Ξανά το Ελληνικό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο
Οικονομία-Αγορά

Ξανά το Ελληνικό στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει, σήμερα Τρίτη, για μία ακόμη φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την επένδυση στο Ελληνικό, με τα 17 μέλη του ΚΑΣ να καλούνται να αποφασίσουν εάν η έκταση θα κηρυχτεί αρχαιολογικός χώρος.

Χθες έγινε μια συνάντηση ανάμεσα στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, και σε στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ και του επενδυτή, δηλαδή της Lamda Development. Σύμφωνα με πληροφορείς η κα Βλαζάκη προϊδέασε ότι θα μπορούσε να κηρυχθεί ένα τμήμα της έκτασης ως αρχαιολογικός χώρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βλαζάκη, ακριβώς επειδή αναζητά τρόπο απεμπλοκής από το καυτό θέμα του Ελληνικού, έχει ζητήσει από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων να της στείλει νέα πρόταση, διαφοροποιημένη από την αρχική, με μικρότερο χώρο κήρυξης ως αρχαιολογικό της έκτασης του πρώην αεροδρομίου.

Αν και η αρχική πρόταση μιλούσε για κήρυξη του συνόλου της έκτασης, τώρα η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επιχειρεί να εμφανίσει στο σημερινό ΚΑΣ μια πρόταση για κήρυξη τμημάτων μόνο ως αρχαιολογικών ζωνών, προκειμένου δηλαδή να φανεί ότι κάνει πίσω από την αρχική άκαμπτη θέση της.

Τα πάντα ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα 17 μέλη του ΚΑΣ, αρκετά από τα οποία μπορεί και να μη δεχθούν την πρόταση Βλαζάκη και να διαφωνήσουν μαζί της.

Παράλληλα, αν και χθες η Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων απεφάνθη με οριακή πλειοψηφία 3-2 ότι τα περίφημα 37 στρέμματα στο Ελληνικό δεν είναι «δάσος», ωστόσο η υπόθεση παίρνει νέα τροπή μετά την προσφυγή δύο οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στην απόφαση να μην κηρυχθεί τελικά δασική η έκταση των 37 στρεμμάτων στο πρώην αεροδρόμιο, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω καθυστέρηση, ενώ κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν τα σωματεία Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων και Οικολογική Συνεργασία, που στρέφονται κατά της συντονιστικής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του δασάρχη Πειραιά, ζητώντας από τους δικαστές να ακυρώσουν συγκεκριμένες αποφάσεις που συνδέονται με τη δασική νομοθεσία και τους δασικούς χάρτες.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται στις προσφυγές τους οι εκπρόσωποι των δύο οικολογικών οργανώσεων, το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, που ανέρχεται σε 6.168.759 τ.μ., δεν έχει υπαχθεί στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet