Γ. Πατούλης: Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής διαιωνίζει τα προβλήματα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής διαιωνίζει τα προβλήματα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου

Για «προϋπολογισμό “εικονικής πραγματικότητας”, που διαιωνίζει τα προβλήματα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου» κάνει λόγο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, μετά την κατάθεση του προϋπολογισμού χθες, Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

«Η απερχόμενη περιφερειάρχης δεσμεύει την επόμενη διοίκηση και αφήνει “κληρονομιά” στους πολίτες του Λεκανοπεδίου, μόνον άλυτα ζητήματα» τονίζει ο κ. Γ. Πατούλης στην ακόλουθη ανακοίνωσή του:

Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η απερχόμενη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αποτυπώνει ξεκάθαρα πέντε στοιχεία:

1. Έλλειψη οράματος. Είναι για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη η απουσία ξεκάθαρου αναπτυξιακού  σχεδίου και στόχων, όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν το Λεκανοπέδιο Αττικής.
2. Αναποτελεσματικότητα. Είναι αδιαμφισβήτητος ο αναποτελεσματικός τρόπο διαχείρισης των χρημάτων της Περιφέρειας, που επιβεβαιώνεται αφενός από τον αργό ρυθμό εκτέλεσης αναγκαίων έργων υποδομής. Αφετέρου, από τον πολύ χαμηλό ρυθμό υλοποίησης όσων προβλέπουν οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί.
3. Εξυπηρέτηση πελατειακών σχέσεων. Συνεχίζεται ο κατακερματισμός των πόρων της Περιφέρειας σε πολλά μικρά έργα, που δεν υπηρετούν ένα συνολικό αναπτυξιακό όραμα για την Αττική των επόμενων γενιών, αλλά υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τις πελατειακές ανάγκες της σημερινής Διοίκησης της Περιφέρειας.
4. Υποθήκευση του μέλλοντος μας. Είναι προφανής η στόχευση της απερχόμενης περιφερειάρχου να δεσμεύσει την επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, σε ένα πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που ούτε ρεαλιστικό  είναι , ούτε εφαρμόσιμο , αφού δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίηση του.
5. Αδιαφάνεια στην επιλογή των έργων. Τέλος, διατυπώνονται για μια ακόμη φορά έντονα ερωτήματα, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα προς ένταξη έργα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας, αλλά κι αν αυτά υπηρετούν έναν ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, η υπηρετούν απλά και μόνον μικροκομματικές επιδιώξεις και συμφέροντα. 

Η «βαριά κληρονομιά» της κ. Δούρου: ψεύτικες υποσχέσεις κι άλυτα προβλήματα

H κ. Δούρου κατέθεσε για μια ακόμη χρονιά έναν εικονικό προϋπολογισμό, γνωρίζοντας ότι:

  • έχει υποσχεθεί σε όλους σχεδόν τους Δήμους της Αττικής , μέσω της υπογραφής προγραμματικών συμβάσεων το προηγούμενο διάστημα, έργα που για να υλοποιηθούν απαιτούν πάνω από 2 δις ευρώ. Δηλαδή ποσά που ξεπερνούν  15 ετήσιους προϋπολογισμούς. Υποθηκεύει το μέλλον της επόμενης γενιάς, για να υπηρετήσει ένα σχέδιο που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον μικροκομματικές σκοπιμότητες.
  • προωθεί έργα που δεν υπηρετούν μια ενιαία στρατηγική ανάπτυξης για την Περιφέρεια, δεν δίνουν λύσεις και δεν αντιμετωπίζουν ριζικά τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής.
  • δεν διεκδίκησε όλα αυτά τα χρόνια τίποτε αυτά που δικαιούται η Περιφέρεια Αττικής από το Κεντρικό Κράτος. Κι όχι μόνον δεν διεκδίκησε, αλλά επιπλέον ανέλαβε να χρηματοδοτήσει από τα χρήματα των πολιτών της Αττικής δαπάνες που αποτελούν διαχρονικά ευθύνη του Κεντρικού Κράτους. Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να χρηματοδοτεί η Περιφέρεια  Αττικής δαπάνες για την προμήθεια υλικών (π.χ. νοσοκομειακές γάζες) ή εξοπλισμού (π.χ. οχήματα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία), όταν αυτό αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους; Όταν με τα ίδια χρήματα μπορεί να εκτελέσει έργα όπως π.χ. η βελτίωση της ποιότητας του οδικού δικτύου της Αττικής, στο οποίο χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες μας;
  • Η απερχόμενη περιφερειάρχης υπόσχεται πράγματα που γνωρίζει ότι δεν μπορεί να υλοποιηθούν. Το ίδιο έκανε προεκλογικά στο Γραμματικό, στη Δυτική Αττική, στη Φυλή, πριν έρθει αντιμέτωπη με τις ψεύτικες υποσχέσεις της ως Διοίκηση. Αλλά δεν έμαθε από τα λάθη της, επιμένει στην ίδια τακτική. Δεσμεύει την επόμενη Διοίκηση κι αφήνει «κληρονομιά»στους πολίτες του Λεκανοπεδίου μόνον άλυτα ζητήματα.
Αύξηση του ταμειακού υπολοίπου, αύξηση και του «ελλείμματος» έργου

Σε μια περίοδο που το ζητούμενο για την οικονομία και την κοινωνία είναι η αναπτυξιακή επανεκκίνηση , στην Περιφέρεια Αττικής η σημερινή Διοίκηση επιλέγει αντί να χρηματοδοτεί έργα και παρεμβάσεις που δημιουργούν ανάπτυξη κι αυξάνουν την απασχόληση, να αυξάνει το ταμειακό υπόλοιπο του κορβανά της Περιφέρειας.

Προτεραιότητα για την κ. Δούρου και τα στελέχη της δοίκησης της είναι, να έχει «παρκαρισμένα» στην Τράπεζα της Ελλάδος τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας, αντί να χρηματοδοτεί με τα χρήματά μας αναγκαία έργα και παρεμβάσεις. Αυτή την τακτική ακολουθεί με συνέπεια από την περίοδο της «διαπραγμάτευσης Βαρουφάκη», μέχρι σήμερα.

Αυτά τα 4,5 χρόνια, η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής:

  • Αδιαφορεί για τις ανάγκες των τοπικών μας κοινωνιών.
  • Έχει υπογράψει άγνωστο αριθμό προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους της Αττικής, χωρίς να έχει την ικανότητα να τις υλοποιήσει.
  • Αποδείχθηκε ανεπαρκής στην προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα της Περιφέρειας Αττικής.
  • “Πανηγυρίζει” για το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται  το Ταμειακό Υπόλοιπο , αλλά κρύβει ότι αυτό οφείλεται στην αδυναμία της να σχεδιάσει και να υλοποιήσει έργα, στην αδυναμία της να αξιοποιήσει προς όφελος των πολιτών τους πόρους της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο προϋπολογισμός του 2017 , όπου υλοποιήθηκε μόνο το 30% περίπου στις πληρωμές για επενδύσεις ενώ περίπου τόσες και είναι και οι προβλέψεις για το 2018.
  • Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις βασικές προμήθειες που καμία δεν προχωράει πέραν του 25-30%.
Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, εθισμένη στα fake news, καταρτίζει με ευκολία και fake προϋπολογισμούς

Βαφτίζει “νοικοκύρεμα και οικονομία”, την αδυναμία κι ανικανότητά της. Δεν μπορεί να αντιληφθεί μετά από τόσα χρόνια στο τιμόνι της Πρωτεύουσας των Περιφερειών, ότι η Αττική χρειάζεται “Περιφερειάρχη των έργων”, κι όχι “Περιφερειάρχη Σαμολαδά”.

Πολλά τα ερωτήματα για την πρακτική των απευθείας αναθέσεων

Από την ανάγνωση του προϋπολογισμού δημιουργούνται για μια ακόμη χρονιά εύλογα ερωτήματα, για τους λόγους που η Διοίκηση της Περιφέρειας επιμένει στην τακτική προμηθειών με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης, παρά το γεγονός οι προμήθειες με αυτή την τακτική, αθροίζονται στο ύψος πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι πάρα πολλές από αυτές είναι μέχρι 5.000 το όριο δηλαδή στο όριο που δεν αποστέλλονται  για προληπτικό έλεγχο.

3,5 εκατομμύρια ευρώ για εκθέσεις, συνέδρια κι εκδηλώσεις

Στον προϋπολογισμό υπάρχει δέσμευση για διάθεση 3.458.065,06 ευρώ για Εκθέσεις, οργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό αυτό.

Ζητάμε «λογαριασμό»: Πού θα πάνε τα χρήματα των πολιτών;

Η  σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής ζητάμε να μας δώσει λογαριασμό που θα αξιοποιηθούν τα 263.368.174,85 ευρώ που προβλέπονται στο φετινό λογαριασμό για επενδύσεις-έργα.

  • Ποια είναι τα κριτήρια επιλογής αλλά και αποτελεσματικότητας των έργων που έχουν εγγραφεί;
  • Ποια προβλέπει ότι θα είναι τη χρονιά που έρχεται η απορροφητικότητα, με δεδομένη την πολύ χαμηλή απορροφητικότητα τα προηγούμενα χρόνια;
  • Έχει υπολογιστεί η προστιθέμενη αξία των έργων; Έχει γίνει μελέτη αξιολόγησης που να στοχεύει στη διατύπωση αξιολογικής κρίσης σχετικά με το βαθμό  αντιστοιχίας των αποκομισθέντων ωφελειών από τα προγράμματα με τους σκοπούς και τους στόχους τους, με την αποτελεσματικότητα των δράσεων και την αποδοτικότητα της χρήσης των δαπανηθέντων πόρων αλλά και της συμμετοχής των Δήμων.   
Αξιολόγηση, διαφάνεια και ορθή διαχείριση «πάνε χέρι- χέρι»

Ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων, καθιστά την υπόθεση της αξιολόγησης ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο στη χρηστή διαχείριση, καθώς είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο δίνεται η δυνατότητα να επισημανθούν τα λάθη ή οι παραλείψεις, να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις και κυρίως να εκτιμηθεί κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι αρχικές επιδιώξεις και κατά πόσο επήλθαν τα προσδοκώμενα οφέλη.  
Σε ότι αφορά στον τρόπο αξιολόγησης, η αξιολόγηση δεν μετρά μόνο τα αποτελέσματα, που είναι το τελικό προϊόν μιας χρηματοδότησης, αλλά και τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Νέα Αρχή για την Αττική και στα οικονομικά

Ο φετινός προϋπολογισμός, ο τελευταίος της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας, δεν δίνει λύση σε κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της Αττικής. Στερείται ρεαλισμού κι αναπτυξιακού οράματος. Δεν απαντά στις πραγματικές ανάγκες της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας. Αναπαραγάγει αδιέξοδα.

Είναι πλέον φανερό, ότι η Αττική χρειάζεται μια Νέα Αρχή και στη διαχείριση των οικονομικών της.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet