Κίνημα Αλλαγής: 12+1 προτάσεις διακυβέρνησης από τη Φώφη Γεννηματά
Πολιτική

Κίνημα Αλλαγής: 12+1 προτάσεις διακυβέρνησης από τη Φώφη Γεννηματά

«Ζητάμε τη δύναμη από τους πολίτες για να επιβάλλουμε τη συνεννόηση. Γι’ αυτό δεν θα πάψουμε να προβάλλουμε το πλαίσιο της εναλλακτικής μας, προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στη δευτερολογία της που έκλεισε το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής,

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει τη στάση του νέου κόμματος απέναντι στις προσπάθειες προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, η κ. Γεννηματά υπενθύμισε ότι «οι πλατείες και τα Ζάππεια κάλυψαν τους πραγματικούς υπεύθυνους του εκτροχιασμού της οικονομίας, υπονόμευσαν τις προσπάθειες και κράτησαν την Ελλάδα 8 χρόνια μέσα στην κρίση», τονίζοντας ότι η ακραία πόλωση και ο διχασμός μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων βάζει εκ νέου σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια της χώρας.

Η κ. Γεννηματά έθεσε το Κίνημα Αλλαγής σε εκλογική ετοιμότητα, λέγοντας ότι «είτε γίνουν αύριο το πρωί, είτε το φθινόπωρο, είτε τον Μάιο του 2019, σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι κοντά. Ουσιαστικά η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο» είπε χαρακτηριστικά.

Προβάλλοντας το πλαίσιο της εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που μπορεί να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα και την ανασυγκρότηση της χώρας, η κ. Γεννηματά κατέθεσε 12+1 ζητήματα πολιτικής, που μπορούν, όπως είπε, να αποτελέσουν ένα πλαίσιο προοδευτικής, προγραμματικής συμφωνίας:

1) Εθνική Γραμμή για την οριστική και ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και ανάκτηση της αξιοπιστίας της.  Άμεση ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, χωρίς νέες δεσμεύσεις, που θα επιτρέψει  μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έτσι θα απελευθερωθούν πόροι για την Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

2) Αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου της χώρας. Προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων, αλλά και κίνητρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέλουμε παραγωγή νέου πλούτου και δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ψηφιακής εποχής για νέες καινοτόμες επιχειρήσεις, με ασφαλείς εργαζόμενους.

3) Ένα σταθερό Φορολογικό Σύστημα που διασφαλίζει τη δίκαιη διανομή του πλούτου και την παροχή κινήτρων για την τόνωση της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Καμία ανοχή στην Φοροδιαφυγή.

4) Ενίσχυση της χρηματοδότησης της Οικονομίας, τόσο με την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, όσο και με την αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος.

Προστασία όμως της Α’ κατοικίας των μικρών και μεσαίων δανειοληπτών.

5) Μετατροπή του Υπερταμείου από Ταμείο Εκχώρησης, σε Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, ώστε να αντληθούν πόροι για την Ανάπτυξη και το Ασφαλιστικό Σύστημα.

6) Στήριξη του Έλληνα Αγρότη, για τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, με τη μείωση του κόστους παραγωγής, την προοδευτική μείωση φόρων και εισφορών και την κατοχύρωση του αφορολόγητου των ενισχύσεων.

Με την αποτροπή της επανεθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

7) Ριζική αλλαγή και αποκομματικοποίηση του κράτους. Να δώσουμε τέλος στις πελατειακές σχέσεις, αλλά και στην ανασφάλεια των εργαζομένων.

Με την αξιοκρατία, την αξιολόγηση, τη διαφάνεια, τη λογοδοσία στο προσκήνιο.

Με ενίσχυση της Αποκέντρωσης, μεταφέροντας τολμηρά πόρους και αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση. Με επέκταση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

8) Μεταρρύθμιση του Κοινωνικού Κράτους, με γνώμονα την Κοινωνική Αποτελεσματικότητα και τη σωστή αξιοποίηση των πόρων.

Νέο ΕΣΥ, με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, προσβάσιμες σε όλους.

Σταθερά και μόνιμα μέτρα για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών.

Αλλαγή του Ασφαλιστικού Συστήματος για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της δικαιοσύνης σε αυτό.

Κατώτερο εγγυημένο επίπεδο σύνταξης στα 500 ευρώ.

9) Πολιτικές για την ένταξη των ανέργων με την επιδότηση θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και πολιτικές για τη βελτίωση της θέσης του εργαζόμενου.

Ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση του κατώτερου μισθού μέσα από την ΕΓΣΣΕ.

10) Αλλαγή στο Σύστημα Εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, παρέχοντας ίσες δυνατότητες στη νέα γενιά για γνώση, πρόσβαση στην αγορά εργασίας με αξιοπρεπείς όρους, ανταπόκριση στις νέες συνθήκες της ψηφιακής εποχής.

Απελευθερώνουμε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από τα κατάλοιπα του παρελθόντος και τις λογικές του ασφυκτικού κρατικού ελέγχου.

11) Ενίσχυση στους θεσμούς της Δημοκρατίας, και του Κράτους Δικαίου. Αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Παρά την εύλογη δυσπιστία και τα ερωτηματικά που προκαλούν οι κυβερνητικοί χειρισμοί, προτείνουμε να κινηθεί επί τέλους η κοινοβουλευτική διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, χωρίς περαιτέρω εξωθεσμικούς και παρακοινοβουλευτικούς πειραματισμούς.

Καλούμε την Κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε για:

  • την πολιτική σταθερότητα, τον σταθερό «εκλογικό κύκλο»,
  • την κατάργηση σειράς προνομίων του Πολιτικού Συστήματος,
  • την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, με αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της,
  • την αποτελεσματικότερη και διαφανή στελέχωση των ανεξάρτητων αρχών,
  • τον έλεγχο της χρηματοδότησης των κομμάτων,
  • την αλλαγή της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς μικροκομματικά επικοινωνιακά παιχνίδια.

12) Προάσπιση χωρίς όρους και συμβιβασμούς των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους και την αντιμετώπιση των κάθε μορφής διακρίσεων.

και ακόμη

12+1) Στήριξη της Νέας Γενιάς της πατρίδας μας, με μέτρα που παρέχουν περισσότερες δυνατότητες για επιχειρηματικότητα, εξέλιξη, εργασία, δημιουργία οικογένειας, αλλά και με κίνητρα για συμμετοχή των νέων ανθρώπων στην πολιτική της χώρας.

Με κονδύλια για την έρευνα και καινοτομία, και ξενόγλωσσα τμήματα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ώστε να προσελκύσουμε νέους Έλληνες επιστήμονες που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Τέλος, η κ. Γεννηματά προανήγγειλε ότι το πέρας του συνεδρίου θα ακολουθήσει η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι «όλα γίνονται με τη σειρά τους και στην ώρα τους».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet