Το «διάλειμμα της ανθρωπότητας»: Επιστήμονες μελετούν τι συνέβη στον πλανήτη όσο δισεκατομμύρια κάτοικοι ήταν σε καραντίνα!
Κόσμος

Το «διάλειμμα της ανθρωπότητας»: Επιστήμονες μελετούν τι συνέβη στον πλανήτη όσο δισεκατομμύρια κάτοικοι ήταν σε καραντίνα!

Το αποτύπωμα της καραντίνας στη Γη θα μελετήσουν επιστήμονες, οι οποίοι θα ερευνήσουν την άγρια ζωή πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το lockdown.

Στόχος των ερευνητών είναι, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC, να μελετήσουν αυτό που ονόμασαν «ανθρωποπαύση», η επιβράδυνση σε παγκόσμια κλίμακα της ανθρώπινης δραστηριότητας, που είναι πιθανό να έχει βαθιά επίδραση σε άλλα είδη. Η μέτρηση αυτού του αντίκτυπου θα αποκαλύψει, σύμφωνα με τους ερευνητές, τρόπους με τους οποίους μπορούμε να «μοιραστούμε τον ολοένα και πιο πολυσύχναστο πλανήτη μας».

Ο καθηγητής Κρίστιαν Ρουτζ, πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Βιολογικής Καταγραφής, εξηγεί ότι βιολογικοί καταγραφείς -μικρές συσκευές παρακολούθησης που είναι τοποθετημένες σε ζώα για να καταγράφουν τις κινήσεις τους και άλλες συμπεριφορές- συνέλεγαν πληροφορίες από βιοτόπους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Υπάρχει μια πολύτιμη ερευνητική ευκαιρία εδώ, που προέκυψε μέσα από τις πιο τραγικές περιστάσεις, την οποία δεν μπορούμε να χάσουμε», λέει ο καθηγητής στο BBC News.

Συνήθως, μελέτες που προσπαθούν να εξετάσουν τον αντίκτυπο της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας στα άγρια ζώα περιορίζονται στη σύγκριση προστατευόμενων οικοτόπων με μη προστατευόμενες περιοχές ή στη μελέτη τοπίων μετά από μια φυσική καταστροφή. «Όμως η καραντίνα δίνει την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης αυτής της διαδικασίας» εξηγεί ο καθηγητής.

Υπήρξαν πολλοί λογαριασμοί σε λογαριασμούς της άγριας ζωής στα social media που έδειξαν πώς τα ζώα αξιοποίησαν στο έπακρο την απουσία ανθρώπων, κινούμενα ελεύθερα σε αστικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, σε ορισμένα μέρη η έλλειψη ανθρώπινης δραστηριότητας φαίνεται να είναι επιζήμια (αύξηση στη λαθροθηρία λόγω της φτώχειας και την απουσία οικοτουρισμού).

«Κανείς δεν λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν μόνιμα σε καραντίνα», λέει ο καθηγητής «Τι γίνεται όμως αν δούμε σημαντικές επιπτώσεις στη χρήση των δρόμων, για παράδειγμα; Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να κάνουμε μικρές αλλαγές στο δίκτυο μεταφορών που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη» προσθέτει.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet