Μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τον Δ. Μαρωνίτη
Πολιτισμός

Μηνύματα πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τον Δ. Μαρωνίτη

Θλίψη έχει σκορπίσει και στον πολιτικό κόσμο ο θάνατος του φιλόλογου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφου Δημήτρη Μαρωνίτη. Συλλυπητήρια μηνύματα στέλνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και εκπρόσωποι κομμάτων.

«Με τον θάνατο του Δημήτρη Μαρωνίτη το ελληνικό πνεύμα και ο ελληνικός πολιτισμός γενικότερα χάνουν, στην εποχή μας, έναν πολύτιμο πυλώνα στήριξης του αετώματός τους. Εύχομαι οι επίγονοι του -και φρόντισε, ως γνήσιος Δάσκαλος, να κάνει πολλούς– ν΄ αρθούν στο ύψος του δικού του, πραγματικά μεγάλου, διανοητικού αναστήματος» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

«Με θλίψη ενημερώθηκα τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου της ελληνικής γλώσσας, Δημήτρη Μαρωνίτη. Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης υπήρξε σπουδαίος μελετητής της ελληνικών γραμμάτων και μεταφραστής της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Χάρη στη δουλειά του Δ. Ν. Μαρωνίτη, το έργο του Ομήρου, του Ηροδότου, αλλά και των επιφανέστερων νέων Ελλήνων λογοτεχνών έγινε προσιτό και ελκυστικό για όλους τους Έλληνες» αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Αλ. Τσίπρας.

«Πέρα από εμβληματικό πρόσωπο των ελληνικών γραμμάτων, ο Δ.Ν. Μαρωνίτης υπήρξε ένας κοσμοπολίτης πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη, αλλά και ένας ανυποχώρητος -παρά τις διώξεις που υφίστατο-υπερασπιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας απέναντι στη δικτατορία των συνταγματαρχών.

»Ο Δημήτρης Μαρωνίτης δυστυχώς έφυγε· ωστόσο, στους Έλληνες και τις Ελληνίδες μάς αφήνει πλούσια παρακαταθήκη το έργο του να μας συντροφεύει στην Οδύσσεια, στον δρόμο προς την Ιθάκη μας.

»Στην κόρη του, Εριφύλη Μαρωνίτη, και σε όλους τους οικείους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» καταλήγει το μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

O υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε από τη ζωή αφήνοντας όχι μόνο ένα δυσαναπλήρωτο κενό, αλλά και μια μοναδική και πολύτιμη κληρονομιά, που απαιτεί άξιους συνεχιστές. Κληρονομιά στάσης ζωής, υποδειγματικού διδακτικού έργου, μεθοδικής και ακάματης ερευνητικής δουλειάς, ισχυρού αξιακού φορτίου, κοινωνικής και πολιτικής ευαισθησίας.

»Υπηρέτησε την ελληνική γλώσσα με το πάθος και την επιμονή ενός ασκητή. Ανέδειξε τον εκφραστικό πλούτο και τη λόγια λαϊκότητά της με αίσθηση μέτρου, χωρίς ακροβασίες, παραλυτικούς συντηρητισμούς και αγκυλώσεις. Απέδωσε σε χυμώδη νέα ελληνικά, σπουδαία έργα της αρχαιοελληνικής γραμματείας, αποδεικνύοντας στην πράξη και χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς την ιστορική εξέλιξη, τις μεταπλάσεις και τη συνέχεια της γλώσσας. Η Οδύσσειά του αποτελεί μεταφραστικό άθλο τέτοιας εμβέλειας που την καθιστά έργο του δικού της και του δικού μας καιρού, αλλά και προσωπική του Ιθάκη.

»Ανυποχώρητος στη σκέψη και τις επιλογές του, ελευθερόφρων και δημοκράτης, ήρθε αντιμέτωπος με τη χούντα των συνταγματαρχών και κατέγραψε τα βαθύτερα ίχνη του εγκλεισμού του, εκείνα που καταδεικνύουν ότι ο αυταρχισμός σκοπεύει πάντα στην εκμηδένιση της ύπαρξης, στο κείμενό του ΄Μαύρη Γαλήνη΄.

Ο Δημήτρης Μαρωνίτης, με την ισχυρή του προσωπικότητα, το σπάνιο διδακτικό και μεταφραστικό του έργο, σφράγισε μια ολόκληρη εποχή για τον πολιτισμό, τα γράμματα και την εκπαίδευση. Στους δικούς του ανθρώπους εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

«Σημείο αναφοράς για τη δημοκρατική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μία άγρυπνη δημοκρατική συνείδηση, με διαρκή, γόνιμη παρουσία στον δημόσιο βίο» χαρακτηρίζει τον Δημήτρη Μαρωνίτη, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

«Στο πρόσωπο του Δ. Ν. Μαρωνίτη αποχαιρετούμε έναν από τους τελευταίους μεγάλους πανεπιστημιακούς δασκάλους, ο οποίος με τη σοφία, τη διεθνή παρουσία του για τις ελληνικές σπουδές, την ευρυμάθειά του, τη διεισδυτική έρευνα στον Όμηρο και την προσήλωση στη γλώσσα του λαού, καθώς και τη δημοκρατική ευψυχία και το αντιστασιακό ήθος του, ΄έδωσε΄ μαθήματα σε γενιές φοιτητών και φοιτητριών» αναφέρει ο κ. Φίλης.

Και προσθέτει: «Ο Δ. Ν. Μαρωνίτης υπήρξε από τους σημαντικότερους διανοούμενους του αντιδικτατορικού αγώνα και της δημοκρατικής μεταπολίτευσης. Γιατί αντιπροσώπευε ο ίδιος αυτό που έγραφε το 1971 στα ΄18 κείμενα΄, μία αντίδραση ΄μπροστά στις βαθιές πληγές της ομαδικής μας ζωής, στα μεγάλα κύματα που και να θέλεις δεν μπορείς να τα ξεφύγεις, ακόμη και αν είσαι δειλός ή προδότης΄. Του απευθύνουμε το ύστατο χαίρε με ευγνωμοσύνη».

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του μεγάλου φιλόλογου και πανεπιστημιακού δασκάλου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Η δήλωση του προέδρου της Βουλής έχει ως εξής: «Μια κορυφαία προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, ο σπουδαίος φιλόλογος, μεταφραστής αρχαίων κειμένων, πανεπιστημιακός δάσκαλος, αρθρογράφος Δημήτρης Μαρωνίτης έφυγε σήμερα από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα πολύ πλούσιο έργο, ένα ισχυρό πνευματικό αποτύπωμα.

»Η πολύτιμη παρακαταθήκη του όμως δεν οριοθετείται μόνο στον λόγιο και επιστημονικό χώρο. Ο Μαρωνίτης εναρμόνισε τη βαθιά αγάπη του για το ελληνικό πνεύμα -και την ελευθερία που το χαρακτηρίζει- με τη θέση του μέσα στα κοινωνικά δρώμενα, ορθώνοντας το ανάστημά του και αντιτάσσοντας τις αξίες της Δημοκρατίας απέναντι στον σκοταδισμό της δικτατορίας.

Στους οικείους του, αλλά και στην επιστημονική, φιλολογική κοινότητα εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για την απώλεια του μεγάλου αυτού πνευματικού ανθρώπου».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας είναι από σήμερα φτωχότερος. Έχασε το χαλκέντερο των γραμμάτων, τον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον πραγματικά προοδευτικό άνθρωπο, Δημήτρη Μαρωνίτη.

»Οι Έλληνες θα είμαστε ευγνώμονες, για όλα όσα μας πρόσφερε, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, συγγραφέας, αρθρογράφος και μεταφραστής αρχαίων ελληνικών κειμένων.

»Μας έδειξε τον τρόπο να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν, χωρίς αυτό να μας στοιχειώνει και να μας βαραίνει, να ακινητοποιεί το σήμερα και να υποθηκεύει το αύριο. Μας δίδαξε τη διαχρονικότητα της γλώσσας, όχι ως ιδεολόγημα, αλλά ως ζώσα πραγματικότητα, ως ζωή.

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Το Ποτάμι, με τη σειρά του αναφέρει:

«Ο Δημήτρης Μαρωνίτης υπήρξε ένας από τους μεταπολεμικούς διανοούμενους που με το έργο του σφράγισε την εποχή του και συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση των σύγχρονων ελληνικών γραμμάτων και στη σύνδεσή τους με την αρχαία κληρονομιά μας.

»Οι μεταφράσεις στα κείμενα του Ηροδότου, του Ησίοδου, του Σοφοκλή, καθώς και της Οδύσσειας και της Ιλιάδας, είναι μόνο ένα μέρος του τεράστιου έργου που μας κληροδότησε, για το οποίο του είμαστε ευγνώμονες. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης δεν είχε μόνο πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο, αλλά πολέμησε για τη δημοκρατία και τις ιδέες του και γι΄ αυτό φυλακίστηκε την περίοδο της δικτατορίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Με τον θάνατο του κορυφαίου φιλόλογου, μεταφραστή της Ιλιάδας και της Οδύσσειας του Ομήρου και πανεπιστημιακού δασκάλου, του Δημήτρη Μαρωνίτη, ο πνευματικός κόσμος έγινε από σήμερα όντως φτωχότερος» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

«Έφυγε ένας διανοούμενος που αγάπησε την ελληνική γλώσσα και εντρύφησε στη διαχρονία της, από τα Ομηρικά έπη και τα άλλα έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέχρι τη νεοελληνική ποίηση και λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης ανέπνεε κυριολεκτικά μέσα από την ελληνική γλώσσα και γι΄ αυτό το μεταφραστικό του έργο θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές Ελλήνων» προσθέτει στη δήλωσή της η κ. Παπαδοπούλου, καταλήγοντας ότι «οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Αντίο στον Δημήτρη Μαρωνίτη. Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι του και μας άφησε φτωχότερους η σύγχρονη ΄αλογόμυγα της εξουσίας΄. Ο συγγραφέας της ΄Μαύρης Γαλήνης΄, γραμμένης σε χαρτοπετσέτες μέσα σε κελί φυλακής. Ο μεγάλος ερωτοχτυπημένος με τα Ομηρικά έπη, αφιέρωσε τη ζωή του και την αγάπη του στη γλώσσα μας. Έφυγε σήμερα καταφέρνοντας τον στόχο του: να συγκρατήσει κάτι από τη νεανική αθωότητα, ΄… που μας έκανε να πιστεύουμε ότι μπορεί να μη διορθώνονται τα πράγματα, αλλά εμείς να συμπεριφερόμαστε ωσάν να μπορούν να διορθωθούν΄».

Πηγή: in.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet