Ισπανία: Η τρίτη κάλπη ευνοεί τον Ραχόι και την αποχή
Κόσμος

Ισπανία: Η τρίτη κάλπη ευνοεί τον Ραχόι και την αποχή

Κουρασμένοι και απηυδισμένοι από την αδυναμία των πολιτικών να συνεννοηθούν, οι Ισπανοί στέλνουν τα δικά τους μηνύματα στις ηγεσίες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη δημοσκόπηση που παρουσιάζει η El Pais.

Μόλις ένα 63% των ερωτηθέντων λέει ότι θα πήγαινε να ψηφίσει για τρίτη φορά σε έναν χρόνο (όπως αναμένεται να συμβεί), ποσοστό που αποτελεί -εφόσον επιβεβαιωθεί- ιστορικό χαμηλό για την μεταπολιτευτική Ισπανία.

Το 71% δεν θέλει εκλογές, ενώ το 58% θεωρεί υπεύθυνους για το αδιέξοδο τους πολιτικούς γενικά. Είναι πάντως, χαρακτηριστικό ότι το 42% των ψηφοφόρων των Podemos δεν λέει «όχι» σε νέα εκλογική αναμέτρηση, ίσως γιατί εκτιμά ότι μπορεί η τρίτη κάλπη να δώσει αυτό που δεν πέτυχε η δεύτερη: να προσπεράσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να μείνουν εκείνοι δεύτεροι πίσω από τον Ραχόι.

Οι πλέον πιστοί στο ραντεβού τους με τε εκλογικά κέντρα είναι οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το ΡΡ να κινείται πλέον ακόμα ψηλότερα στην πρόθεση ψήφου, αγγίζοντας το 35% (έναντι 33%).

Το ποσοστό αυτό είναι και πάλι μακριά από την αυτοδυναμία, όμως θα έδινε επιπλέον έδρες στις 137 που κατέχει σήμερα, ενδεχομένως να διευκόλυνε το σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης.

Η ίδια δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεθ συνεχίζουν την κατρακύλα. Από το 22,7%, του Ιουνίου το οποίο πανηγυρίστηκε επειδή κράτησαν τη δεύτερη θέση, θα έπεφταν στο 21,3%.

Το χειρότερο για το ιστορικό κόμμα της χώρας είναι ότι για μια ακόμα φορά θα έδιναν μάχη για να κρατήσουν αυτή τη δεύτερη θέση.

Οι Podemos ακολουθούν με 21,1%, στα όρια του στατιστικού λάθους της έρευνας. Το ποσοστό τους είναι αμετάβλητο, γεγονός που αποδίδεται στην υιοθέτηση διαφορετικής στρατηγικής: ενώ μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2015 μπήκαν ενεργά στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του Ιουνίου αποφάσισαν να αφήσουν την πρωτοβουλία στα «παλαιά κόμματα», ώστε να αναδειχθεί η αδυναμία συνεννόησης.

Από κοντά βέβαια και η εσωστρέφεια που έφερε η αποτυχία του κόμματος να προσπεράσει τους Σοσιαλιστές. Αυτό έδειχναν τότε όλες οι δημοσκοπήσεις, αυτό έδειξε ακόμα και το βράδυ των εκλογών το exit poll, μέχρι που άνοιξε η κάλπη.

Στάσιμοι οι Ciudadanos, παρά το γεγονός ότι ο νεαρός πρόεδρός τους Άλμπερτ Ριβέρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής. Οι ψηφοφόροι τον αγαπούν, αλλά δεν τον ψηφίζουν.

Στην Ισπανία τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πλέον στραφεί στις κινήσεις της Καταλονίας, η οποία προχωρά το σχέδιο ανεξαρτησίας, αλλά και στις τοπικές κάλπες που στήνονται στις 25 Σεπτεμβρίου σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων.

Κατά πολλούς, το αποτέλεσμα της κάλπης ίσως αποδειχθεί καθοριστικό για τις επόμενες κινήσεις στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στη Γαλικία το κόμμα του Ραχόι αναμένεται να κερδίσει με μεγάλη άνεση την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ στη Χώρα των Βάσκων, οι εθνικιστές του PNV αναμένεται να μείνουν στην πρώτη θέση, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Και ενώ στη Μαδρίτη απαιτούνται περισσότερα «ναι» από «όχι» για να γίνει κάποιος πρωθυπουργός, στις τοπικές κυβερνήσεις δεν συμβαίνει το ίδιο, καθώς το κόμμα με τη σχετική πλειοψηφία συνήθως σχηματίζει κυβέρνηση. Στη συνέχεια όμως αναζητεί συμμάχους για να μπορέσει να κυβερνήσει.

Στη Χώρα των Βάσκων το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι κακό για τους Σοσιαλιστές, αλλά και για το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο όμως δεν είχε ποτέ μεγάλη επιρροή στην περιοχή. Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές είχαν καταφέρει το 2009 μέχρι και να κερδίσουν την προεδρία.

Θα μπορούσε το κακό (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) αποτέλεσμα για το Σοσιαλιστικό Κόμμα να πυροδοτήσει εξελίξεις στο εσωτερικό του (που έτσι κι αλλιώς «βράζει»), ώστε να αποφευχθούν οι τρίτες εκλογές;

Κατά πολλούς, η τρίτη κάλπη εφόσον ο Ραχόι και ο Σάντσεθ παραμένουν στις ηγεσίες τους, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι θα στηθεί…

Πηγή: in.gr / Απόστολος Ρουμπάνης/ Newsroom ΔΟΛ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet