«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» στην κυβέρνηση
Πολιτική

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» στην κυβέρνηση

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Η μαοϊκής προέλευσης έκφραση, μία από τις αγαπημένες του Αλέξη Τσίπρα, βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στην κυβέρνηση ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου για την τρίτη αξιολόγηση. Από τη μία πλευρά η παραίτηση του Κώστα Ζουράρι που φέρνει στο προσκήνιο σενάρια ανασχηματισμού κι από την άλλη πλευρά οι αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα οικογενειακά επιδόματα, αλλά και οι εντατικές διεργασίες και διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, συντελούν σε μια εκρηκτική εικόνα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ο πρωθυπουργός, αν και έγινε αποδέκτης της επιστολής Ζουράρι, με την οποία ο ίδιος υπέβαλε την παραίτησή του, ανέβαλε τις αποφάσεις του για σήμερα. Προφανώς και η απομάκρυνση του μέχρι σήμερα υφυπουργού Παιδείας θεωρείται δεδομένη, ωστόσο όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας αναμένει την αποψινή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί η κυβερνητική πλειοψηφία και στη συνέχεια να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του. Συγκεκριμένα, εάν θα καλύψει ή όχι τη θέση Ζουράρι. Δεδομένου ότι, σύμφωνα με συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός ουδέποτε είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα αμέσως μόλις κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, αφού υπάρχουν και άλλα εσωτερικά ζητήματα στην κυβέρνηση (π.χ. η κριτική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στον Γιάννη Μουζάλα για το μεταναστευτικό), δεν αποκλείεται η φυγή Ζουράρι να αποτελεί μια ιδανική αφορμή για να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό άμεσα.

Η παραίτηση Ζουράρι δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, δεδομένου ότι το τελευταίο διάστημα μια σειρά από παρεμβάσεις του είχαν προκαλέσει δυσφορία (π.χ. οι ακραίες δηλώσεις του για τις σχολικές εκδρομές, με αναφορές σε «μπορντέλα» και «κωλάδικα»). Όμως, είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο κρούσμα με αφορμή το… ποδόσφαιρο προκάλεσε εσωτερικό ζήτημα στους ΑΝΕΛ, καθώς σημειώνεται ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Παιδείας δηλώνει «συνεργαζόμενος» και όχι στέλεχος των ΑΝΕΛ, ως επικεφαλής της κίνησης «Πυρίκαυστος Ελλάς» που έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Γι’ αυτόν τον λόγο, πέραν των επαφών Μαξίμου-Καμμένου, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ζουράρι και του ζήτησε να υποβάλει την παραίτησή του. Όπερ και εγένετο, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν και βουλευτές που θα καταψήφιζαν το πολυνομοσχέδιο. Για παράδειγμα, ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος δήλωσε («Σκάι») ότι «υπάρχει σοβαρό ζήτημα κι εγώ δεν ξανακάνω πίσω». Ενώ τον υφυπουργό Παιδείας αποδοκίμασαν και οι ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του ως «ανεπίτρεπτες, άστοχες και προσβλητικές».

Η υπόθεση ούτως ή άλλως δοκιμάζει ξανά τις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, σε μια περίοδο μάλιστα που ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να αντιδρά για το Σκοπιανό και να ζητάει δημοψήφισμα για το όνομα της πΓΔΜ. Ενδεχόμενο που αποκλείει σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου και ρίχνει τους τόνους, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και το κόμμα του μπορούν να έχουν τη δική τους άποψη – ενισχύοντας έτσι και τις υποψίες ότι μπορεί να είναι ένα ακόμη παιχνίδι τακτικής για να στριμώξει η κυβέρνηση την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα τη Ν.Δ.

Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται όλοι έτοιμοι να υπερψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, οι αντιδράσεις για τα οικογενειακά επιδόματα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εντείνονται. Πλην όμως δεν δείχνουν να ανησυχούν το Μαξίμου, το οποίο αντιθέτως «λοξοκοιτάζει» προς κινήσεις διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, όπως ακριβώς συνέβη στην ψήφιση του προϋπολογισμού με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Μετά τις αντιδράσεις, πάντως, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ωφέλειες για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, αλλά μόνο μέσα από στοχευμένες παροχές σε βάθος χρόνου (π.χ. φοροαπαλλαγές).

Ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο και στις επίμαχες διατάξεις δεν υπάρχει, δεδομένου ότι -όπως έλεγαν στο reader.gr κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- το ζήτημα των επιδομάτων έκλεισε οριστικά στη διαπραγμάτευση και μάλιστα το βάρος των ευθυνών για τις αποφάσεις αναδιανομής των εισοδημάτων φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, αφού οι θεσμοί συμφώνησαν μόνο σε αριθμούς. Πράγμα το οποίο γνωρίζουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα αντιδρούν και γι’ αυτό μάλλον δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στο Μαξίμου ότι απόψε, στην ψηφοφορία, θα πουν «ναι σε όλα».

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet