Η “παλίρροια του αιώνα”
Περιβάλλον

Η “παλίρροια του αιώνα”

Περίπου 10.000 κόσμου επισκέφθηκαν τη νησίδα Μον-Σαιν-Μισέλ στη Νορμανδία της βόρειας Γαλλίας την περασμένη Παρασκευή, για να παρακολουθήσουν από κοντά την «παλίρροια του αιώνα» γύρω από το διάσημο αββαείο.

Η ιδιαίτερα υψηλότερη από το συνηθισμένο παλίρροια ήταν αποτέλεσμα της έκλειψης ηλίου που έλαβε χώρα νωρίτερα την ίδια μέρα. Η αρχική πρόβλεψη των ειδικών ήταν ότι κατά την πλημμυρίδα η στάθμη του νερού θα έφτανε σχεδόν τα δεκαπέντε μέτρα, αποκόπτοντας τη νησίδα από την ηπειρωτική Νορμανδία. Ωστόσο τελικά η άνοδος των νερών ήταν μερικά μέτρα μικρότερη, αφήνοντας οριακά μία στενή λωρίδα γης να συνδέει τη νησίδα με την ακτή.

Παρόμοιες παλίρροιες σημειώθηκαν στη συνέχεια σε διάφορες ακτές της Βρετανίας και της Ολλανδίας, ενώ γενικά οι μεγαλύτερες παλίρροιες του πλανήτη συμβαίνουν στις ακτές Φάντι και Ουνγκάβα στον Καναδά.

Ανεξάρτητα από σπάνια φαινόμενα, όπως η έκλειψη ηλίου, ο συγκεκριμένος όρμος στην ακτή της Νορμανδίας παρουσιάζει κάποιες από τις έντονες παλίρροιες του πλανήτη, ιδιαίτερα κατά τις ισημερίες.

Η τελευταία «παλίρροια του αιώνα» συνέβη στις 10 Μαρτίου 1997, ενώ η επόμενη αναμένεται να λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2033. Παρά το χαρακτηρισμό «του αιώνα», στην πραγματικότητα το φαινόμενο συμβαίνει κάθε 18 χρόνια, όταν μία σπάνια ευθυγράμμιση του Ήλιου, της Σελήνης και της Γης προκαλεί σημαντική βαρυτική έλξη στη θάλασσα.

Το Μον-Σαιν-Μισέλ έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και εκτιμάται ότι  δέχεται περισσότερα από τρία εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Στην κορυφή της νησίδας βρίσκεται το διάσημο αββαείο του 11ου αιώνα, με ένα επίχρυσο άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet