245 νεκροί, 100 εγκλωβισμένοι, αλλά… αυτά συμβαίνουν
Κόσμος

245 νεκροί, 100 εγκλωβισμένοι, αλλά… αυτά συμβαίνουν

Eξαγριωμένοι κάτοικοι της πόλης Σόμα φώναζαν «δολοφόνε» στον Τούρκο πρωθυπουργό για την ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίχθηκε στις στοές του ανθρακωρυχείου. Διαδηλωτές επιτέθηκαν με κλωτσιές στο αυτοκίνητο που τον μετέφερε και έσπασαν τα παράθυρα τριών οχημάτων της συνοδείας του, ενώ ζητούσαν την παραίτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών άνοιξε την πόρτα για να διαφύγει, ενώ το πλήθος κυνηγούσε το κονβόι. Κάτοικοι εκσφενδόνιζαν πέτρες και ξήλωσαν την πινακίδα από το πρωθυπουργικό αυτοκίνητο φωνάζοντας «δολοφόνε» και «κλέφτη».

Είχε προηγηθεί η δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «Αυτά γίνονται συνεχώς». Ήταν η απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου για το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο στην πόλη Σόμα που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 245 ανθρακωρύχους.

Απαντώντας σε επικρίσεις των συνδικάτων που μιλούν για έλλειψη βασικών κανόνων ασφαλείας στο ανθρακωρυχείο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι υγειονομικές επιθεωρήσεις και έλεγχοι για την ασφάλεια είχαν γίνει στην πόλη Σόμα τον Μάρτιο. Επεσήμανε, επίσης, ότι η επιχείρηση ελάμβανε επαρκή μέτρα ασφαλείας και δίνοντας παραδείγματα εκρήξεων σε ανθρακωρυχεία σε όλο τον κόσμο από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, είπε πως «αυτά συμβαίνουν σε όλα τα ανθρακωρυχεία, είναι συνηθισμένα. Δεν θα πρέπει να τα θεωρούμε ως απίθανα. Είναι συνηθισμένα πράγματα. Δεν συμβαίνουν μόνο σε ανθρακωρυχεία, αλλά και αλλού».

Καταγγελίες από τους εργάτες

Σημαντικές ελλείψεις και εγκληματική αμέλεια ως προς τα μέτρα ασφαλείας στο μοιραίο ανθρακωρυχείο καταγγέλλει ο επικεφαλής του συνδικάτου των ανθρακωρύχων της Τουρκίας.

«Όσο τα ορυχεία ανήκαν στο κράτος σχεδόν κανένα ατύχημα δεν είχε συμβεί», ανέφερε. «Από τη στιγμή που ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν τα έργα σε εργολάβους στόχος ήταν η μείωση των εξόδων, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε.

Αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Άγκυρα, ο Ρ. Τ. Ερντογάν τόνισε ότι «ακραίες ομάδες» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την καταστροφή αυτή για πολιτικούς σκοπούς. Προέτρεψε, μάλιστα, τους Τούρκους να μην πάρουν μέρος στις διαμαρτυρίες και προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες. «Θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι θα ερευνηθούν τα πάντα. Θα ψάξουμε κάτω από κάθε πέτρα» είπε σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

Η κυβέρνηση θα βρίσκεται δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων και θα τους βοηθήσει με κάθε μέσο. «Επιστρατεύσαμε όλες τις δυνατότητες του κράτους για το έργο της διάσωσης», είπε ο Ερντογάν και σημείωσε ότι «το κράτος, το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά και η διοίκηση της εταιρείας θα προβούν σε όλα τα απαραίτητα βήματα, ενώ παράλληλα προχωρούν και οι σχετικές δικαστικές διαδικασίες. Δεν θα επιτραπεί καμία αμέλεια. Θα προβούμε σε βήματα που θα ικανοποιήσουν την κοινή γνώμη», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος -της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είχαν καταθέσει τον Οκτώβριο του 2013 πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ανθρακωρυχείο στη Σόμα. Η πρόταση συζητήθηκε και απορρίφθηκε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις 29 Απριλίου, δηλαδή 15 ημέρες πριν από το δυστύχημα.

Τριήμερο πένθος στη χώρα

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε η Τουρκία μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα.

O απολογισμός ανέβηκε στους 245 νεκρούς, ενώ περισσότεροι από 100 εργάτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στις στοές.

Το δυστύχημα προκλήθηκε από έκρηξη το βράδυ της Τρίτης 13 Μαΐου 2014, η οποία συνοδεύτηκε από πυρκαγιά στο ανθρακωρυχείο της Σόμα που βρίσκεται σε απόσταση εκατό χιλιομέτρων από τη Σμύρνη.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, η έκρηξη προκλήθηκε από ηλεκτρικό μετασχηματιστή και προκάλεσε κατάρρευση στοών παγιδεύοντας τους εργάτες. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο απολογισμός ανέρχεται σε 205 νεκρούς, αλλά είναι προσωρινός. Διευκρίνισε ότι η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει στις υπόγειες στοές.

Σύμφωνα με τις Αρχές, από τους 787 εργαζόμενους που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ανθρακωρυχείου την ώρα της έκρηξης έχουν ανασυρθεί 363 άνθρωποι. Σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών, μεταξύ των εργατών υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός ανηλίκων.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Οζγκιούρ Οζέλ, ο οποίος έχει εκλεγεί στη Μανίσα, υποστηρίζει ότι οι νεκροί ανέρχονται στους 350.

Έκρηξη οργής και συλλήψεις συγγενών

Στη σύλληψη οκτώ συγγενών των εκατοντάδων εγκλωβισμένων ανθρακωρύχων προέβη η τουρκική αστυνομία, στο περιθώριο οργισμένων διαδηλώσεων εναντίον του Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ειδικότερα, η αστυνομία συνέλαβε με την κατηγορία της προσβολής του πρωθυπουργού, περίπου οκτώ άτομα, τα οποία διαμαρτύρονταν για το τραγικό δυστύχημα.

Ακύρωση επίσκεψης Τούρκου πρωθυπουργού στην Αλβανία

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακύρωσε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας.

Η είδηση της αναβολής της επίσκεψης έγινε γνωστή από τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος έγραψε στο Facebook: «Θλιβερή συνομιλία με τον πρωθυπουργό Ερντογάν για την τραγωδία με τους ανθρακωρύχους και συνεννόηση για την αναβολή της επίσκεψης στα Τίρανα».

Συλληπητήρια από Ευαγ. Βενιζέλο

Τα θερμά συλλυπητήρια της Ελλάδας για το πολύνεκρο δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο κ. Ευαγ. Βενιζέλος εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα της Ελλάδας να προσφέρει αρωγή στις επιχειρήσεις διάσωσης των εγκλωβισμένων.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet