Κάτω και από τη Μογγολία η Ελλάδα στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος
Οικονομία-Αγορά

Κάτω και από τη Μογγολία η Ελλάδα στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος

Αδιάκοπη παραμένει η πτωτική πορεία της Ελλάδας στον δείκτη επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στη σχετική κατάταξη η χώρα μας βρίσκεται πλέον πίσω από κράτη όπως η Κολομβία, η Μογγολία, η Αλβανία και η Κένυα.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση Doing Business, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Ελλάδα υποχώρησε στην 72η θέση μεταξύ 190 κρατών, πέφτοντας πέντε θέσεις χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ παραμένει στην τελευταία θέση μεταξύ αναπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο μόνος τομέας στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζει βελτίωση είναι η διαδικασία των οικοδομικών αδειών, η οποία έγινε απλούστερη καθώς πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο και πιο οικονομική.

Αντιθέτως, παρουσιάζει μεγάλη επιδείνωση στη διαδικασία μεταβίβασης ενός ακινήτου, διότι απαιτούνται επιπλέον πιστοποιητικά και χρόνος.

Στις πρώτες πέντε θέσεις της κατάταξης διακρίνονται η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ και η Νότια Κορέα. Στις τελευταίες πέντε θέσεις το Σουδάν, η Λιβύη, η Υεμένη, η Βενεζουέλα, η Ερυθρέα και η Σομαλία.

Ο δείκτης Doing Business συγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας και την προστασία της ιδιοκτησίας.

Φέτος, στις 190 χώρες που καλύπτει, υιοθετήθηκαν συνολικά 314 μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πρόκειται για νέο ρεκόρ, σε σχέση με τις 290 μεταρρυθμίσεις που είχαν καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Τα αποτελέσματα της έκθεσης σχολίασε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet