Ανακυκλώνουμε, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς…
Περιβάλλον

Ανακυκλώνουμε, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς…

Μια σταθερά ανοδική πορεία, με μικρότερο ρυθμό αύξησης τα τελευταία χρόνια, καταγράφει η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών στην ανακύκλωση, σύμφωνα με μία νέα έρευνα, που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue, στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» της WWF Ελλάς, το οποίο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Οι πολίτες φαίνεται ότι βελτιώνονται στο κομβικό αυτό ζήτημα, αλλά απομένει ακόμη μακρύς δρόμος, καθώς το ποσοστό των συμπολιτών μας που ανακυκλώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση δεν ξεπερνά το 58%.

Με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε νοικοκυριά, 1.009 άτομα κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο σχετικά με την ανακύκλωση στη χώρα μας.

Στο ερώτημα εάν τον τελευταίο μήνα οι συμμετέχοντες πέταξαν έστω και μία φορά χαρτιά, μέταλλα, μπαταρίες ή πλαστικά σε κάδους ανακύκλωσης, το 86% απάντησε ναι, ενώ το 14% όχι.

Ειδικότερα, το 41% δήλωσε ότι συστηματικά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, διαχωρίζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα λοιπά απορρίμματα, ενώ το 17% ανέφερε ότι χρησιμοποιεί τον κάδο ανακύκλωσης περισσότερες από πέντε φορές τον μήνα.

Σε σύγκριση με το 2007, παρατηρείται μία σταθερά ανοδική συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση, καθώς επτά χρόνια πριν μόλις το 58% δήλωνε ότι, έστω και μία φορά τον μήνα, έκανε χρήση των συγκεκριμένων κάδων, ποσοστό που ανέβηκε σήμερα στο 86%.

Ωστόσο, ενώ από το 2007 μέχρι το 2010 υπήρχε αλματώδης αύξηση στη συμμετοχή των πολιτών (από το 58% στο 85%), την τελευταία τετραετία η συμμετοχή αυξήθηκε μόλις κατά 1%.

Σχετικά με τα υλικά, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ανακυκλώνει χαρτί, σε ποσοστό 90%, και πλαστικά, σε ποσοστό 64%.

Μεταξύ 40% και 50% κυμαίνονται τα ποσοστά ανακυκλώσιμων υλικών όπως τα μέταλλα, τα γυαλιά και οι μπαταρίες, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που ανακυκλώνουν ηλεκτρικές συσκευές, με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 13%.

Όσον αφορά εκείνους που δεν κάνουν ανακύκλωση, περισσότεροι από τους μισούς (53%) αναφέρουν ότι δεν έτυχε αυτόν τον μήνα, ενώ ένας στους τέσσερις υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές ή κάδοι στην περιοχή τους.

Τέλος, περίπου ένας στους δέκα από εκείνους που επιλέγουν να μην ανακυκλώνουν, πιστεύει ότι δεν αξίζει τον κόπο.

Πάντως, παρά την αυξανόμενη συμμετοχή των πολιτών στην ανακύκλωση, η χώρα μας έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει, καθώς παραμένει στις τελευταίες θέσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για την παραγωγή οικιακών απορριμμάτων στην Ε.Ε., το 2013, λόγω του χαμηλού ρυθμού ανακύκλωσης και του σχεδόν μηδενικού ποσοστού κομποστοποίησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, το 77% των αστικών απορριμμάτων της χώρας για το 2013 κατέληξε σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), ενώ μόλις το 15% ανακυκλώθηκε.

«Οι λανθασμένοι πολιτικοί χειρισμοί στη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων είναι αδιαμφισβήτητα ένας από τους κύριους παράγοντες που η ανακύκλωση στην Ελλάδα δεν έχει αποδώσει», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή του WWF Ελλάς. «Οφείλουμε όμως κι εμείς οι πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης δεν είναι κάτι που μας επιβάλλεται, αλλά μια προσπάθεια που οφείλουμε να δώσουμε ώστε να κερδίσει η εθνική οικονομία, το περιβάλλον, η δημόσια υγεία, αλλά και εμείς οι ίδιοι», προσθέτει ο κ. Αχ. Πληθάρας.

Τους επόμενους μήνες, η «Καλύτερη Ζωή» θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις σχετικές με τη μείωση των απορριμμάτων και την επαναχρησιμοποίηση και ανταλλαγή αντικειμένων.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet