Προχωρά η μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ε.Ε.
Κόσμος

Προχωρά η μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ε.Ε.

Παρά τον μέχρι στιγμής απογοητευτικό απολογισμό του, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. φαίνεται να βρίσκει κάποιον ρυθμό.

Ο αριθμός των προσφύγων και εκτοπισμένων από τις εστίες τους ανθρώπων ξεπέρασε πέρυσι τα 65 εκατομμύρια παγκοσμίως, σημειώνει σε ετήσια έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που δημοσιεύτηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η αναζωπύρωση πολλών εστιών κρίσης διεθνώς έχει καταστήσει το προσφυγικό υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα και για την Ε.Ε. Το φιλόδοξο πρόγραμμα που εκπόνησε η Κομισιόν τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκίνησε απογοητευτικά. Στόχος του είναι η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες χώρες της Ε.Ε. εντός των επόμενων δύο ετών.

Στο μεταξύ φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται. Περισσότερες από 6.500 θέσεις μετεγκατάστασης παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες που βρέθηκαν σε ελληνικό έδαφος. Ανάμεσα στους δικαιούχους αιτούντες άσυλο είναι και η οικογένεια του ιρακινού αρχιτέκτονα Σουχέλ αλ Κομπαΐσι, που έχει μεταφερθεί πλέον σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας. Όπως είπε, «υπάρχει τεράστια διαφορά με τους καταυλισμούς. Εδώ μας παρέχουν ό,τι χρειαζόμαστε. Στον καταυλισμό υπάρχει ρατσισμός, δεν υπάρχουν κανονικές τουαλέτες. Δεν μπορεί να γίνει σύγκριση».

«Χρειάζεται χρόνος για την οργάνωση…»

Ο ιρακινός πρόσφυγας είχε φθάσει στην αρχή του έτους με τη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά του από τις τουρκικές ακτές στο νησί της Λέρου και από εκεί στην εκκενωμένη πλέον Ειδομένη, όπου τα σύνορα είχαν ήδη κλείσει. Μετά από σύσταση υπαλλήλων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκαναν αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Το γνωστό και ως relocation programm προβλέπει ότι 66.000 δικαιούχοι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να αναζητήσουν στέγη σε άλλη χώρα της Ε.Ε. Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις προωθώντας τις εν συνεχεία σε κάποιο κράτος-μέλος. Η οικογένεια Κομπαΐσι έχει απευθυνθεί στη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα και περιμένει με αγωνία την έκδοση απόφασης.

Το πρόγραμμα μετεγκατάστασης άργησε αισθητά να τεθεί σε εφαρμογή. Γεγονός που η Μαρία Σταυροπούλου, διευθύντρια της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, θεωρεί φυσιολογικό. Όπως επισήμανε, «υπήρχε η προσδοκία ότι η διαδικασία μετεγκατάστασης θα προχωρούσε ταχύτατα. Αυτό δεν συνέβη. Χρειάζεται χρόνος για την οργάνωση, για να βρεθούν προσωπικό και χρήματα. Αλλά τώρα προχωρά. Ο αριθμός των ανθρώπων που πηγαίνουν σε άλλα κράτη-μέλη έχει αυξηθεί αισθητά».

Πηγή: in.gr/ Deutsche Welle / Βόλφγκανγκ Λαντμέσερ / Άρης Καλτιριμτζής

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet