Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών
Οικονομία-Αγορά

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών

Στη δημοσιότητα ήλθε το τελευταίο προσχέδιο του Μνημονίου στο οποίο κατέληξαν κυβέρνηση και δανειστές. Το κείμενο των 53 σελίδων ανέβασε στο Twitter δημοσιογράφος της εφημερίδας Handelsblatt.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, αναφέρονται αρχικά οι πυλώνες πάνω στους οποίους στηρίζονται τα προαπαιτούμενα που πρέπει να έρθουν άμεσα στη Βουλή:

  • Αποκατάσταση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών της χώρας.
  • Προστασία της οικονομικής βιωσιμότητας.
  • Ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις.
  • Σύγχρονο Κράτος και δημόσια διοίκηση.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η κυβέρνηση οφείλει να ακολουθήσει όσα συμφώνησε από τον Αύγουστο του 2015 και αναφέρει πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018, ενώ το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% θα διατηρηθεί μέχρι το 2020-2021.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, που προβλέπει ότι όλα τα μέτρα που έχουν θεσπιστεί στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης, εφαρμόζονται εγκαίρως και έχουν τις αναμενόμενες αποδόσεις, προβλέπεται δημοσιονομικό κενό της τάξης του 0,3% του ΑΕΠ έως το 2018, χωρίς τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Για τις συντάξεις και αφορολόγητο

Από 1ης Ιανουαρίου 2019 περικόπτεται η προσωπική διαφορά στις κύριες συντάξεις έως 18%, καθώς και μέρος των επικουρικών αν δεν συμπληρώνεται το απαιτούμενο ποσό  περικοπής. Η μέση μείωση της σύνταξης θα είναι 9% σε κύριες και επικουρικές.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 ή από την 1η Ιανουαρίου 2019 αν δεν πιαστεί ο στόχος του 3,5% επιβάλλεται η μείωση του αφορολόγητου από τα 8.636 ευρώ στα 5.681 ευρώ.

Συλλογικές συμβάσεις

Σε ό,τι αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, το μνημόνιο προβλέπει προ-νομοθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συλλογικές συμβάσεις του 2011, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM.

Ομαδικές απολύσεις

Το προσχέδια αναφέρει την τροποποίηση της νομοθεσίας περί ομαδικών απολύσεων προκειμένου να αντικατασταθεί το ισχύον πλαίσιο διοικητικής έγκρισης με μία διαδικασία κοινοποίησης των εργαζομένων, με μέγιστη διάρκεια τριών μηνών.

Το σύστημα ειδοποίησης θα ελέγχεται και θα εφαρμόζεται από το ανασχηματισμένο Ανώτατο Εργατικό Συμβούλιο του οποίου η σύνθεση θα εξασφαλίζει την «ίση» εκπροσώπηση του κράτους, των εργοδοτών και τον εργαζομένων.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους δεν θα ξεπερνούν σε διάρκεια τις 30 ημέρες.

Στο προσχέδιο προβλέπεται και νομοθέτηση που θα επιτρέψει την διαδικασία επιτάχυνσης των δικαστικών αποφάσεων για τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet