Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Κόσμος

Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επικράτηση του ΑΚΡ νίκη της «σταθερότητας» και υποστήριξε ότι το σημαντικότερο μήνυμα της κάλπης στρέφεται εναντίον του κουρδικού PKK.

«Η βία, οι απειλές και η αιματοχυσία δεν συμβαδίζουν με τη δημοκρατία» ανέφερε ο Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης, καλώντας επίσης τα άλλα κόμματα σε συνεννόηση για νέο Σύνταγμα.

Η επικράτηση του ΑΚΡ το φέρνει αυτοδύναμο στην Εθνοσυνέλευση, καθώς η στρατηγική έντασης που είχε καλλιεργήσει απέδωσε -έστω κι αν το κόμμα δεν θα έχει την ενισχυμένη πλειοψηφία που θα χρειαζόταν (και επιδίωκε ο Ερντογάν στις πρώτες κάλπες) για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για αλλαγή του Συντάγματος, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος του προέδρου.

Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων (ενσωμάτωση του 97% των εκλογικών τμημάτων), τo Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου-Ερντογάν συγκεντρώνει 49,50% και 315 έδρες στην Εθνοσυνέλευση των 550 εδρών, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) λαμβάνει ποσοστό 25,49% και 135 έδρες, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,52% και 59 έδρες (το όριο εισόδου στην Εθνοσυνέλευση είναι 10%) και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12,01% και 41 βουλευτές.

Το έτερο πρακτορείο ειδήσεων Cihan, που πρόσκειται στον πρώην σύμμαχο και νυν ορκισμένο εχθρό Φετχουλάχ Γκιουλέν, δίνει στο κυβερνών AKP ποσοστό 48,91% (311 έδρες) στο 92,3% των εκλογικών τμημάτων.

Σε ανακοίνωσή του μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Ερντογάν ανέφερε ότι «το πιο σημαντικό μήνυμα» της κάλπης αφορούσε το ΡΚΚ και ήταν ότι «η βία, οι απειλές και η αιματοχυσία δεν συμβαδίζουν με τη δημοκρατία και την ευνομία».

Σημείωσε δε ότι το μήνυμα αφορούσε τη «διαμελιστική τρομοκρατική οργάνωση», αλλά «και αυτούς που βρίσκονται υπό την καθοδήγηση της οργάνωσης αυτής» -αναφερόμενος προφανώς στο φιλορκουρδικό HDP. H κάλπη, συνέχισε, «έδειξε ότι η χώρα επέλεξε να προστατεύσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και εμπιστοσύνης».

Η προεκλογική εκστρατεία έντασης του κόμματος είχε στηθεί πάνω στην εξίσωση της σταθερότητας με την αυτοδυναμία του ΑΚΡ.

Στις δηλώσεις του ενώπιον υποστηρικτών του, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου εμφανίστηκε να κρατά συμφιλιωτικούς τόνους, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι θα επιδιώξει να μπει τέλος στη «διχαστική ρητορική» και ζήτησε «την ευχή όσων προσβλήθηκαν» κατά τη διάρκεια της σκληρής προεκλογικής περιόδου.

Όσον αφορά το Σύνταγμα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν συνταγματικές αλλαγές που θα κάνουν πιο δημοκρατική την τουρκική νομοθεσία. Από τις δηλώσεις του, δεν φάνηκε εάν το ΑΚΡ έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για συνταγματική μεταρρύθμιση προς προεδροκεντρικό σύστημα.

Ο Νταβούτολγου αναφέρθηκε επίσης μόνο γενικά στην επιδίωξη να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, όμως ήταν πιο συγκεκριμένος όταν υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να πολεμήσει τους αντάρτες.

«Δεν θα υποχωρήσουμε από την αποφασιστικότητά μας για λύση ή από την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία» είπε.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet