Από τη μη συμφωνία, τώρα “κυνηγούν” τη “βέλτιστη” συμφωνία
Πολιτική

Από τη μη συμφωνία, τώρα “κυνηγούν” τη “βέλτιστη” συμφωνία

Το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να υπάρξει απόφαση του Eurogroup το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Είπε χαρακτηριστικά ότι εάν στο Eurogroup της 11ης Μαΐου υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν στο πλαίσιο που θέλει και η ελληνική κυβέρνηση, αυτό θα ήταν το βέλτιστο για εμάς. Πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από τις “κόκκινες γραμμές” της.

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία «προφανώς και θα έρθει στη Βουλή», ενώ για το πολυνομοσχέδιο -το οποίο σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα από το Μαξίμου την Τρίτη αποσύρεται μέχρι να ξεμπλέξουν τις “κόκκινες γραμμές” τους οι εταίροι- είπε ότι θα έρθει στη Βουλή άμεσα, όταν καταλήξει η διαπραγμάτευση.

Ερωτηθείς αν κάποια τμήματα του πολυνομοσχεδίου θα έρθουν τη Δευτέρα στη Βουλή ως ένδειξη καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς, απάντησε αρνητικά λέγοντας ότι η καλή θέληση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η στάση της και η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Αναφορικά με το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν ΤσίπραΓιούνκερ υποστήριξε ότι επιβεβαιώνει τις “κόκκινες γραμμές” της ελληνικής κυβέρνησης τόσο στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων όσο και στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Ειδικά για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι το κοινό ανακοινωθέν επιβεβαιώνει τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές”, αφού η Κομισιόν διατυπώνει την ανάγκη για την καθιέρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα προσιδιάζουν στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Πρόσθεσε ότι το κοινό ανακοινωθέν αναγνωρίζει τις ελληνικές “κόκκινες γραμμές” και στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, αφού «δεν μιλάμε σε καμία περίπτωση για μείωση συντάξεων».

Ο στόχος του ασφαλιστικού συστήματος, συμπλήρωσε, θα είναι η προστασία των συμπολιτών μας της τρίτης ηλικίας, να τους διασφαλίζει μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αυτό, όπως και τα εργασιακά, είναι “κόκκινη γραμμή” και η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει σε αυτή μέχρι τέλους, δήλωσε.

Σε ερώτηση ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, απάντησε ότι είναι άμεσος και συμπλήρωσε ότι η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ το σχέδιο έχει σταλεί στον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και επίκειται ταξίδι του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη στη Γενεύη.

Τα νέα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αναδιανείμουν τα βάρη όσων έχουν πληρώσει τα περισσότερα τα τελευταία χρόνια.

Για την εσωκομματική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε βεβαιότητα ότι τα μέτρα θα περάσουν χωρίς αναταράξεις.

Η λαϊκή εντολή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, καθώς κρίνονταν δύο διαφορετικά προγράμματα, και η λαϊκή εντολή που δόθηκε ήταν συγκεκριμένη. «Δεν φοβόμαστε τη λαϊκή βούληση, είναι σύμμαχός μας» είπε και πρόσθεσε ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ορίζεται από τη λαϊκή βούληση.

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε οι θεσμοί δεν μπορούν να περιμένουν ότι για να υπάρξει συμφωνία η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει σε όλα πίσω, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει πάρει τέτοια εντολή «και αυτό δεν είναι μήνυμα ρήξης», είπε.

Για το χρέος

«Από τις 20 Φλεβάρη αποδείξαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση. Παρ΄ όλο που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν το θέτουμε σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Το κομβικό αυτό ζήτημα το αφήνουμε, καθώς στο επόμενο χρονικό διάστημα θα τεθεί από την ίδια την πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Ειδικότερα για το χρέος ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα αντιμετωπιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί δεν μπορεί να κρύβεται.

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά το χρέος

Ερωτηθείς για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της χώρας απάντησε ότι «υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να δημιουργεί όρους εκπλήρωσης των υποχρέωσεών της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει”.

Για το χρηματοδοτικό ζήτημα είπε ότι θα απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και δεν θα είναι νέο μνημόνιο και νέα μέτρα λιτότητας.

Ερωτηθείς για το βούλευμα που αφορά στελέχη του ΤΤ, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει τα πάντα, ώστε να υπάρχει δικαιοσύνη και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να εμπλέκεται στο έργο της Δικαιοσύνης.

Πηγή: in.gr/Νένα Σώκου

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet