Γ. Πατούλης: Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για μια Νέα Αρχή στην Αττική – Όλοι μαζί θα πετύχουμε
Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για μια Νέα Αρχή στην Αττική – Όλοι μαζί θα πετύχουμε

Δυναμικό μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και αυτοπεποίθησης ότι θα κατακτήσει τη νίκη στη μάχη για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας Αττικής, έστειλε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης στην πρώτη του ανοιχτή εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα στη Μάνδρα Αττικής.

«Είμαι βέβαιος ότι με συμμάχους τους πολίτες θα κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει. Ξεκινάμε μαζί και θα πορευθούμε μαζί μέχρι τέλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση ο κ. Πατούλης προσδιόρισε τις προτεραιότητες, καθώς και τους βασικούς άξονες του σχεδίου για την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού και αποτελεσματικού προγράμματος  Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας, Ι. Κριεκούκη, ο γεν. γραμματέας της Ν.Δ., Λ. Αυγενάκης, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Καντερές, ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σ. Γεωργακόπουλος, ο Ν. Σοφιανός, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο Σ. Κονταδάκης, γραμματέας Οργανωτικής της Ν.Δ., ο Θ. Μπούρας, βουλευτής της Ν.Δ., ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, Κ. Κωνσταντής, οι αντιδήμαρχοι Μάνδρας Π. Ρόκας, Ι. Αδάμ, ο πρώην δήμαρχος Μάνδρας Γ. Δρίκος, ο υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας και δικηγόρος Χ. Στάθης, ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων Λ. Κοσμόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μάνδρας Κώνστας Β. και Κώνστας Ε., ο πρόεδρος Πολιτιστικού οργανισμού Α. Νερούτσου, ο πρώην δήμαρχος Μεγαρέων Γ. Μαρινάκης, ο αντιδήμαρχος Φυλής Γ. Μαυροειδής, ο δήμαρχος Ασπροπύργου Ν. Μελετίου, ο αντιδ. Φυλής Θ. Σχίζας, ο δημοτικός σύμβουλος Κορυδαλλού Γ. Διάκος, ο Γ. Κότσιρας, αναπλ. γραμματέας Επιστημονικού Φορέα Ν.Δ., η Λυδία Μουζάκα, πολιτευτής, ο Γ. Σωτηρίου, γραμματέας του οργανωτικού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΟΝΕΔ, ο Γ. Λινάρδος, πρόεδρος Νομαρχιακής της ΝΟΔΕ Δ. Αττικής.

«Δεν ήρθαμε εδώ για ψεύτικες υποσχέσεις»

Στην ομιλία του επισήμανε  ότι η επιλογή του Δήμου Μάνδρας για την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Αρχής για την Αττική έγινε για συμβολικούς λόγους.

«Δεν ήρθαμε σήμερα εδώ,  για να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη από μια ανθρώπινη τραγωδία, αυτό το έκαναν οι αντίπαλοί μας, πριν γίνουν Διοίκηση. Ούτε  ήρθαμε εδώ, για να σας δώσουμε ψεύτικες υποσχέσεις  για να σας πούμε και εμείς ότι θα λύσουμε τα προβλήματα σε δύο χρόνια, αλλιώς θα παραιτηθούμε. Και αυτό το έκαναν οι αντίπαλοί μας, αλλά πνίγηκαν στα ψέματά τους. Είμαστε σήμερα εδώ για να σας πούμε με ειλικρίνεια  ποιες είναι οι προτεραιότητές μας. Να σας πούμε σε ποιους άξονες θα κινηθούμε, ώστε να μην ξαναζήσει η περιοχή σας, αλλά και όλη η Αττική, παρόμοιες στιγμές με αυτές που βιώσατε».

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που θα συγκροτηθεί στην αυτοδιοικητική παράταξη του κ. Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική». Η συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα θα αναλάβει την ευθύνη για την εκπόνηση του Προγράμματος του Συνδυασμού με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής.

Η σημερινή διοίκηση απέτυχε παταγωδώς  –  Διαχρονικές οι ευθύνες

Ο κ. Γ. Πατούλης καταλόγισε στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ανεπάρκεια και την κατηγόρησε ότι στήριξε την εκλογή της στον λαϊκισμό και στα ψέματα. «Διοίκησε χωρίς σχέδιο και έκανε ακόμη πιο μεγάλα  όλα τα προβλήματα, που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας. Το κακό δεν ξεκίνησε για την Αττική το 2014. Αλλά πολύ πιο πίσω. Απλά το διάστημα 2014-2018 πήγαμε από το κακό, στο χειρότερο. Κι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ήρθε η ώρα της σύγκρουσης και της ανατροπής, με όσα μας πάνε πίσω, με όσα κάνουν δυσκολότερη, μέρα με τη μέρα, την καθημερινότητά μας. Ήρθε η ώρα να κάνει η Αττική μια Νέα Αρχή», τόνισε.

Σας υπόσχομαι ότι θα δουλέψω σκληρά

Ο κ. Γ. Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ο ίδιος μαζί με δεκάδες εθελοντές στήριξε έμπρακτα τους πληγέντες της Μάνδρας και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι και πάλι εδώ. Και πάλι μαζί με εκατοντάδες  φίλους και συνεργάτες, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα  ευθύνης, αισιοδοξίας κι αυτοπεποίθησης. Το μήνυμα ότι μπορούμε να διορθώσουμε  όλα όσα μας ενοχλούν και μας απειλούν.

»Στη συνέχεια σημείωσε ότι «δεν βρίσκομαι εδώ για να δώσω ψεύτικες ελπίδες έχοντας έτοιμες τις λύσεις, για να σας υποσχεθώ ότι σας υποσχέθηκαν και άλλοι. Ένα μόνο μπορώ να σας υποσχεθώ. Ότι εφόσον με εμπιστευτείτε και με εκλέξετε Περιφερειάρχη Αττικής,  θα δουλέψω σκληρά,  μαζί με τους συνεργάτες μου, για να κάνω πράξη το πρόγραμμά μας».

Επιτακτική ανάγκη και προϋπόθεση για την Πολιτική Προστασία η εξασφάλιση των  αναγκαίων πόρων

Ακολούθως ο κ. Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εξασφάλισης των απαιτούμενων πόρων για την αποτελεσματική Πολιτική Προστασία. Μεταξύ αυτών είναι το πράσινο Ταμείο και οι πόροι μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014 -2020. «Με μια απόδοση ποσοστού τουλάχιστον 10% των πόρων του Πράσινου Ταμείου και την άμεση διάθεσή τους προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους,  μπορούν να γίνουν πολλά σε επίπεδο υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων. Επίσης η  δέσμευση πόρων, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020» σημείωσε.

Οι 12 άξονες του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας

Ο κ. Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με συγκεκριμένους  κανόνες επιχειρησιακής λειτουργίας και προσδιόρισε τους 12 κεντρικούς άξονες της πρότασης του. Συγκεκριμένα, σημείωσε:

Είναι ανεπίτρεπτο να  υπάρχει σχέδιο μόνο για την επόμενη μέρα. Πρέπει να περάσουμε στη λογική της πρόληψης. Ειδικότερα για ένα αποτελεσματικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας απαιτούνται τα εξής:

  1. Κεντρικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα εστιάζει στο επίπεδο της θέσπισης κανόνων, εγχειριδίων επιχειρησιακής λειτουργίας, μοντέλου οργάνωσης, περιεχομένου εκπαίδευσης στελεχών και εθελοντών
  2. Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων, με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή με τη χρήση καινοτόμων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων.
  3. Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με Μητροπολιτικό χαρακτήρα σε όλη την Αττική.
  4. Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική, αλλά και τις καλές πρακτικές που έχουν ήδη αναπτυχθεί σε αυτήν.
  5. Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει άμεσος και ταχύτατος συντονισμός.
  6. Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Α’βάθμιας και Β’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, για θέματα που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και καταστροφών.
  7. Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, με προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
  8. Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε δήμο χωριστά και στην περιφέρεια συνολικά, στις οποίες θα συμμετέχουν εκτός από τους εμπλεκόμενους φορείς και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
  9. Εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης με αποδέκτες την περιφέρεια και τους δήμους, έτσι ώστε να αντιδρούν άμεσα σε έκτακτες ανάγκη.
  10. Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
  11. Εξασφάλιση πόρων στήριξης των επιχειρησιακών σχεδίων και αγορά σύγχρονων συστημάτων αντιμετώπισης και εξοπλισμού.
  12. Πρόσληψη και εκπαίδευση στελεχών στους Δήμους και τις Περιφέρειες, που θα στελεχώσουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Παράλληλα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχει γίνει κανένα έργο στους ορεινούς όγκους της περιοχής πάνω απ τη Μάνδρα προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση μεγάλου όγκου υδάτων σε πιθανή έντονη νεροποντή.  «Πρέπει να υλοποιηθούν έργα ορεινής υδρονομίας, που θα προστατευόσουν περιοχές όπως η Μάνδρα. Η ολοκλήρωση οριοθέτησης των ρεμάτων, η υλοποίηση χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, η χρήση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και άμεσης κινητοποίησης καθώς και ο μακροχρόνιος ιεραρχημένος προγραμματισμός μέτρων και έργων, είναι μερικές ακόμη  από τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν» επισήμανε.

Οι επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του συνδυασμού

Ο κ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοίνωσε τους επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας η οποία θα καταρτίσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο αντιμετώπισης όλων των κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Αττικής.

«Πρόκειται για καταξιωμένους επιστήμονες, ο καθένας στο δικό του γνωστικό αντικείμενο, σε όλους τους κρίσιμους τομείς ευθύνης που αφορούν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε το σχέδιό μας για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Αττικής», σημείωσε ο κ. Γ. Πατούλης.

Την ομάδα με τους επικεφαλής τομέων παρουσίασε ο κ. Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, ο οποίος είναι συντονιστής της  Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος, ιατρός, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ειδικευμένος στην Ψυχιατρική με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Ακολουθούν οι επικεφαλής:

  • Δρ. Ελένη Δουνδουλάκη, με τομέα ευθύνης τον Πολιτισμό. Θεατρολόγος, διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμβουλος Πολιτιστικής Πολιτικής και Διαχείρισης
  • Σπύρος Ευσταθόπουλος, με τομέα ευθύνης τα Αναπτυξιακά Θέματα. Ανώτατο στέλεχος σε θέματα Περιφερειακής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου υπηρέτησε επί 20ετία. Πρώην Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Τουρισμού και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
  • Νίκος Κόνσολας, με τομέα ευθύνης την Περιφερειακή Ανάπτυξη. Ομότιμος Καθηγητής Περιφερειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επίτιμος πρόεδρος του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης και επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών προγραμμάτων
  • Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής, με τομέα ευθύνης τα Περιβαλλοντικά θέματα. Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας.
  • Ευθύμης Λέκκας, με τομέα ευθύνης την Πολιτική Προστασία. Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεω-περιβάλλοντος.
  • Κώστας Ξιφαράς, με τομέα ευθύνης τα Οικονομικά και τα  Θέματα Ενέργειας Αναπληρωτής. Γενικός Γραμματέας ΤΕΕ.
  •  Νταίζη Παπαθανασοπούλου, με τομέα ευθύνης τη Δημόσια Υγεία και Πρόληψη. Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΠΟΥ Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα. Κοινωνιολόγος και Κοινωνική Λειτουργός.
  • Δήμητρα Τζουρμακλιώτου, με τομέα ευθύνη τις Μεγάλες Αστικές Παρεμβάσεις, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Πολιτικός Μηχανικός. Έχει διατελέσει, μεταξύ άλλων, σύμβουλος Υπουργών στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Υποδομών, Υγείας και Περιβάλλοντος.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης τόνισε:

«Πάμε μαζί για μια Νέα Αρχή για την Αττική. Η Δυτική Αττική μίλησε. Ξεκινάμε μία μάχη για την ανατροπή. Από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα είμαστε έτοιμοι για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για χάσιμο χρόνου. Τα 20 χρόνια εμπειρίας μου στην Αυτοδιοίκηση είναι η εγγύηση ότι θα πετύχουμε».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet