιείται έπειτα από συμφωνία με τους ντόπιους αλιείς, πολλοί από τους οποίους έμειναν χωρίς δουλειά έπειτα από εθελοντικό μορατόριουμ στο ψάρεμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco, καθώς και η Ιαπωνική Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ανεξάρτητες οργανώσεις, ανακοίνωσαν ότι η ραδιενέργεια στο νερό που απελευθερώνεται είναι λιγότερο από 1 becquerel ανά λίτρο Καισίου-134 και Καισίου-137. Όλα τα άλλα ραδιοϊσότοπα που ελέγχθηκαν είναι επίσης αρκετά κάτω από τα ανώτερα επιτρεπτά όρια για ρίψη ραδιενεργών υδάτων στη θάλασσα. Το νόμιμο όριο για την απελευθέρωση Καισίου-134 στον ωκεανό είναι πολύ υψηλότερο, στα 60 Bq ανά λίτρο.

Ένα βασικό πρόβλημα για την Tepco είναι το νερό που εισρέει στο εργοστάσιο από τους γύρω λόφους και το υπέδαφος και αναμειγνύεται με το άκρος ραδιενεργό νερό που ψύχει τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες. Το νερό αντλείται, καθαρίζεται και διοχετεύεται σε εκατοντάδες δεξαμενές που έχουν στηθεί στον χώρο και έχουν παρουσιάσει πολλαπλές διαρροές.

Οι 560 τόνοι νερού που επρόκειτο να απορριφθούν την Τετάρτη συλλέχθηκαν πριν εισρεύσουν στο υπόγειο του εργοστασίου. Η Tepco ελπίζει να διοχετεύει στον ωκεανό περίπου 100 τόνους από αυτό το νερό την ημέρα.

Το σύστημα που απομακρύνει τα πιο επικίνδυνα ραδιοϊσότοπα από το μολυσμένο νερό χάλασε και πάλι αυτή την εβδομάδα. Στα δύο χρόνια που έχουν περάσει από την εγκατάστασή του, το σύστημα ουδέποτε λειτούργησε πλήρως. Η Tepco έχει παραδεχτεί ότι οι επανειλημμένες βλάβες και διαρροές που προκαλούν «ντροπιάζουν» την εταιρεία.

Η ιαπωνική εφημερίδα Asahi Shimbun αποκάλυψε ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στη Φουκουσίμα αγνόησε τις εντολές και εγκατέλειψε το εργοστάσιο τις πιο κρίσιμες ώρες μετά τη διακοπή λειτουργίας του συστήματος ψύξης, η οποία οδήγησε σε μερική τήξη του πυρήνα τριών αντιδραστήρων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet