Άγνωστο εάν ο Γ. Μουζάλας… προσγειωθεί εκ νέου στην Αθήνα ως υπουργός
Πολιτική

Άγνωστο εάν ο Γ. Μουζάλας… προσγειωθεί εκ νέου στην Αθήνα ως υπουργός

Ο πρωθυπουργός κατανοεί τις ευαισθησίες του Πάνου Καμμένου και η κυβερνητική θέση είναι ξεκάθαρη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια επανέλαβε ότι το «Μακεδονία» ήταν γλωσσικό ολίσθημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ληφθούν μετά τη Σύνοδο της 17ης – 18ης Μαρτίου.

Η Όλγα Γεροβασίλη δεν επιβεβαίωσε ότι ο κ. Μουζάλας έχει υποβάλει την παραίτησή του.

Για το αν υπάρχει ζήτημα στη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., με αφορμή τη θέση του κ. Καμμένου μετά τη δήλωση του κ. Μουζάλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν μπαίνει ζήτημα καλής πίστης, αλλά είναι μία άλλη αντίληψη και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρόκειται για ένα λεκτικό λάθος.

«Για τους ΑΝΕΛ κάποια ζητήματα είναι σε προτεραιότητα και εμείς αυτό το κατανοούμε. Είναι ζήτημα ιεράρχησης του άλλου πολιτικού χώρου που από εμάς είναι σεβαστό. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε να δημιουργήσουμε σενάρια εκ του μη όντως. Η απόφαση που θα ληφθεί θα λάβει υπόψη της όλες τις παραμέτρους» συμπλήρωσε.

Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο κ. Καμμένος είχε βγει από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Μουζάλας πρέπει να παραιτηθεί, «έστω και για λόγους ευθιξίας».

Σε ερώτηση για το τι θα πράξει αν τελικά ο πρωθυπουργός δεν ζητήσει την παραίτηση του Γιάννη Μουζάλα, ο κ. Καμμένος είπε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά όχι τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Οι άξονες στη Σύνοδο Κορυφής

Η κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσίασε τους άξονες, στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής:

  • Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
  • Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
  • Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της Ε.Ε.
  • Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
  • Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
  • Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κα Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική κατάσταση και σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου για τη Διαχείριση του Προσφυγικού, αυτήν τη στιγμή, σε 30 χώρους υποδοχής και φιλοξενίας στην Ελλάδα, «φιλοξενούνται, σιτίζονται καί έχουν πρόσβαση σε περίθαλψη περίπου 30.000 πρόσφυγες».

Για την Ειδομένη, η κα Γεροβασίλη υπογράμμισε: «Θα χρειαστεί να τονίσουμε, εκ νέου ότι, κατόπιν συνεννόησης της κυβέρνησης με τους μηχανισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δεν προβλέπεται η εγκατάσταση δομών φιλοξενίας στα σύνορα, προκειμένου να μη λειτουργήσουν αυτά τα σημεία ως πόλος έλξης απελπισμένων ανθρώπων, την ώρα μάλιστα που τα σύνορα είναι κλειστά».

«Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την Ειδομένη προβλέπει τη σταδιακή εθελούσια απομάκρυνση των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί και τη μεταφορά τους σε κέντρα φιλοξενίας, χωρίς, φυσικά, τη χρήση βίας. Κατόπιν αυτού, όποιος έχει διαφορετική άποψη για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της Ειδομένης, οφείλει να την καταθέσει δημόσια. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στην κριτική, αλλά φυσικά δεν δέχεται μαθήματα ευαισθησίας από κανέναν» κατέληξε.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet