Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός
Πολιτική

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός

Θέμα ωρών είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, μετά την εκλογή Σκουρλέτη (126 υπέρ – 18 λευκά) στη θέση του νέου γραμματέα και τη δρομολόγηση εκλογής νέας Πολιτικής Γραμματείας και οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, σε επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και δομικές αλλαγές, πέραν των αλλαγών των προσώπων (γίνεται λόγος για ένα υφυπουργείο Επενδύσεων και ένα υφυπουργείο που θα έχει χαρτοφυλάκιο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα κόκκινα δάνεια), ενώ αναμένεται μετά την επιλογή της συμβιβαστικής λύσης στο κόμμα, στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας να επιλέξει τη ριζοσπαστική οδό με αλλαγές βασικών υπουργών, πολλών αναπληρωτών και υφυπουργών και την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων που θα σηματοδοτήσουν την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί στην επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η εκλογή Σκουρλέτη

Με την χθεσινή του πρόταση, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κινηθεί ενωτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις λίγες αντιδράσεις των «προεδρικών» και των «πασοκογενών» που αποτυπώθηκαν και στην ψηφοφορία. Τα καλά λόγια που είπαν για τον κ. Σκουρλέτη τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, που αποτέλεσε την πρόταση των στελεχών της πλειοψηφίας πριν συμφωνήσουν Τσίπρας και Σκουρλέτης, ήταν αναμενόμενα, είναι όμως βέβαιο ότι το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θα απασχολεί από εδώ και στο εξής περισσότερο το πολιτικό ρεπορτάζ.

Ο κ. Τσίπρας έκανε μία επιλογή με προεκλογική, αλλά κυρίως μετεκλογική σημασία. Σε μία κρίσιμη πολιτική χρονιά με τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και εθνικές εκλογές) αναθέτει το κόμμα σε ένα κορυφαίο στέλεχος που δεν θεωρείται του δικού του περιβάλλοντος και στηρίζεται και από τους 53+. Με αυτόν τον τρόπο, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναλαμβάνει ευθύνες και ο πρωθυπουργός δείχνει ότι εκτός από το προεκλογικό τοπίο στο οποίο κινείται στη λογική «όλοι μαζί», επιχειρεί από τώρα να διαχειριστεί και το μετεκλογικό τοπίο και κυρίως ενδεχόμενες αντιδράσεις από αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαίο το μήνυμα που έστειλε σε διαφωνούντες και όσους ασκούν κριτική στις επιλογές του, λέγοντας ότι «το κόμμα είναι το δημοκρατικό μας όπλο, το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αποτρέποντας με όλη την δημοκρατική αυστηρότητα αν χρειαστεί είτε προσωπικές στρατηγικές, είτε συσπειρώσεις χωρίς αρχές και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίηση της συλλογικής κομματικής δουλειάς».

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους έναντι της Ν.Δ. και προσωπικά έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Έκανε λόγο για «περιθωριακό, ακροδεξιό μόρφωμα», ενώ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι «νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων» και τον κατηγόρησε για πολιτική εκμετάλλευση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και της υπόθεσης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Με φράσεις όπως «για τη Ν.Δ. το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία, καθώς ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια» και «υπόσχονται ακόμα χειρότερα και παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν, να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για επιστροφή στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά στη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.

Εξαγγελίες

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την έξοδο από τα μνημόνια «αφετηρία και όχι τέλος» και επιχειρώντας μία πολιτική αναδρομή από το 2015, απέδωσε την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην «απόδοση διαχρονικών πολιτικών ευθυνών στους υπαίτιους της καταστροφής» και στην «εμπιστοσύνη στην μοναδική πολιτική δύναμη η οποία δεν δίστασε να μπει στη φωτιά της μάχης, από θέση ευθύνης».

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οποίες είπε ότι θα τις ανακοινώσει στη ΔΕΘ, ενώ είπε ότι «η κυβέρνηση εργάζεται για να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των οφειλών προς το δημόσιο». Προανήγγειλε επίσης την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ υπερασπίστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις άλλες επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική λέγοντας ότι «επενδύσαμε σε μια ενεργητική, πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική».

Πηγή: naftemporiki.gr / Γιάννης Καμπουράκης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet