Εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ ζητεί ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ
Περιφέρεια Αττικής

Εμπροσθοβαρή απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ ζητεί ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ

Υπέρ της εμπροσθοβαρούς απορρόφησης των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η «διαΝΕΟσις» με θέμα «Οι Πέντε Δράκοι» – Τι Εμποδίζει την Ανάπτυξη;».

«Ορθά η “διαΝΕΟσις” εντοπίζει τους “5 δράκους”, τα 5 μεγάλα προβλήματα της χώρας: μεγάλο δημόσιο χρέος, προβληματικό ασφαλιστικό σύστημα, δυσλειτουργικό φορολογικό σύστημα, το δίδυμο πρόβλημα της πολυνομίας και της κακονομίας, τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης. Άλλωστε, είναι αποκαλυπτικό και μόνο το γεγονός ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ανέλθει στα 133 δισ. ευρώ. Πώς θα αντέξει η ελληνική κοινωνία;», διερωτήθη ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και συνέχισε: «Από όσα ακούσαμε στην εκδήλωση της “διαΝΕΟσις” φεύγουμε με την ελπίδα ότι μπορούμε να υπερβούμε το δίλημμα “χαμένοι χωρίς λύση ή χαμένοι με λύση;” και να επιλέξουμε “κερδισμένοι με λύση”».

«Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν πολλά και γρήγορα», υπογράμμισε ο κ. Κ. Αγοραστός κι έφερε τα εξής παραδείγματα: «Υπάρχουν σήμερα αδιάθετοι πόροι από την Ε.Ε. και ως χώρα παίρνουμε συνέχεια παρατάσεις έως και τρία χρόνια, το γνωστό ν+3. Γιατί να μην πάμε στην εμπροσθοβαρή απορρόφηση των πόρων, να πάμε στο ν-3, αφού σήμερα χρειαζόμαστε τα κονδύλια για να υλοποιήσουμε νέα έργα και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας;

»Γιατί θα πρέπει ένας επενδυτής να περιμένει έως και ενάμιση χρόνο για να λάβει την περιβαλλοντική αδειοδότηση προκειμένου να κάνει ξενοδοχείο; Γιατί επί 16 ολόκληρους μήνες δεν ήταν δυνατό να δημοπρατηθεί ούτε ένα νέο έργο στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία και την απασχόληση; Γιατί να καθυστερούν οι εγκρίσεις των αποφάσεων των συλλογικών οργάνων Περιφερειών και Δήμων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση;».

Τέλος, ο κ. Κώστας Αγοραστός επανέλαβε, για ακόμη μια φορά, ότι είναι αναγκαίος ο συντονισμός των υπηρεσιών και των λειτουργιών του κράτους και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το εθνικό εισόδημα, το ΑΕΠ, θα ήταν πολύ πιο υψηλό αν είμαστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί στη συνεργασία».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet