Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής: Μηνύματα και φλερτ
Πολιτική

Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής: Μηνύματα και φλερτ

Μπορεί το Σαββατοκύριακο να ανήκε ειδησεογραφικά στη Νέα Δημοκρατία όμως στην πρωτολογία του αρχηγού της – και στις ομιλίες Γεννηματά και Θεοδωράκη κρύβονταν εκατέρωθεν μηνύματα για την επόμενη μέρα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα παλέψει σκληρά για την αυτοδυναμία στις ερχόμενες εκλογές – σενάριο που προτιμούν σε Χαριλάου Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, χρειάζεται όμως τη θετική στάση του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής σε κομβικά σημεία της επόμενης μέρας. Στο λιγότερο -για όλους- επιθυμητό σενάριο υπάρχει και η προοπτική της συγκυβέρνησης. Αλλά ένα άθροισμα 180 εδρών για τα δυο κόμματα, θα λειτουργούσε ευεργετικά σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα για την επόμενη βουλή: πρώτον, για την Προεδρική πλειοψηφία στην εκλογή, στις αρχές του 2020. Δεύτερον, στην πιθανή αλλαγή του εκλογικού Νόμου και στην απλή αναλογική. Και τρίτον, στη συνταγματική αναθεώρηση, όπου ως γνωστόν, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος, σε μια από τις δυο κοινοβουλευτικές περιόδους που θα ανοιγοκλείσουν τη διαδικασία.

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να διαβαστούν τα καλέσματα Μητσοτάκη σε Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη από το βήμα του συνεδρίου: «Το βάρος της ευθύνης που πέφτει στους ώμους μας είναι μεγάλο. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνούν και η Φώφη και ο Σταύρος», είπε το Σάββατο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνοντας την πίστη του πως το νεοσύστατο Κίνημα Αλλαγής θα συμβάλλει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.

Το φλερτ με το Ποτάμι ήταν ούτως ή άλλως υπαρκτό την τελευταία διετία («συχνά είναι δυσδιάκριτες οι διαφορές μας» είπε απευθυνόμενος στον κ. Θεοδωράκη) χαρακτηρίζοντάς το «μεταρρυθμιστικό, συνεπές και υπεύθυνο κόμμα», αν και η δημοσκοπική απορρόφηση μεγάλου κομματιού των ψηφοφόρων του Ποταμιού από τη Νέα Δημοκρατία καθιστά το πολιτικό αυτό φλερτ άνευ πολιτικού περιεχομένου. Το ερώτημα βέβαια είναι το πώς στο Ποτάμι θα συγκρατήσουν κομμάτι της κομματικής τους βάσης φέρνοντάς το στο νέο κόμμα, αποτρέποντας την πλήρη απορρόφηση από τη Ν.Δ. «Είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρετε να συναντηθούμε», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ασκώντας πάντως κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε η Νέα Δημοκρατία το κράτος τα μεταπολιτευτικά χρόνια.

Η παρουσία της Φώφης Γεννηματά στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ήταν η πρώτη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην ιστορία της μεταπολίτευσης και ήρθε ως ανταπόδοση της παρουσίας Μητσοτάκη στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά φωτογράφισε την απαραίτητη συναίνεση σε μια σειρά ζητημάτων, θέτοντας πάντως τα ξεκάθαρα όριά της σε ό,τι αφορά τα ζητήματα συγκυβέρνησης. Επανέλαβε επίσης την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή που θα καλύψει την περίοδο εισόδου της χώρας στο ευρώ και θα συμπεριλάβει την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή. «Έχει φτάσει η στιγμή να εκτιμήσουμε πως φτάσαμε στην κρίση και τι χρειάζεται να κάνουμε στο εξής προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Να συζητήσουμε θεσμικά και νηφάλια τις ρίζες του κακού που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία αλλά και τους λόγους που μας κράτησαν μέσα σ΄ αυτή» είπε η κυρία Γεννηματά, δηλώνοντας πως η Νέα Δημοκρατία οφείλει να κάνει τη δική της αυτοκριτική, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ, για τις αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην κρίση.

Πηγή: reader.gr/ Απόστολος Μαγγηριάδης

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet