Με έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το επικείμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Πολιτική

Με έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση το επικείμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την πραγματοποίηση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο να τους ενημερώσει για το προσφυγικό πρόβλημα και να γίνει συζήτηση για το ασφαλιστικό, ανέφεραν το μεσημέρι της Πέμπτης κυβερνητικές πηγές από τη Ραμάλα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο πρωθυπουργός.

Για την κυβέρνηση, αφού πρώτα γίνουν οι συνεννοήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, η ενδεδειγμένη ημέρα για την πραγματοποίηση της σύσκεψης είναι το Σάββατο, δεδομένου ότι την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας.

Γεροβασίλη: Υποχρέωση η συνεννόηση

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ΄ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς» σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δήλωσή για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Προσέρχονται -πλην ΚΚΕ- στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δύσκολα δίνουν συναίνεση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως προκύπτει από τις πρώτες αντιδράσεις τους μετά το αίτημα του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η Ν.Δ. θα συμμετάσχει με τον μεταβατικό πρόεδρο Γιάννη Πλακιωτάκη, ενώ δεν θα λάβει μέρος η Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρουν από τη Ν.Δ. ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης θα λάβει μέρος στη σύσκεψη, θα ακούσει, αλλά δεν μπορεί να δεσμευτεί. Επίσης, από τη Συγγρού θέτουν ερώτημα γιατί η κυβέρνησης αποφάσισε τη σύγκληση του Συμβουλίου, όταν η Ν.Δ. δεν έχει ακόμη εκλέξει αρχηγό.

Από την κυβέρνηση, ωστόσο, απαντούν ότι ο πρωθυπουργός πίστευε ότι η Ν.Δ. θα είχε εκλέξει αρχηγό την περασμένη Κυριακή, και γι’ αυτό προγραμμάτιζε την κίνησή του αυτή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Πάντως, μιλώντας στο Βήμα, ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε: «Θα πρέπει να μάθουμε την ατζέντα του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και αμέσως μετά θα συνεννοηθώ με τους τέσσερις υποψήφιους προέδρους σε κοινή σύσκεψη. Θα διαμορφώσουμε τη θέση μας, την οποία θα αναπτύξουμε στο Συμβούλιο χωρίς παρέκκλιση».

Σε δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης, όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, με έναν μεταβατικό πρόεδρο, που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές».

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού, να ψάξει αλλού» τονίζει και καλεί τον πρωθυπουργό, αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, «τότε βεβαίως η Ν.Δ. είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

«Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη, αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», προσθέτει και σημειώνει πως η Ν.Δ. θα προσέλθει στη συζήτηση διά του κ. Πλακιωτάκη, «ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία».

Συμπληρώνει, επίσης, ότι μέχρι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκλέξει επόμενο αρχηγό, τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε» υπογραμμίζει.

Μιλώντας επίσης στο Βήμα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι «εφόσον γίνει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας βεβαίως και θα συμμετάσχω. Θα επικοινωνήσω αμέσως με τον κ. Παυλόπουλο, για να μάθω πότε θα γίνει». Σε ερώτηση ποια θα είναι η στάση του αν του ζητηθεί συναίνεση για το Ασφαλιστικό είπε: «Το Ασφαλιστικό είναι μια υποχρέωση της κυβέρνησης. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση».

Ο κ. Θεοδωράκης έστειλε και μήνυμα μέσω Facebook, με τίτλο «Τα δανεικά τέλος», στο οποίο αναφέρει:

«Θα σας θυμίσω τι είχα πει προεκλογικά για τον κ. Τσίπρα: Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε.

»Το Ποτάμι βέβαια θα προσέλθει στη σύσκεψη αρχηγών, αν τη συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Χωρίς όμως ψευδαισθήσεις. Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου.

»Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του. Εμείς λέγαμε ότι πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους και εκείνος έβαλε νέους φόρους. αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ανέφερε στο Βήμα ότι «η αγωνία μου για τη σωτηρία της χώρας με κάνει να ζητήσω από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης». Προσθέτει, όμως,  ότι αν του ζητηθεί, δεν πρόκειται να δώσει τη συναίνεσή του για το Ασαφλιστικό, λέγοντας χαρακτηριστικά «συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συνεδρίασε με τα στελέχη του κόμματος για τη στάση που θα κρατήσουν στην πρόταση του πρωθυπουργού.

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ.) αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Οι ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, οι τρομοκρατικές επιθέσεις και το προσφυγικό, είναι κρίσιμα θέματα που αφορούν τα εθνικά μας συμφέροντα και σε αυτά επιβάλλεται να επιδιωχθεί η μέγιστη εθνική συνεννόηση.

»Αυτή και μόνο πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι η ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

»Ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν πρέπει και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για την αναζήτηση συνενόχων σε ζητήματα άσκησης κυβερνητικής πολιτικής, όπως το ασφαλιστικό».

Για πρόθεση δημιουργίας «κλίματος ψευδεπίγραφης συναίνεσης» κάνει λόγο το ΚΚΕ, αναφερόμενο στην πρόταση της κυβέρνησης για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ τονίζει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν “εθνικής ομοψυχίας”, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της Ε.Ε.».

«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει τον λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα.

»Η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής» τονίζει η ανακοίνωση του κόμματος, καταλήγοντας ως εξής:

«Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημα του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Πηγή: in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet