Η ΕΝΠΕ ξεκινά μεγάλη έρευνα  σ’ όλη την Ελλάδα για «το ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε»
Περιφέρεια Αττικής

Η ΕΝΠΕ ξεκινά μεγάλη έρευνα σ’ όλη την Ελλάδα για «το ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε»

Η Ένωση Περιφερειών ξεκινά  μεγάλη έρευνα σε όλη την Ελλάδα, ζητώντας τη γνώμη των πολιτών για το ποια Ευρωπαϊκή Ένωση θέλουμε, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σε ημερίδα σχετικά με τη «Λευκή Βίβλο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέλλον της Ευρώπης, που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), σε συνεργασία με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ).

«Στα χρόνια που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΟΚ παλαιότερα, και τώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εισέρευσαν στη χώρα κοινοτικά κονδύλια 160 δισ. ευρώ. Δηλαδή, κάθε χρόνο το 1%-1,5% του ελληνικού ΑΕΠ προερχόταν από ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία έγιναν σχολεία και νηπιαγωγεία, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία, επιδόματα.

»Το 50% από αυτά τα χρήματα τα έλαβαν οι αγρότες, το 60% των οποίων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της «διαΝΕΟσις», έχουν αρνητική άποψη για την Ευρώπη. Συνολικά, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι η Ευρώπη κέρδισε περισσότερο απ’ ό,τι η Ελλάδα. Είναι προφανές ότι υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης, όπως και έλλειμμα συνεργασίας», επισήμανε ο κ. Κώστας Αγοραστός και ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΝΠΕ θα παρουσιαστούν σε συνέδριο, στο οποίο θα κληθούν η ΟΚΕ και οι κοινωνικοί φορείς να τα σχολιάσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί αν προχωρήσει αν δεν υπάρχει συνοχή» και πρόσθεσε:

«Όσα καλά λόγια και να ειπωθούν, χρειάζονται καλά έργα. Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο λάθος. Έπεσε στην παγίδα του dumping. Έρχονται, για παράδειγμα, τώρα οι θεσμοί και αυξάνουν τους φορολογικούς συντελεστές στη χώρα μας, ενώ όλη η Ευρώπη τρέχει λόγω Brexit ν’ ανταγωνιστεί στη μείωσή τους. Για ποια Ευρώπη της συνοχής, μιλάμε;

»Όταν -ν’ αναφέρω ένα άλλο παράδειγμα- οι εργασιακές σχέσεις έχουν διαφορετική ταχύτητα; Όταν ο πλούτος γυρίζει; Στην Ε.Ε. δεν αυξάνεται ο πλούτος, απλώς γίνεται rotation, μεταφέρεται δηλαδή από μία χώρα σε μία άλλη.

»Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει ευημερία η Ευρώπη, αλλά ότι θα έχουν ευημερία ορισμένες χώρες – μέλη της Ε.Ε. οι οποίες δημιουργούν όμως αυτό το κόστος ανισότητας. Και η ανισότητα υπονομεύει την πίστη στην ενωμένη Ευρώπη από τους πολίτες. Και το κόστος της ανισότητας δημιουργεί και διαφθορά».

«Εμείς», ξεκαθάρισε ο κ. Κ. Αγοραστός, «είμαστε με την Ευρώπη της συνοχής και προσπαθούμε γι’ αυτήν, ωστόσο η Ε.Ε. πρέπει να περάσει σε άλλο επίπεδο πλέον. Έκλεισε ο μέχρι σήμερα κύκλος. Μπορεί βέβαια να γεμίσαμε φθηνά σπίτια, επιχειρήσεις έγιναν, φθηνό χρήμα κυκλοφόρησε παντού -για παράδειγμα, οι μεγάλοι δρόμοι δεν θα γίνονταν, αν δεν υπήρχε η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση -, αλλά δεν υπήρχε ελληνικό εθνικό σχέδιο. Όπως δεν υπάρχει και σήμερα. Και η Ευρώπη σήμερα για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών μελών της εγκλωβίζεται στη μετρολογία των μνημονίων, η οποία φυσικά και δεν λύνει τα προβλήματα. Η παραγωγή τα λύνει.

»Χρειάζεται ευρωπαϊκή παραγωγική επανάσταση για να μπορέσει η Ευρώπη να ξαναβρεί τη συνοχή και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σήμερα δεν έχει λογική να  μετράς αν θα έχεις 1% η 2 % πλεονάσματα, ν’ αφήνεις απλήρωτο όλο τον κόσμο για να ικανοποιείς δεσμεύσεις… Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική αυτή. Δεν πρέπει να ξαναπούμε για μνημόνια. Πρέπει να λέμε για παραγωγή, για θέσεις εργασίας και δημιουργία εθνικού ελληνικού πλούτου με εθνικό ελληνικό σχέδιο.

Σ’ αυτό πρέπει να συνεισφέρει η Ε.Ε. και βέβαια η Ευρώπη συνέβαλε θετικά, δημιούργησε προσδοκίες και είναι μια σταθερά, η οποία όμως σταθερά έχει δημιουργήσει αστάθεια στην ισορροπία των ευρωπαϊκών κρατών και των κοινωνιών. Φύγαμε απ’ τη φυσική ισορροπία στην εργασία, στο κατά κεφαλήν εισόδημα, τουλάχιστον, στη χώρα μας, στην ασφάλεια, στις θέσεις εργασίας. Πρέπει να το επαναφέρουμε. Και αυτό θα έχει ένα κόστος. Και το κόστος αυτό πρέπει να το επωμιστεί συνολικά η Ευρώπη».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet