Γ. Πατούλης: Αναγκαίο η ΠΦΥ να αντιμετωπίζει εγκαίρως περιπτώσεις ασθενών με Covid-19 όσο παραμένουν κατ’ οίκον
zougla.gr
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο η ΠΦΥ να αντιμετωπίζει εγκαίρως περιπτώσεις ασθενών με Covid-19 όσο παραμένουν κατ’ οίκον

«H ενίσχυση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε τοπικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, θα ήταν καλό να τεθεί σε προτεραιότητα αυτή την ώρα, που η νέα έξαρση της πανδημίας, οι μεταλλάξεις και οι καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα του εμβολίου, φέρνουν σε αδιέξοδο τα υγειονομικά συστήματα», εισηγήθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, κατά τη σύσκεψη της επιστημονικής επιτροπής Περιφέρειας Αττικής-ΙΣΑ με θέμα τα αυξανόμενα κρούσματα στην Αττική και τα προγράμματα εμβολιασμού, όπως ενημερώνει η περιφερειακή αρχή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι η εξέλιξη της διεθνούς επιστημονικής γνώσης για την Covid-19 και των νέων θεραπευτικών λύσεων, έναν χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας, επιτρέπει στα συστήματα υγειονομικής διαχείρισης και στον ιατρικό κόσμο να προστατεύουν τους ασθενείς από βαριά εξέλιξη, που συχνά οδηγεί καθυστερημένα στο νοσοκομεία και απαιτεί διασωλήνωση, με αβέβαιη την διάσωση της ζωής.

«Υπάρχουν όπλα για να αποτρέψουν τις επιπλοκές και να οδηγήσουν σε αποθεραπεία από την Covid-19 με την κατάλληλη υποστήριξη του οργανισμού έγκαιρα, με τις ενδεδειγμένες νέες θεραπευτικές επιλογές, ακόμη και με βιταμινούχα συμπληρώματα υποστήριξης του ανοσοποιητικού, ή και με την τεχνική καθαρισμού του ανώτερου αναπνευστικού, προτού η λοίμωξη εξελιχθεί βαρύτερα στο κατώτερο αναπνευστικό και τα όργανα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι οι πολίτες παραμένουν χωρίς ενημέρωση για την κρισιμότητα της σωστής παρακολούθησης της εξέλιξης της υγείας τους, από την ώρα που διαγιγνώσκονται θετικοί στη μόλυνση και λαμβάνουν τις πρώτες οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον απομόνωση. 

Ο κ. Πατούλης δήλωσε, μετά το πέρας της συνεδρίασης:  

«Εν μέσω της ανησυχίας που προκαλεί η επιδημιολογική έξαρση της Covid-19, θα ήταν καλό η παγκόσμια κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση να εστιάσουν στην αξιοποίηση των θεραπευτικών και φαρμακευτικών δυνατοτήτων, που αφορούν στην υποστήριξη του ασθενούς από τις πρώτες ημέρες, πριν η κατάσταση του οργανισμού επιβαρυνθεί τόσο ώστε να γίνει δύσκολα αναστρέψιμη. Οι ασθενείς, π.χ. σήμερα μπορεί να μη γνωρίζουν κατά την παραμονή τους στο σπίτι ότι η παρακολούθηση θα πρέπει να γίνεται με οξύμετρο, παράλληλα με τη θερμομέτρηση, στοιχείο καθοριστικό για το πότε θα πρέπει κανείς να αποταθεί σε νοσοκομείο.

»Σε διεθνές και εθνικό επίπεδο θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέγιστο βαθμό η ενημέρωση των γιατρών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να εκδοθούν θεραπευτικά πρωτόκολλα από τις επιστημονικές εταιρείες και κατευθυντήριες οδηγίες προς το κοινό. Παράλληλα, σε επίπεδο ευρωπαϊκό, είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν όλες οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις της πρώιμης φάσης της λοίμωξης, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα και άλλα φάρμακα, που αποτρέπουν τις επιπλοκές και βοηθούν προς την κατεύθυνση της πιο ήπιας εξέλιξης της νόσου .

»Αυτό θα ήταν ίσως η πιο καθοριστική λύση απέναντι στο νέο αδιέξοδο των υγειονομικών συστημάτων στο οποίο οδηγεί η καθυστέρηση των εμβολιασμών, για την αποτροπή της υπερφόρτωσης των νοσοκομείων και των ΜΕΘ και για τη διάσωση της ζωής των νοσούντων.

»Το διάστημα του ενός χρόνου από την έναρξη της επιδημίας επιτρέπει στον ιατρικό κόσμο να γνωρίζει πολλά για τον τρόπο που προσβάλλει ο Sars-Cov-2 τον ανθρώπινο οργανισμό, και η διαχείριση της νόσου στα πρώιμα στάδια αποδεικνύεται πλέον καθοριστικής σημασίας. Οι νέες θεραπευτικές επιλογές σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με σωστή παρακολούθηση, έγκαιρη παρέμβαση και νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να δημιουργηθούν, μπορούν να αποτρέψουν σημαντικά τις επιπλοκές και να σώσουν ανθρώπινες ζωές».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet