«Μύλος» η Βουλή για το ν/σ της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου
Πολιτική

«Μύλος» η Βουλή για το ν/σ της αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου

«Μύλος» έγινε η Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς οι διαφοροποιήσεις διαπερνούν οριζόντια το σύνολο σχεδόν των κομμάτων και μετατρέπουν σε θρίλερ τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Παράλληλα, ακυρώνουν στην πράξη την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμόσει μια καθαρά αριστερή ατζέντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το ακροατήριό της και ταυτόχρονα να ξεφύγει από το ασφυκτικό πλαίσιο των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει συνομολογήσει.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με το φάσμα μιας βαριάς κοινοβουλευτικής ήττας, η οποία θα συνοδευτεί από την απόρριψη των επίμαχων διατάξεων του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα τη δυνατότητα αλλαγής φύλου με απλή δήλωση στα 15 έτη. Ρύθμιση την οποία όλα έδειχναν ότι θα λείαινε μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυξάνοντας το ηλικιακό όριο στα 17, ωστόσο κάτι τέτοιο ουδέποτε έγινε από τον Σταύρο Κοντονή, ο οποίος επέλεξε τη σύγκρουση ακόμη και με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράζουν άλλη άποψη και δηλώνουν διατεθειμένοι να καταψηφίσουν τη σχετική διάταξη.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να «σπάσει» τελευταία στιγμή το επίμαχο άρθρο, δηλαδή να απομονωθεί το ηλικιακό όριο από τη διαδικασία αλλαγής φύλου. Και αυτό διότι εάν το άρθρο παραμείνει ως έχει σήμερα και καταψηφιστεί, τότε το νομοσχέδιο θα είναι κενό περιεχομένου παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις ότι σημασία έχει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής. Σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή, θα έχει ψηφιστεί μόνο ο… τίτλος του νομοσχεδίου, δεδομένου ότι με τη διάταξη αυτή να απορρίπτεται πρακτικά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής φύλου με πρωτοβουλία του ενδιαφερόμενου. Εάν, όμως, το ηλικιακό όριο απομονωθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για την ψήφιση της σχετικής διαδικασίας και απόρριψης μόνο του ορίου των 15 ετών, δεδομένου ότι αυτό είναι που συγκεντρώνει και τις αντιδράσεις κυβερνητικών και μη βουλευτών.

Σε κάθε περίπτωση και παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού χθες βράδυ, με ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την οποία επιχείρησε να μεταφέρει το πρόβλημα στην αντιπολίτευση και να καλέσει ουσιαστικά τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να ψηφίσουν το νομοσχέδιο -διαφορετικά θα αναλάβουν, όπως είπε, την ευθύνη για την απόρριψή του- το πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεννιά, Μιχελογιαννάκης, Γάκης, Μπόλαρης) εκφράζουν την αντίθεσή τους στις διατάξεις για την αλλαγή φύλου με απλή δήλωση από τα 15 έτη. Επίσης, η Νίνα Κασιμάτη διαφωνεί με την τροπολογία για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η οποία επανακατατέθηκε μετά την απόσυρσή της στο εν λόγω νομοσχέδιο. Δεν αποκλείονται και άλλες εκπλήξεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε ό,τι αφορά τους ΑΝΕΛ δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν συντεταγμένα τη διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη, ενώ για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης έχουν εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή τους οι Δημήτρης Καμμένος και Κώστας Κατσίκης.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος αναχώρησε σε αποστολή του υπουργείου Άμυνας στη Βραζιλία. Αν και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ διαθέτει, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, δικαίωμα επιστολικής ψήφου και θ’ ασκήσει το δικαίωμά του, η απουσία του από τη συζήτηση έχει συμβολικό χαρακτήρα.

Ειδικά δε για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο, με διαδοχικές συναντήσεις βουλευτών με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Εκεί, εκφράστηκαν με ζωηρό τρόπο παράπονα από συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή ο κ. Κοντονής προχώρησε μονομερώς το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χωρίς προηγούμενο διάλογο και χωρίς να λάβει υπόψη του τη γνώμη των βουλευτών -ιδίως όσων διαφωνούν με τις επιμέρους ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Παρά την «ντρίπλα» της δικής της τροπολογία -που φυσικά απορρίφθηκε- η Ν.Δ. εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει και εκείνη εσωτερικό πρόβλημα, μολονότι η κίνησή της αποτέλεσε άλλοθι για να δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο. Στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχουν βουλευτές που θα ήθελαν να στηρίξουν τις διατάξεις, ενώ αίφνης διχασμένη εμφανίζεται και η ΔΗ.ΣΥ., η οποία κλίνει προς το «όχι» στις επίμαχες διατάξεις, αλλά θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Η τελική απόφαση, ωστόσο, θα ληφθεί στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής της ομάδας, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από τη θέση της να καταψηφίζει τα νομοσχέδια με τα οποία διαφωνούν οι ΑΝ.ΕΛ., προκειμένου να δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.

Υπέρ του νομοσχεδίου και των διατάξεών του, πάντως, θα ψηφίσει το Ποτάμι, με αποτέλεσμα οι ψήφοι των βουλευτών του να υπολογίζονται από το κυβερνητικό στρατόπεδο στη δύσκολη αριθμητική για να περάσει το επίμαχο άρθρο 3 για την αλλαγή φύλου στα 15 χρόνια. Απαραίτητο είναι να διευκρινιστεί, όμως, ότι ο «μαγικός» αριθμός 151 έχει μόνο πολιτική σημασία, αφού απαιτείται σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή επί των παρόντων βουλευτών. Αν, δηλαδή, οι παρόντες είναι 280, αρκούν και 141 ψήφοι για να περάσει η διάταξη του νομοσχεδίου στην ονομαστική ψηφοφορία. Μολαταύτα, επειδή ήδη η Ν.Δ. θέτει ζήτημα απώλειας της δεδηλωμένης από την κυβέρνηση -κάτι που εκείνη αρνείται, με τη σειρά της- το πολιτικό πρόβλημα θα είναι ούτως ή άλλως μεγάλο και η κυβέρνηση θα βιώσει την πρώτη ανάλογη κρίση, έχοντας περάσει ως τώρα αβρόχοις ποσί ακόμη και κρίσιμα μνημονιακά νομοσχέδια.

Πηγή: reader.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet