«Δύσκολη» η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τέθηκε με ένταση το ζήτημα των δύο στρατιωτικών
Πολιτική

«Δύσκολη» η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν: Τέθηκε με ένταση το ζήτημα των δύο στρατιωτικών

Δίωρη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να παραδέχεται ότι «δεν ήταν εύκολη». Από την ελληνική πλευρά τέθηκε «επιτακτικά» το θέμα των δύο στρατιωτικών και από την τουρκική πλευρά το ζήτημα των «οκτώ».

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε «σαφής συσχέτιση» των δύο υποθέσεων, ωστόσο είπε πως ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί «ζήτημα ουσιαστικής σημασίας» το θέμα των «οκτώ», τους οποίους θεωρεί ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα. Ο πρωθυπουργός, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα «δεν ζητά κάποια χάρη», αλλά «να προχωρήσει η υπόθεση, να αποδοθούν κατηγορίες και να δικαστούν».

Σε ερώτηση για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μου την πλευρά κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο στρατιωτικών είναι μείζων, ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας για τις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι ένα ζήτημα που δεν τιμά τη γειτονική χώρα, μια χώρα του ΝΑΤΟ που κρατά δύο στρατιωτικούς μιας σύμμαχης χώρας χωρίς να τους αποδίδει κατηγορίες. Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των οκτώ με τους δύο. Όμως ο Ερντογάν θεωρεί σημαντικό το ζήτημα των οκτώ, θεωρεί πως συμμετείχαν στο πραξικόπημα, οπότε για τον ίδιο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικής σημασίας.

»Του είπα ότι τα δύο ζητήματα δεν μπορούν να συσχετίζονται: άλλο αν κάποιος ζητά άσυλο και υπεύθυνη για τις αποφάσεις είναι η Δικαιοσύνη και άλλο ζήτημα αυτό που αφορά στη σύλληψη και στην κράτηση δύο στρατιωτικών που πέρασαν κατά λάθος κάποια μέτρα στην άλλη πλευρά. Η ελληνική πλευρά δεν ζητά κάποια χάρη, αλλά να προχωρήσουν οι κατηγορίες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν διέπραξαν αδίκημα. Να γίνει η διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους».

«Έθεσα επιτακτικά στον πρόεδρο Ερντογάν το θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει αποδοθεί κατηγορητήριο» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε αναφέροντας πως ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στους οκτώ αξιωματικούς: «Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη και τόνισα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Υπογράμμισα ότι για την κυβέρνηση οι πραξικοπηματίες από οποιαδήποτε χώρα δεν είναι καλοδεχούμενοι».

«Αναφέρθηκα στη συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως στο προσφυγικό, όπου μειώθηκαν δραστικά οι θάνατοι. Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν νέες βάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Του υπενθύμισα σήμερα πως του είχα πει τότε ότι η Ελλάδα το 2018 γυρίζει σελίδα και η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα γυρίσει» είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, «που συνεχίζονται. Υπάρχουν οι ανάλογες αντιδράσεις. Του έθεσα στοιχεία για την παραβατικότητα και συμφωνήσαμε εν τέλει να δώσουμε έμφαση στις προσπάθειες για μείωση της έντασης στο Αιγαίο».

«Συζητήσαμε για το Κυπριακό με τον πρόεδρο Ερντογάν και τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχεια των συνομιλιών. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει το επόμενο διάστημα στενή επαφή μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ μας για το θέμα» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Στόχος είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων με τους γείτονές μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα έχει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «έθεσα με ένταση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Πρόκειται για μια ανοιχτή πληγή της Συμμαχίας».

Επίσης χαρακτήρισε «πρωτοφανές και ανεπίτρεπτο για μια χώρα του ΝΑΤΟ» το γεγονός ότι κρατά φυλακισμένους δύο στρατιωτικούς χώρας συμμάχου, αναφερόμενος στους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη.

Για την πρόσκληση της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας σημείωσε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά η περιβόητη απόφαση της Συνόδου του Βουκουρεστίου. Με τη διακήρυξη της Συνόδου καθίσταται σαφές ότι η πΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες, οι οποίες θα καταλήξουν, εάν και μόνο ολοκληρωθεί η αλλαγή του ονόματος και η συνταγματική αλλαγή στη γείτονα χώρα». Χαρακτήρισε τις αντιδράσεις «υποκριτικές» και υποστήριξε ότι «αυτοί ευθύνονται για το σημείο που φθάσαμε. Γνωρίζουν ότι στο εξωτερικό δεν αναφέρονται στην πΓΔΜ αλλά στη συνταγματική τους ονομασία. Αυτό αλλάζει επιτέλους με τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet