N. Παππάς: Σε νέα βαριά βιομηχανία εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία
Επιστήμη & Τεχνολογία

N. Παππάς: Σε νέα βαριά βιομηχανία εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία

Στη «νέα βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας μπορεί να εξελιχθεί η ψηφιακή τεχνολογία, επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε χαιρετισμό που απέστειλε στο 13ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη» που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα ka-business.gr.

Ο ίδιος τόνισε ότι η επένδυση σε μια συνολική ψηφιακή στρατηγική θα ωθήσει τη χώρα μας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. «Μέσω της δρομολογούμενης στρατηγικής, προσβλέπουμε σε επιπλέον αύξηση του ΑΕΠ ως 7,5 δισ. ευρώ (+4%) τα επόμενα λίγα έτη, καθώς και στη δημιουργία νέων, μόνιμων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας» αναφέρει ο κ. Παππάς.

Από την πλευρά της, χαιρετίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, σε επιστολή που διαβάστηκε, μετέφερε την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι «το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας θα προσφέρει τα μέγιστα στον κορμό των αναπτυξιακών έργων».

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου -στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε η ψηφιακή επιχειρηματικότητα- ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδης, επισήμανε ότι η οικονομική κρίση ώθησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στην επανεξέταση της αναπτυξιακής της πολιτικής. «Η αποτυχία του προηγούμενου αναπτυξιακού μοντέλου οδήγησε σε μια νέα οικονομική πολιτική, στο πλαίσιο της οποίας η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα θα βασίζονται στη δυνατότητά των ευρωπαϊκών χωρών να καινοτομούν και να παράγουν υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να εστιαστεί στην καινοτομία. «Οι καινοτομίες μπορεί να αφορούν είτε σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, είτε σε νέες μεθόδους παραγωγής ή διοίκησης, οι οποίες θα εξασφαλίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την επιχείρηση που τις εφαρμόζει» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στις προοπτικές που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στον πρωτογενή τομέα εστίασε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. Τονίζοντας ότι η στρατηγική στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί κορυφαία δέσμευση της κυβέρνησης, ο κ. Κόκκαλης υπογράμμισε ότι το νέο πρότυπο του παραγωγού περιλαμβάνει έναν κατ’ επάγγελμα αγρότη με κατάρτιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δυο σημαντικότερα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η εκπαίδευση και η πιστοποίηση του αγροτικού επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, φορέων, ακαδημαϊκοί, επιστήμονες κ.ά μίλησαν για την ψηφιακή επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές που προσφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις σε μία σειρά από κλάδους.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσίασαν οι αναφορές στο λιμάνι και το Μετρό της Θεσσαλονίκης: Για το πρώτο μίλησε ο συντονιστής της κοινοπραξίας DIEP GmbH – terminal Link SAS – BELTERA Investments Ltd, Σωτήρης Θεοφάνης, ο οποίος ανέφερε ότι τον Ιανουάριο του 2018 το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αλλάζει σελίδα. Μιλώντας για τις επενδύσεις στο λιμάνι, ο ίδιος είπε ότι αυτές θα ανέλθουν σε 180 εκατ. ευρώ μέσα σε επτά χρόνια, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι το παιχνίδι του ανταγωνισμού στον κλάδο είναι σκληρό.

Σε ό,τι αφορά το Μετρό, ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Γιάννης Μυλόπουλος, επανέλαβε ότι το 2020 η Θεσσαλονίκη θα έχει το μεγαλύτερο έργο της, ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Όπως σημείωσε θα είναι το πιο σύγχρονο Μετρό παγκοσμίως, αλλά και λόγω της ιδιαιτερότητας του σταθμού Βενιζέλου (όπου θα υπάρχει μουσείο) θα είναι μοναδικό στο κόσμο. «Τα έργα κατασκευής του Μετρό είναι ευκαιρία ν’ αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, αλλά και ν’ αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση» πρόσθεσε ο κ. Μυλόπουλος, κάνοντας παράλληλα επίκληση στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία «για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε έργα υποδομών, επιστρέφονται 1,8 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet