Σκληρό ροκ στη Βουλή για ασφαλιστικό και κομματικό κράτος
Πολιτική

Σκληρό ροκ στη Βουλή για ασφαλιστικό και κομματικό κράτος

Την πρώτη τους αντιπαράθεση στη Βουλή είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό.

Η σύγκρουση περιστράφηκε γύρω από τις ευθύνες για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των προτεινόμενων ρυθμίσεων, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε αλληλοκατηγορίες περί κομματικού κράτους και εκατέρωθεν βολές περί νεομαρξισμού και νεοφιλελευθερισμού, αλλά και τη σχέση των δύο μεγάλων κομμάτων με το ΔΝΤ και τους δανειστές.

O Αλέξης Τσίπρας, στην τοποθέτησή του, τόνισε ότι αν δεν πάρουμε μέτρα άμεσα, το ασφαλιστικό σύστημα θα καταρρεύσει, και στο μέλλον θα χρειάζονται τεράστια ποσά από τον προϋπολογισμό, που δεν θα είναι δυνατό να βρεθούν.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε την αντιπολίτευση να πάρει θέση επί της κυβερνητικής πρότασης, λέγοντας: «Θα στηρίξετε τη συμφωνία που πετύχαμε με τους εργοδοτικούς φορείς ή θα συνταχθείτε με τη θέση του ΔΝΤ, που οδηγεί σε νέες περικοπές συντάξεων;».

Παράλληλα, υπήρξε έντονα επικριτικός όσον αφορά στις ευθύνες Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση του ασφαλιστικού, ενώ απέρριψε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης ότι για την επιδείνωση έχει ευθύνη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις βολές του πρωθυπουργού, κατέθεσε αναλογιστική μελέτη η οποία έδειχνε ότι το ασφαλιστικό σύστημα το 2014 εκπλήρωνε όρους βιωσιμότητας μέχρι το 2060, τονίζοντας ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν λόγω της «δαχειριστικής ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Τάσο Γιαννίτση και την απόπειρά του για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, παραδέχτηκε ευθύνες της παράταξής του, ενώ χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό «ένα αποσπασματικό μπάλωμα για να δραπετεύσετε από τις ευθύνες σας».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σωστή την αρχιτεκτονική του νόμου του 2010 και κάλεσε την κυβέρνηση να αναζητήσει ισοσύναμα χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ιδιαίτερα -όπως είπε- περιορίζοντας «τη διόγκωση του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ».

Στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση με τον νέο νόμο, κατηγορώντας παράλληλα τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για αδιαφανείς πρακτικές την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Παράλληλα,
απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Θα την ψηφίσετε τη μεγάλη τομή ή είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κ. Μητσοτάκη;».

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις βολές του πρωθυπουργού και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια, όπως είπε, του κ. Τσίπρα να ταυτίσει τη Ν.Δ. με τους δανειστές. Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση «αμφισημία» στη σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ και διάβασε επιστολή της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριριστικά στα αγγλικά: «Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη».

Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, καλώντας τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει.

«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κ, Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη Ν.Δ., λέγοντας ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας και κυρίως προς την κυβέρνηση να περιορίσουν το κομματικό τους κράτος για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό, μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη» είπε.

Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet