Αττική: Κλείνουν τα ειρηνοδικεία σε Χαλάνδρι και Μαρούσι, ανοίγει πρωτοδικείο στην Αγία Παρασκευή
Φωτογραφία: google maps
Κοινωνία

Αττική: Κλείνουν τα ειρηνοδικεία σε Χαλάνδρι και Μαρούσι, ανοίγει πρωτοδικείο στην Αγία Παρασκευή

Tο μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στη Δικαιοσύνη επιχειρεί η κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί λύση στα χρόνια προβλήματα του δικαστικού μας συστήματος, που κατατάσσουν τη χώρα μας πολύ χαμηλά στον παγκόσμιο χάρτη, καθώς καταλαμβάνει την 146η θέση στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ιωάννας Μάνδρου, στην εφημερίδα «Η Καθημερινή».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, το εγχείρημα για νέο δικαστικό χάρτη και δομικές αλλαγές στο δικαστικό σύστημα παρουσιάστηκε την εβδομάδα που μας πέρασε στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και θα απασχολήσει το υπουργικό συμβούλιο εντός του μηνός.

Η ψήφισή του προωθείται άμεσα, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης που συνδέονται άρρηκτα με την εκταμίευση σημαντικών δόσεων.

Το νομοθέτημα, από τα βασικότερα μεταρρυθμιστικά πακέτα που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο πρωθυπουργός, επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, με δεκάδες δικαστήρια που κλείνουν και άλλα τόσα που αλλάζουν και ενισχύονται, ενώ για πρώτη φορά από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου επιχειρείται να ενσωματωθούν στην πολιτική και ποινική δικαιοσύνη όλοι οι ειρηνοδίκες.

Στα «δύο» το Πρωτοδικείο Αθηνών

Στο πακέτο αλλαγών που προβλέπονται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», στην Αττική, που σηκώνει το βάρος χιλιάδων υποθέσεων του συνόλου σχεδόν των κατοίκων του λεκανοπεδίου, οι αλλαγές που προβλέπονται με το κυβερνητικό νομοσχέδιο είναι καθοριστικές.

Το Πρωτοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, «κόβεται» στα δύο. Δημιουργούνται δύο Πρωτοδικεία Αθηνών: ένα ποινικό για τις ποινικές υποθέσεις και ένα πολιτικό για τις αστικές, εμπορικές και λοιπά. Το ποινικό θα στεγάζεται στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και το άλλο θα στεγαστεί στο δικαστικό μέγαρο που δημιουργείται ήδη πίσω από τον Αρειο Πάγο, στην περιοχή της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Σημαντική είναι η αλλαγή που προβλέπεται για το σύνολο των Δήμων του παραλιακού μετώπου της Αθήνας. Στο εξής, όλοι αυτοί οι Δήμοι θα υπάγονται στα δικαστήρια του Πειραιά (το Φάληρο, ο Άλιμος, η Γλυφάδα, η Βούλα, η Καλλιθέα, ο Ταύρος κ.λπ.).

Το γεγονός ότι δήμοι με πάνω από ενάμισι εκατομμύριο κατοίκους «φεύγουν» από την Αθήνα για τα δικαστήρια του Πειραιά, εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγάλη αποσυμφόρηση στο πρωτοδικείο και γενικότερα στα δικαστήρια της Αθήνας.

Τα δικαστήρια του Πειραιά, που αναμένεται να στεγαστούν σε σύγχρονο και μεγάλο δικαστικό μέγαρο, εκτιμάται πως με ενισχύσεις προσωπικού μπορούν να σηκώσουν το βάρος των πρόσθετων χιλιάδων υποθέσεων.

Ποια ειρηνοδικεία κλείνουν και ποια μικρά πρωτοδικεία δημιουργούνται

Και ενώ το Πρωτοδικείο Αθηνών διχοτομείται, στο λεκανοπέδιο κλείνουν τα 13 ειρηνοδικεία που λειτουργούν σήμερα σε διάφορες περιοχές, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Ίλιον, το Περιστέρι, το Κορωπί, το Λαύριο και αλλού. Η συνολική κατάργηση των ειρηνοδικείων, που έως σήμερα εκδίκαζαν υποθέσεις χαμηλής αξίας και τα τελευταία χρόνια είχαν την ευθύνη για την εφαρμογή του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη», προβλέπεται για όλη την Αττική.

Στη θέση τους δημιουργούνται νέα έξι μικρά πρωτοδικεία που θα εδρεύουν σε Περιστέρι, Μαρούσι, Κορωπί, Λαύριο, Ιλιον και Αγία Παρασκευή. Αυτά θα έχουν αρμοδιότητα σε σοβαρότερες υποθέσεις, με την πρόβλεψη ότι και οι πολίτες των περιοχών αυτών θα διευκολύνονται, αφού για πολλές υποθέσεις τους δεν θα κατεβαίνουν στην Αθήνα και επιπλέον το κεντρικό Πρωτοδικείο Αθηνών δεν θα επιβαρύνεται.

Διαβάστε αναλυτικά στο kathimerini.gr

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet