Γ. Πατούλης: Το brain drain μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: Το brain drain μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

Τη διαβεβαίωση ότι η Νέα Αρχή για την Αττική θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα ο αναπτυξιακός σχεδιασμός  για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να περιοριστεί το φαινόμενο της νεανικής και επιστημονικής «αιμορραγίας» στο εξωτερικό, έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕΑ.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή» ήταν το  «Brain Drain και οι τρόποι αντιμετώπισής του».

Εκτός από τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ομιλίες πραγματοποίησαν στην εκδήλωση η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζεμπεργκ και ο διευθυντής του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης «διαΝΕΟσις», Κυριάκος Πιερρακάκης. Τη συζήτηση συντόνιζε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «ΕΣΤΙΑ», Μανώλης Κοττάκης.

Ο Γ. Πατούλης, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο Μαρία Γιαννίρη και τα  μέλη της Πανελλαδικής Οργάνωσης Γυναικών «Παναθηναϊκή», κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιτευχθούν οι νέοι αναπτυξιακοί στόχοι που θα έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά.

Κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι στόχος του συνδυασμού του είναι να γίνει μια Νέα Αρχή στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να μπορέσει να γίνει πράξη ο εθνικός αναπτυξιακός σχεδιασμός.

«Οφείλουμε να αφυπνίσουμε κράτος, φορείς, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με πρωτοβουλίες αιχμής, ώστε να δημιουργηθούν νέες παραγωγικές δυνατότητες σε πεδία με υψηλή δυναμική ανάπτυξης. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έχουμε τη γνώση, τις εμπειρίες και τη βούληση να αλλάξουμε το αρνητικό κλίμα που πλήττει πρωτίστως τα παιδιά μας. Αν δεν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και επιλέξουμε την “ανακύκλωση” στις πολιτικές και τις πρακτικές του παρελθόντος, η Αττική, η χώρα θα λιμνάζει σε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποεπένδυσης και μειωμένης παραγωγικότητας για χρόνια», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Ως βασικούς άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να κινηθεί η περιφέρεια χαρακτήρισε μεταξύ άλλων τον επαναπατρισμό Ελλήνων της Διασποράς, την υποδοχή μεταναστών με εξειδικευμένες δεξιότητες και τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας προκειμένου να αυξηθεί ο ρυθμός των γεννήσεων.

Αποτύχαμε ως χώρα να ανακόψουμε το Brain Drain

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αποτυχία της χώρας μας να ανακόψει την φυγή των νέων προς το εξωτερικό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Αποτύχαμε ως θεσμοί, ως δημόσιοι και ιδιωτικοί λειτουργοί. Αποτύχαμε στην πράξη την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, για τους νέους, για το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μίγμα ορθολογικής αντιμετώπισης της κατάστασης, για να αντιστρέψουμε το κλίμα, καθώς εισερχόμαστε στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Και αυτό δεν γίνεται μόνο με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Δε γίνεται με επιδοματικές ασπιρίνες και πρόσκαιρες πολιτικές του ποδαριού. Απαιτεί στρατηγικές που θα συνδέονται κυρίως με ιδιωτικές επενδύσεις και ισχυρότερο αναπτυξιακό περιβάλλον».

Αναγκαίο ένα νέο εθνικό πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «για να μπορέσει να ανακοπεί η φυγή των νέων προς το εξωτερικό θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο εθνικό πλαίσιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και η  ελληνική οικονομία να μπει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά. Η καινοτομία, η εξωστρέφεια, οι επενδύσεις είναι η λύση».

Η δραματική εικόνα που αποκαλύπτουν οι μελέτες

Ο Γ. Πατούλης αναφερόμενος σε στοιχεία πρόσφατων μελετών τόνισε ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι δραματικά.

Ειδικότερα, και όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης Νέα Αρχή για την Αττική, οι μελέτες ανέδειξαν ότι το διάστημα 2009 – 2017 μετανάστευσαν 374.000 πολίτες από τους οποίους οι 205.000 ήταν άνδρες και οι 169.000 γυναίκες. Το 75% των ανθρώπων που έφυγαν βρίσκονται μεταξύ 30-50 ετών. Το 61% διαθέτει μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Το 74% ειδικεύεται σε Θετικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μαθηματικά, Οικονομικά και Management. Το 44% δηλώνει ως αιτία φυγής την έλλειψη αξιοκρατίας και τη διαφθορά και το 36% την οικονομική κρίση και φυσικά την αναζήτηση καλύτερων προοπτικών εξέλιξης, εργασιακών συνθηκών, παροχών.

Από τις σχετικές έρευνες προκύπτει επίσης ότι το 70% εξ αυτών θα επέστρεφε στην Ελλάδα μόνο στη περίπτωση που θα είχε καλύτερες αποδοχές, χαμηλότερη φορολόγηση, ανταποδοτικές ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές παροχές και ένα περιβάλλον καλύτερων θεσμών και αξιοκρατίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet