«Χαστούκι» από Ρέγκλινγκ: Καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό χωρίς διαβούλευση με την Ε.Ε.
Οικονομία-Αγορά

«Χαστούκι» από Ρέγκλινγκ: Καμία αλλαγή στον προϋπολογισμό χωρίς διαβούλευση με την Ε.Ε.

«Καμία αλλαγή δεν μπορεί να σημειωθεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, αν δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους Ευρωπαίους», είναι το ηχηρό «χαστούκι» του Κλάους Ρέγκλινγκ προς την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στη δυνατότητα της Ελλάδας να χρησιμοποιήσει χρήματα από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού, αλλά πάντα σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ολλανδική εφημερίδα «De Telegraaf».

Ερωτηθείς για το εάν ανησυχεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανατρέψει κάποιες μεταρρυθμίσεις, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν ανησυχεί.

«Όχι. Έχουν υποσχεθεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Ο ελληνικός προϋπολογισμός φέτος είναι ελαφρώς καλύτερος από τον αναμενόμενο. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτόν τον προϋπολογισμό. Εάν αλλάξουν τις πολιτικές τους, πρέπει πρώτα να το συζητήσουν με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δεν έχουν χαλαρώσει 100% ακόμα», είπε ο επικεφαλής του ESM.

«Η Ελλάδα δοκιμάζει τους δανειστές της και τις αγορές με τα σχέδια για περικοπές», γράφει, την ίδια ώρα, το πρακτορείο CNBC, αναφερόμενο στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, που κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή.

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα, η Ελλάδα ετοιμάζεται για μια ακόμη μάχη με τους δανειστές της και τις αγορές. Και αυτό γιατί, το βράδυ της Δευτέρας, κατέθεσε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019, το οποίο περιλαμβάνει δύο σενάρια περικοπών. Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα γίνει με τις συντάξεις.

«Το ένα από τα δύο σενάρια προβλέπει τις ήδη συμφωνηθείσες περικοπές των συντάξεων, σε πλήρη εναρμόνιση με τις προσδοκίες των δανειστών, ενώ το δεύτερο σενάριο δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων, γεγονός που υποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε αλλαγές στις μεταρρυθμίσεις που έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές», σημειώνει το CNBC και συνεχίζει:

«Οι περικοπές των συντάξεων έχει συμφωνηθεί να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2019 και αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις του ελληνικού προγράμματος. Πιθανές μεταβολές των όσων έχουν συμφωνηθεί για τις συντάξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε τριβές με τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

«Τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας ήταν καλύτερα του αναμενομένου τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας, μάλιστα, στο ύψος του 4,2% το 2017, έναντι των απαιτήσεων των δανειστών για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%», σχολιάζει, μιλώντας στο CNBC, o Carsten Hesse, οικονομολόγος στη Berenberg.

«Η ελληνική κυβέρνηση δέχεται υπερβολικές πιέσεις, προκειμένου να πει “ναι” στη δημοσιονομική χαλάρωση, καθώς η χώρα εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο», σημειώνει ο Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS.

«Εάν η Ελλάδα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις, θα προκληθεί αναστάτωση στις αγορές, σε μια κρίσιμη συγκυρία κατά την οποία η χώρα παραμένει ευάλωτη απέναντι στα εξωτερικά, πιθανά σοκ», καταλήγει το CNBC.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet