Παρέμβαση περιφερειάρχη Αττικής σε ημερίδα για τη διαχείριση απορριμμάτων
Περιφέρεια Αττικής

Παρέμβαση περιφερειάρχη Αττικής σε ημερίδα για τη διαχείριση απορριμμάτων

«Η ώρα ευθύνης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έχει σημάνει εδώ και πολλά χρόνια», επισήμανε η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, Ρένα Δούρου, κατά την κεντρική της παρέμβαση στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), η Ένωση Δημάρχων Αττικής (ΕΝΔΑ) και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής (ΕΔΣΝΑ) με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Η ίδια έκανε λόγο για «χρόνια αδράνειας και αδιαφορίας και λάθος μεθοδολογίας που επέτρεψαν τη διαιώνιση του χρεοκοπημένου μοντέλου του ΧΥΤΑ Φυλής. Της μεγαλύτερης χωματερής της Ευρώπης», τονίζοντας ότι πρόκειται ίσως για τη μόνη πρωτιά που διεκδικούμε σε περιβαλλοντικό επίπεδο στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος προχώρησε σε σημαντικές εξαγγελίες σχετικά με τρία νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανακοίνωσε την εκχώρηση 150 εκατομμυρίων για το ΠΕΠ Αττικής, 10 εκατομμύρια για την επικαιροποίηση και υλοποίηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων και 10 εκατομμύρια για τους Δήμους της Αττικής, σε μια ευρύτερη δράση, για Πράσινα Σημεία και κομποστοποίηση.

Η περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η ευθύνη «αφορά πρώτα και κύρια στην αλλαγή νοοτροπίας». «Θέλουμε να αλλάξουμε το ηθικό παράδειγμα εξουσίας. Να πάμε κόντρα σε νοοτροπίες που θέλουν να κλείσει η Φυλή, αλλά κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, νοοτροπίες που θέλουν να σταματήσει η λειτουργία της Ψυττάλειας χωρίς παράλληλα να υπάρχει αποχετευτικό σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά η περιφερειάρχης. Η ίδια προσέθεσε: «Οφείλουμε να κερδίσουμε τον χρόνο που χάσαμε τόσες δεκαετίες τώρα. Να κερδίσουμε τη ζωή των παιδιών μας, που τίθεται εν κινδύνω στην Ψυττάλεια, αλλά και στη Φυλή. Και αυτή τη φορά πρέπει να τα καταφέρουμε. Γιατί δεν έχουμε πια ούτε άλλοθι, ούτε δικαιολογίες».

Η ίδια τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει τοποθετηθεί εμπράκτως με την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ και την έγκρισή του. «Βρισκόμαστε πλέον στη νέα φάση – την κρίσιμη φάση της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ. Η φάση αυτή επιβάλλει ανάληψη της ευθύνης και συντονισμένη και αποτελεσματική δράση Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν βασικά σημεία από την τοποθέτηση της περιφερειάρχη:

«Έχουμε υποχρέωση να πάψουμε να είμαστε Ευρωπαίοι α λα καρτ, και να ευθυγραμμιστούμε με τις ευρωπαϊκές οδηγίες – είτε πρόκειται για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ είτε για τους στόχους της ανακύκλωσης.

»Έχει έλθει και η ώρα της αλήθειας. Έχει έλθει η ώρα να μιλήσουμε δηλαδή με ανοικτά χαρτιά και, το κυριότερο, να ακούσουμε τις προτάσεις των Δήμων ενόψει της υλοποίησης των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης των απορριμμάτων τους.

»Βρεθήκαμε πριν από 2,5 χρόνια μπροστά σε έναν παρωχημένο περιφερειακό σχεδιασμό, που έπρεπε να είχε αλλάξει ήδη από το 2006. Προχωρήσαμε, έτσι, σε συνεργασία με τους Δήμους, σε χρόνο ρεκόρ, στη ριζική του αναθεώρηση, εφαρμόζοντας την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/98, όπως αυτή έχει ενταχθεί στο εθνικό δικαιικό σύστημα με το νόμο 4042/2012, καθώς και το νέο Εθνικό Σχεδιασμό.

»Επιλέξαμε να μην ακολουθήσουμε την… πεπατημένη. Καταργήσαμε τα σχεδιαζόμενα με ΣΔΙΤ, υπερδιαστασιολογημένα εργοστάσια επεξεργασίας, με την απαράδεκτη προϋπόθεση των εγγυημένων ποσοτήτων σύμμεικτων απορριμμάτων.

»Επιλέξαμε παράλληλα ένα νέο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, δίνοντας έμφαση, στην πρόληψη, τη μείωση, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση, την επανάχρηση. Και τούτο σε ένα αποκεντρωμένο πλαίσιο, όπου τον καθοριστικό ρόλο τον παίζουν οι Δήμοι και οι πολίτες.

»Αναλάβαμε, είτε μέσω της Περιφέρειας είτε μέσω του ΕΔΣΝΑ, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στήριξης των Δήμων για την κατάρτιση των Τοπικών τους Σχεδίων Διαχείρισης – που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος επιτυχίας του νέου μοντέλου.

»Πολλές “Κασσάνδρες” προέβλεπαν ότι ο νέος ΠΕΣΔΑ δεν θα εγκρινόταν ποτέ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής και δεν θα έπαιρνε ποτέ τη μορφή της ΚΥΑ. Κάποιοι και κάποιες είχαν ποντάρει στην αποτυχία της αναθεώρησης του σχεδιασμού και στην επιστροφή στην… πεπατημένη του χθες. Τους διαψεύσαμε.

»Από αυτό το βήμα θέλω να μιλήσω συγκεκριμένα για τη μία και μόνη προϋπόθεση, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός να υλοποιηθεί, αλλάζοντας τα δεδομένα της Αττικής, προστατεύοντας το περιβάλλον και συμβάλλοντας στο να καταστεί η διαχείριση των απορριμμάτων παράγοντας δημιουργίας θέσεων εργασίας. Η προϋπόθεση αυτή έχει να κάνει με τη συντονισμένη δράση όλων των θεσμικά εμπλεκόμενων παραγόντων. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης, των υπουργείων – ο καθένας στον τομέα ευθύνης του.

»Γιατί η καλύτερη νομοθεσία, η καλύτερη χωροθέτηση, το πιο οργανωμένο Πράσινο Σημείο, δεν είναι αρκετά για να γυρίσουμε σελίδα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet