To Brexit πέρασε από τη Βουλή -«Ανταρσία» 47 Εργατικών
Κόσμος

To Brexit πέρασε από τη Βουλή -«Ανταρσία» 47 Εργατικών

Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε από την Βουλή των Κοινοτήτων ο νόμος που εξουσιοδοτεί την πρωθυπουργό να προχωρήσει το Brexit. Υπέρ ψήφισαν 498 και κατά 114.

Η είδηση, ωστόσο, βγήκε και πάλι από το στρατόπεδο των Εργατικών: 47 από τους 229 του κόμματος αψήφησαν τον ηγέτη τους Τζέρεμι Κόρμπιν και ψήφισαν Ευρώπη.

Ο Κόρμπιν είχε στείλει τελεσίγραφο στους βουλευτές και σκιώδεις υπουργούς του να σεβαστούν την ετυμηγορία του βρετανικού λαού (52% Βrexit, 48% παραμονή) και να υπερψηφίσουν τον οδικό χάρτη της πρωθυπουργού για την έξοδο.

«Είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση για το κόμμα» αναγνώρισε κορυφαίο στέλεχος των Εργατικών, εξηγώντας ότι τα 2/3 των βουλευτών εκλέγονται σε περιοχές όπου ψηφίστηκε η έξοδος από την Ε.Ε., κατά συνέπεια είναι δύσκολο να κινηθούν τώρα αντίθετα με την επιλογή τους.

Η ετυμηγορία των Βρετανών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016 είχε προκαλέσει ανταρσία στις τάξεις των Εργατικών, η οποία τελικά οδήγησε σε νέα εκλογική διαδικασία για την ηγεσία. Ο Κόρμπιν έγινε και πάλι αρχηγός, χάρη στη σταθερή και μαζική στήριξη της βάσης.

Στους 47 των Εργατικών αθροίστηκαν οι 54 του SNP -οι Σκοτσέζοι ψήφισαν παραμονή- και λίγοι ακόμα από μικρότερα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από τους Συντηρητικούς, μόνο ο Κεν Κλαρκ, υπουργός Οικονομικών της Θάτσερ και φανατικός ευρωπαϊστής, δεν πρόδωσε τις αξίες του.

Πολλοί πήραν το λόγο σε μια συζήτηση -μακρά και ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζουν πολλοί- μιλώντας για την ανάγκη να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του βρετανικού λαού, έστω και αν προεκλογικά είχαν βρεθεί σε άλλο στρατόπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζορτζ Όσμπορν, υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση του τέως πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος από τα «ορεινά» της Βουλής εκτίμησε ότι αν η Βουλή ψηφίσει κατά της ενεργοποίησης του Άρθρου 50, θα προκληθεί συνταγματική κρίση.

«Θα αποξενώσει επιπλέον τους πολίτες που ήδη νιώθουν αποξενωμένοι» προειδοποίησε. Άσκησε κριτική στην πρωθυπουργό, με την οποία κάποτε βρίσκονταν -ως μέλη- στην ίδια κυβέρνηση, λέγοντας ότι ανέδειξε το μεταναστευτικό και όχι την οικονομία.

Το τελικό κείμενο με ορισμένες τροπολογίες θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα. Στη συνέχεια θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή των Λόρδων.

Θεωρητικά, οι Λόρδοι θα μπορούσαν να κινηθούν σε άλλη κατεύθυνση, άλλωστε εκεί η κομματική πειθαρχία δεν είναι δεδομένη.

Δύσκολα όμως θα μπορούσαν να αγνοήσουν το συντριπτικό αποτέλεσμα που βγήκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Βασικός στόχος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είναι η διαδικασία εξόδου να ενεργοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου.

Πηγή: in.gr/Απόστολος Ρουμπάνης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet