Από το 2012 υπήρχε απόρρητο σχέδιο «Grexit» – Τι περιείχε το επτασφράγιστο μυστικό της Ε.Ε.
Οικονομία-Αγορά

Από το 2012 υπήρχε απόρρητο σχέδιο «Grexit» – Τι περιείχε το επτασφράγιστο μυστικό της Ε.Ε.

Την ύπαρξη ενός άκρως μυστικού σχεδίου της Κομισιόν από το 2012, με τίτλο «Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που αφορούσε στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο της εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αποκαλύπτει το βιβλίο των Βικτώριας Δενδρινού και Ελένης Βαρβιτσιώτη «The Last Bluff», σύμφωνα με το Bloomberg. 

Βασισμένο σε 230 ώρες συνεντεύξεων «off the record» και σε απόρρητα και μη έγγραφα, η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια της Καθημερινής και του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες και η Βικτώρια Δενδρινού, που εργάζεται για το πρακτορείο Bloomberg στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν στο βιβλίο τους ένα μυστικό σχέδιο της Κομισιόν για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός Grexit με την κωδική ονομασία «Η προσχώρηση της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ήταν ένα καλά περιφρουρημένο μυστικό, καθώς όπως αναφέρει το Βloomberg ακόμη και η υπόνοια ύπαρξης ενός τέτοιου σχεδίου θα χειροτέρευε την κρίση στην Ελλάδα και θα κλόνιζε περαιτέρω την εμπιστοσύνη στο ευρώ. 

Το σχέδιο μπήκε στην άκρη, αλλά επικαιροποιήθηκε από μια ομάδα 10 Ευρωπαίων οικονομολόγων και δικηγόρων το 2015, κατά το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε για άλλη μια φορά πιο κοντά το Grexit. Ωστόσο το σχέδιο έπρεπε να μετονομαστεί, καθώς η Κροατία είχε ήδη μπει στην Ε.Ε.

Έτσι «γεννήθηκε» μια ανάλυση, για την Αλβανία αυτή τη φορά, που στην πραγματικότητα προέβλεπε δράσεις για τον περιορισμό της οικονομικής και ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκαλούσε μια ενδεχόμενη αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. 

Μέσα στο σχέδιο υπήρχε και ένα κεφάλαιο με τίτλο «Managing Exit». «Σε εκείνη τη φάση, η Ελλάδα όφειλε το ποσό των 342 δισεκατομμυρίων ευρώ (387 δισ. δολάρια σε τρέχοντα δολάρια) στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σε άλλες κυβερνήσεις και τράπεζες της ευρωζώνης. Στην περίπτωση της Ιταλίας, το ποσό ανερχόταν σε 63 δισεκατομμύρια ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ της χώρας. Για τη Γερμανία, το ποσό ήταν πολύ μεγαλύτερο, δηλαδή 92,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,4% του ΑΕΠ, γράφει, μεταξύ άλλων, το βιβλίο. 

«Οποιοσδήποτε υπαινιγμός υπήρχε θα οδηγούσε την Ελλάδα σε βαθύτερη κρίση, θα έπληττε τις χρηματαγορές και θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στο ίδιο το ευρώ. Στη συνέχεια, στις αρχές Ιουνίου του 2015, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την κρίση φαινόταν να βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, στις 13 Ιουλίου του 2015, Ε.Ε. και Ελλάδα είχαν συμφωνήσει σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης. Στο μεταξύ, συνεχιζόταν η προετοιμασία της Ε.Ε για την καταστροφή».

«Σε περίπτωση του Grexit και αδυναμίας αποπληρωμής του χρέους, θα υπήρχε πλήρης εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Έκτακτο Μηχανισμό της Στήριξης της Ε.Ε., με την έγκριση της ΕΚΤ, που θα επεκτεινόταν έως την Τράπεζα της Ελλάδος. Για να λάβουν αυτά τα δάνεια σε μετρητά, οι τράπεζες έπρεπε να εγγυηθούν κυρίως σε κρατικά ομόλογα. 

Όμως, όταν βρίσκεσαι στην ευρωζώνη, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τις ίδιες επιλογές όπως συμβαίνει με ένα ανεξάρτητο νομισματικό σύστημα. Θα έμειναν χωρίς ρευστότητα, διότι αυτό θα μπορούσε να προέλθει μόνο από το σύστημα του ευρώ… Αυτό σήμαινε ότι η χώρα θα είχε μόνο μία επιλογή για να αποφευχθεί η κατάρρευση των τραπεζών της. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να παράσχει ρευστότητα σε νέο νόμισμα – ουσιαστικά να βγει από την ευρωζώνη», αναφέρει το βιβλίο. 
 
«Αυτό δεν θα απαιτούσε την άμεση εκτύπωση νέου χρήματος. Το πρακτικό μέρος θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγες ώρες, απαιτώντας απλώς από την Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει τα συστήματα τεχνολογίας της πληροφορίας, ώστε να μετατρέψει τα ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς στο νέο της νόμισμα. Σε λίγες ώρες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να μετατρέψει τα πάντα… Η υποτίμηση της νέας δραχμής έναντι του ευρώ θα ήταν άμεση. Για να γίνει πραγματικότητα η αλλαγή του νομίσματος, η Ελλάδα θα χρειαζόταν να εισαγάγει νέα νομοθεσία», όπως αναφέρεται στο μυστικό σχέδιο, «ανταλλάσσοντας ευρώ βάσει της ελληνικής νομοθεσίας με τη νέα δραχμή. Όλες οι καταθέσεις σε ευρώ θα έπρεπε να αλλάξουν με το νέο νόμισμα», αναφέρεται στο βιβλίο.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet