Γ. Πατούλης: Η Αττική κάνει μια νέα, «πράσινη» αρχή, στη διαχείριση των απορριμμάτων
Κοινωνία

Γ. Πατούλης: Η Αττική κάνει μια νέα, «πράσινη» αρχή, στη διαχείριση των απορριμμάτων

Ισχυρό μήνυμα ότι η νέα διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής είναι αποφασισμένη να μην συμβιβαστεί άλλο με την υπάρχουσα κατάσταση και να κάνει μία νέα «πράσινη» αρχή στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων έστειλε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Προσδιορίζοντας τους άξονες, τις δράσεις και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδίου της Περιφέρειας σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, στο Ζάππειο, επισήμανε ότι αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα η υιοθέτηση ενός σύγχρονου, φιλικού στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία συστήματος διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων, που θα δίνει έμφαση στην ανακύκλωση.

«Κηρύξαμε το 2020, έτος ανακύκλωσης της Αττικής και στο πλαίσιο αυτό, ξεκινάμε από τη χρονιά αυτή, να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο επιθετικής ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ώστε να είμαστε σε θέση ως το 2025, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχέδιο έργων, δράσεων και παρεμβάσεων, να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας με σύγχρονο τρόπο, χωρίς να τα θάβουμε χωρίς επεξεργασία ούτε στη Φυλή, ούτε πουθενά αλλού στην Αττική» τόνισε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι σήμερα είναι μία σημαντική μέρα για την Αττική, που σηματοδοτεί την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και κάλεσε τον κ. Πατούλη να κλείσει τα αυτιά του «στους εραστές της ακινησίας» και να προχωρήσει στον σχεδιασμό του, εφαρμόζοντας τις πρακτικές που ακολουθούνται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα στηρίξουμε την Περιφέρεια και προσωπικά τον κ. Πατούλη σε αυτό το μεγάλο βήμα» σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει νόημα να διαιωνίζονται τα λάθη του παρελθόντος. Πρέπει να φύγουμε από τη σφαίρα του λαϊκισμού και να προχωρήσουμε μπροστά».

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης στήριξη στο σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο χαρακτήρισε ρεαλιστικό και καινοτόμο. «Πιστεύω ότι στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα και θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη και την κερδίσαμε» σημείωσε και επισήμανε: «Εύχομαι το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής να γίνει πράξη με ταχύτατους ρυθμούς. Όλοι θα βάλουμε πλάτη προκειμένου να δώσουμε λύση βιώσιμη λύση σ΄ένα πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα για χρόνια».

Γ. Πατούλης: Διαχειριζόμαστε με σχέδιο, την αδιέξοδη κατάσταση που παραλάβαμε

Αποτελεί «εθνική υπόθεση» η διαφύλαξη της εικόνας της Αττικής, επισήμανε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττική και πρόσθεσε ότι αναγκαία προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους που θέτουμε είναι το τετράπτυχο «Ειλικρίνεια – Συνεργασία – Ρεαλιστικό Σχέδιο – Υπευθυνότητα και Συνέπεια». 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γ. Πατούλης η νέα διοίκηση της Περιφέρειας τον Σεπτέμβριο του 2019 παρέλαβε:

  • Έναν ΠΕΣΔΑ, που προβλέπει στόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθώς είναι μόνο στα χαρτιά.
  • Σε λειτουργία τη Φυλή- το μεγαλύτερο ανοικτό ΧΥΤΑ στην Ευρώπη- όπου θάβονται ετησίως πάνω από 1,6 εκατ. τόνοι ανεπεξέργαστων απορριμμάτων και έχει ελάχιστο χρόνο ζωής.
  •  Έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η Μονάδα  Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
  • Ένα σύστημα διαλογής στην πηγή ανεπαρκές και τεχνολογικά ξεπερασμένα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. 

Ποιες είναι οι 6 βασικές προτεραιότητες του νέου Σχεδίου Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Αττικής

«Το σχέδιο της Περιφέρειας Αττικής για μία βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων, έχει ορίζοντα τις επόμενες γενιές, όχι τις επόμενες εκλογές» τόνισε ο κ. Πατούλης.

Βασίζεται σε έξι προτεραιότητες:

1. Άμεση αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ.

2. Καθολική Κλιμακωτή Εφαρμογή Συστήματος Διαλογής, στην Πηγή. 

3. Διατήρηση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής για όσο διάστημα απαιτηθεί, μέχρι να δημιουργηθούν οι νέες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων.

4. Κατασκευή και λειτουργία τριών νέων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

5. Κατασκευή νέων «πράσινων» μονάδων διαχείρισης των βιοαποβλήτων και των φυτικών υπολειμμάτων, οι οποίες μπορεί να γίνουν εντός των τριών νέων ΜΕΑ που θα κατασκευαστούν, αλλά και σε άλλες περιοχές ώστε να υπάρξει μια δικαιότερη και περιβαλλοντικά ορθότερη κατανομή του βάρους της διαχείρισης .

6. Αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων για την κατασκευή και λειτουργία των νέων ΜΕΑ.

Οι 8+1 βασικές δράσεις του Σχεδίου

Εξειδικεύοντας τις δράσεις που περιλαμβάνει το νέο σχέδιο της Περιφέρειας, περιλαμβάνονται οι παρακάτω, σημείωσε:

  • Βρίσκεται σε διαδικασία ανάθεσης και ως το τέλος Μαρτίου φιλοδοξούμε να έχουμε ανάδοχο, η μελέτη για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ώστε να προσαρμοστεί στις νέες Οδηγίες της Ε.Ε.
  • Θα υποστηριχθούν με πόρους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ, με την τεχνική βοήθεια του ΠΕΠ Αττικής οι Δήμοι προκειμένου να προχωρήσουν στην επικαιροποίηση των τοπικών τους σχεδίων και να υπάρξει πρόβλεψη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Ήδη τέθηκε σε λειτουργία στον ΕΔΣΝΑ ένα γραφείο υποστήριξης, help desk, για να στηρίξουμε τους Δήμους στη διαδικασία επικαιροποίησης των σχεδίων τους.
  • Ενισχύεται το δίκτυο καφέ κάδων των Δήμων, με εισαγωγή του καφέ κάδου σε όσους δεν διαθέτουν σήμερα. Προωθούμε την επέκταση και βελτίωση του μπλε κάδου αλλά και του συστήματος της ανταποδοτικής ανακύκλωσης .
  • Προμήθεια σταδιακά από σήμερα ως τον Ιούνιο, 80 νέων απορριμματοφόρων και 9.000 καφέ κάδων που θα δοθούν στους Δήμους για τη στοχευμένη και στοχοθετημένη συλλογή βιοαποβλήτων.
  • Δρομολογείται εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, για την ευαισθητοποίηση και συντονισμένη ενεργοποίησή τους στην ανακύκλωση.
  • Δημιουργείται Παρατηρητήριο Ανακύκλωσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν να παρακολουθούν τους στόχους, τις προσπάθειες και τα αποτελέσματα όλων μας όσον αφορά την ανακύκλωση και τη συλλογή των βιοαποβλήτων. 
  • Δίνεται βάρος στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Σταδιακά το 2020-2021 θα διατεθούν μέσω του ΕΔΣΝΑ και σε συνεργασία με τους Δήμους, 1.000 γωνιές ανακύκλωσης σε στοχευμένα σημεία, όπως Σχολεία, Δημόσιες Υπηρεσίες, Αθλητικούς Χώρους, Εκκλησίες, κ.λπ. Επιπρόσθετα θα παραληφθούν σταδιακά ως το τέλος Μαΐου τα 60 φορτηγά που θα λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία, τα οποίαπρομηθεύτηκε ο ΕΔΣΝΑ και θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Δρομολογείται προμήθεια νέου εξοπλισμού από τον ΕΔΣΝΑ, τον οποίο θα διαθέσουμε στους Δήμους για να βελτιώσουν την αποκομιδή των ογκωδών απορριμμάτων τους.
  • Βάζουμε τέλος στη λειτουργία της Φυλής ως ΧΥΤΑ, θέτοντας ως προτεραιότητα: 

Α) Την κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων για τις ανάγκες του Κεντρικού Τομέα στη Φυλή. Του Πειραιά στο Σχιστό. Και της Βορειοανατολικής Αττικής στο Γραμματικό.

Β) Την άμεση αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται την αυξημένη ποσότητα βιοαποβλήτων που θα κατευθύνονται εκεί.

Γ) Τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας. Αλλά και νέων ΜΕΒΑ σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα και σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.

Γ. Πατούλης: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα γίνει Φυλή το Γραμματικό

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Αττικής και αναφερόμενος στη Φυλή ξεκαθάρισε τα εξής:

Πρώτον, η Φυλή θα πάψει να λειτουργεί ως ΧΥΤΑ για πάντα. Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας , η περιοχή θα απαλλαγεί οριστικά από την ανοικτή χωματερή. Δεσμεύομαι προσωπικά γι’ αυτό.

Δεύτερον, δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στο Γραμματικό ΧΥΤΑ, όπως αυτός της Φυλής. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ο οποίος όμως δεν ισχύει πλέον. Η παραπληροφόρηση ότι στο Γραμματικό θα λειτουργήσει μια νέα Φυλή πρέπει να τελειώνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα γίνει χωματερή στο Γραμματικό. Εκεί θα κατασκευαστεί μια σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική.

Τρίτον, για τη δική μας Διοίκηση, δεν υφίσταται ζήτημα αξιοποίησης των παλιών λατομείων ως ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ. Τελεία και παύλα. Αυτές είναι σκέψεις του παρελθόντος. Όχι οι προθέσεις της δικής μας διοίκησης. 

Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας:

  • Εντός του 2020 θα έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του ΕΜΑ Λιοσίων.
  • Η πράσινη ΜΕΑ Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025.
  • Η ΜΕΑ Κεντρικού Τομέα, δηλαδή η ΜΕΑ της Φυλής, θα εκτελεστεί ως έργο ΣΔΙΤ, με αξιοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Η υποβολή του φακέλου θα υποβληθεί στη διυπουργική Επιτροπή το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι το 2025.
  • Αντίστοιχη είναι και η διαδικασία για τη ΜΕΑ Πειραιά στο Σχιστό. Το έργο θα γίνει με ΣΔΙΤ, η υποβολή φακέλου στη διυπουργική θα γίνει εντός του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους και ο ορίζοντας ολοκλήρωσης του έργου είναι εντός του 2025.

Αναφορικά με τη χρηματική ενίσχυση που θα διατεθεί για την υλοποίηση του προγράμματος της Περιφέρειας, αυτή συνοψίζεται ως εξής:

  • Συνεισφορά στην εντατικοποίηση της Διαλογής στην Πηγή με χρηματοδότηση για επιπλέον καφέ κάδους και οχήματα αποκομιδής, γωνιές ανακύκλωσης καθώς και Πράσινα Σημεία με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ.
  • Χρηματοδότηση του 50% του κεφαλαίου επένδυσης των μονάδων επεξεργασίας που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, καθώς και του κεφαλαίου των μικρότερων μονάδων, με 250 εκατ. ευρώ.
  • Η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος εκτιμάται σε 500 εκατ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες πράσινες θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκε μηχανολογικός εξοπλισμός της Περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ ο οποίος θα αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του προγράμματος Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής.

Μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν απορριμματοφόρα καφέ κάδων, καθώς και τα προϊόντα που προκύπτουν μέσα από την επεξεργασία και ανακύκλωση όπως πέλετ και λίπασμα.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Μαρία Νικόλτσιου.

Αμέσως μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκε work shop στο οποίο παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας του help desk που λειτουργεί στον ΕΔΣΝΑ από τον δρ. χημικό μηχανικό, τεχνικό σύμβουλο Β. Μιχαλόπουλο, τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας, Δ. Δρόση, και τον μηχανικό Περιβάλλοντος Δ. Μπούρκα και απαντήθηκαν ερωτήματα των συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εξής:

Εκπρόσωπος αρχιεπισκόπου Αθηνών αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Χριστόπουλος, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μ. Γραφάκος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Σπ. Σπυρίδων, ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Ν. Χιωτάκης, ο διευθύνων σύμβουλος ΕΟΑΝ, Ι. Σιδέρης, ο γενικός γραμματέας ΕΔΣΝΑ, Σ. Γιαννούλης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, Χ. Θεοδωρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θ. Σχινάς, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας, Γ. Σελίμης, οι δήμαρχοι, Αγίας Βαρβάρας, Λ. Μίχος, Αγίου Δημητρίου, Μ. Ανδρούτσου, Βριλησσίων, Ξ. Μανιατογιάννης, Ηρακλείου Αττικής, Ν. Μπάμπαλος, Καλλιθέας, Δ. Κάρναβος, Γαλατσίου, Γ. Μαρκόπουλος, Νέας Σμύρνης, Σ. Τζουλάκης, Παλαιού Φαλήρου, Γ. Φωστηρόπουλος, Πειραιά, Γ. Μώραλης, Μοσχάτου, Α. Ευθυμίου, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Τ. Μαυρίδης, Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης, Πετρούπολης, Σ. Βλάχος, Παπάγου Χολαργού, Ηλ. Αποστολόπουλος, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Γ. Κωνσταντέλλος, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Χ. Στάθης, Κρωπίας, Δ. Κιούσης, Λαυρεωτικής, Δ. Λουκάς, Μαραθώνα, Σ. Τσίρκας, Ραφήνας – Πικερμίου, Ευαγγ. Μπουρνούς, Ασπροπύργου, Ν. Μελετίου, Σαρωνικού, Π. Φιλίππου, Ελευσίνας, Α. Οικονόμου, Πεντέλης, Δ. Κεχαγιά, Ωρωπού, Γ. Γιασημάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Ν. Πέππας, Γ. Δημόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Θ. Αυγερινός, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Α. Λεωτσάκος, Λ. Κοσμόπουλος, Σ. Αντωνάκου, Ε. Δουνδουλάκη, Β. Κόκκαλης, Δ. Νάνου, Θ Βαθιώτης, οι περιφερειακοί και εντεταλμένοι σύμβουλοι, Θ. Κατσιγιάννης, Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Γ. Βλάχου, Γ. Κεχρής, Ν. Παπαδάκης, Ε. Κοσμίδη, Σ. Μελλάς, Γ. Βλάχος, Φ. Καλογήρου, Γ. Αδαμοπούλου, Χ. Αλεξανδράτος, Γ. Σμέρος, Ε. Μπαρμπαγιάννη, Ν. Παπαγεωργίου, οι εκπρόσωποι δημάρχων Ν. Αβραμίδης, αναπληρωτής δήμαρχος Δήμου Αθηναίων, Ν. Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Γ. Αντωνάκης, αντιδήμαρχος Αλίμου, Α. Αντωνόπουλος, γ.γ. Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, Α. Καυκά, αντιδήμαρχος Γλυφάδας, Ν. Ζυγούνας, αντιδήμαρχος Μεταμόρφωσης, Γκ. Σακαλόγλου, αντιδήμαρχος Ν. Ιωνίας, Ν. Πτερούδης, αντιδήμαρχος Αίγινας, κ. Κατσίλη και κ. Κουρετζή, εκπρ. Δήμου Αμαρουσίου, Κ. Λιούτας, αντιδήμαρχος Δάφνης Υμηττού, Γ. Τσιροζίδης, αντιδήμαρχος Καισαριανής, Γ. Παπαχρόνης, αντιδήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού, Μ. Καϊάφα, αντιδήμαρχος Μαρκοπούλου – Μεσογαίας, Θ. Μιλτιάδης, αντιδήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Α. Βακάλης, αντιδήμαρχος Σαλαμίνας.  

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet