Η Περιφέρεια Αττικής μεταμορφώνεται με 280+1 έργα ύψους 2,1 δισ. ευρώ
Κοινωνία

Η Περιφέρεια Αττικής μεταμορφώνεται με 280+1 έργα ύψους 2,1 δισ. ευρώ

Με κεντρικό μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο της σύγχρονης πόλης», ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς παρουσίασε το φιλόδοξο πρόγραμμα των 280+1 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, που αναμένεται να αναμορφώσουν πλήρως το Λεκανοπέδιο και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, η παρουσίασή τους έγινε στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου της καινοτόμου πλατφόρμας διαλόγου της Περιφέρειας Αττικής, «Athens Talks», στο Κέντρο Πολιτισμού του Ίδρυματος «Σταύρος Νιάρχος», με τη συμμετοχή κορυφαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρόντες ήταν κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θεσμικών φορέων, πανεπιστημιακοί, επιχειρηματίες και επαγγελματίες που διαμορφώνουν το μέλλον της Αθήνας και της Αττικής γενικότερα.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, «Τα 280+1 έργα αποτελούν την έμπρακτη απάντησή μας στις σύγχρονες ανάγκες των συμπολιτών μας για βιώσιμη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δημιουργία ανθεκτικών υποδομών απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι απλά ένα πρόγραμμα, αλλά η δική μας δέσμευση για μια Περιφέρεια αντάξια των προσδοκιών όλων μας. Μια Αττική με περισσότερο πράσινο, περισσότερη ασφάλεια, λιγότερες ανισότητες και καλύτερη ποιότητα ζωής. Τα έργα αυτά, ζωτικής σημασίας για τους 66 δήμους μας, με πολλά εξ αυτών να έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, προέκυψαν έπειτα από εκτενή διαδικασία μελέτης και προετοιμασίας. Είναι πλήρως κοστολογημένα και συνοδεύονται από σαφή χρονοδιαγράμματα και έρχονται για να βελτιώσουν την καθημερινότητα, φιλοδοξώντας να καταστήσουν την μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, ένα πρότυπο ανάπτυξης, τόσο σε εθνικό όσο και, γιατί όχι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, δημιουργούμε μια επιπλέον δεξαμενή στην οποία πιστεύουμε ότι θα εντάξουμε περίπου 70 έργα ακόμη, τα οποία επίσης θα προτεραιοποιήσουμε μαζί με της δημοτικές αρχές της Αττικής τους επόμενους μήνες. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας σε όλα αυτά τα έργα, είναι ο άνθρωπος. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις συνεχείς αναλύσεις και τις θεωρίες. Αυτό που περιμένουν είναι ουσιαστικά αποτελέσματα για την καθημερινότητά τους. Θέλουν να βλέπουν ότι κάποιος εργάζεται για να βελτιώσει τις ζωές τους, τις δικές τους και των παιδιών τους, μέρα με τη μέρα. Αυτό ακριβώς κάνουμε, και συνεχίζουμε με αφοσίωση και συνέπεια».

Ακολούθως εξήγησε γιατί τα έργα είναι 280+1. «Γιατί το +1 είναι ξεχωριστό. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που είχε ανάγκη η Αττική και το οποίο παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες μαζί με το πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αναφέρομαι στο «Αέναον», το νέο Μητροπολιτικό Πάρκο του Φαληρικού Όρμου, που αναμένεται να αποτελέσει το νέο τοπόσημο του Λεκανοπεδίου. Έχω δεσμευθεί προσωπικά ότι ο νέος αυτός πνεύμονας πρασίνου, θα έχει δημοπρατηθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και θα έχει παραδοθεί στους πολίτες ως το τέλος της θητείας μας, το 2028».

Από τα 280+1 έργα, τα 12 χαρακτηρίζονται μείζονος σημασίας καθώς έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται στο ποσό των 697,6 εκατ. ευρώ και απαντούν στις αγωνίες, της ανησυχίες και σε μια σειρά από καθημερινά προβλήματα. Πρόκειται για τα εξής:

  • Νέο Μητροπολιτικό Πάρκο Φαληρικού Όρμου «Αέναον». Θα έχει έκταση 541 στρέμματα, εκ των οποίων στα 343 θα φυτευτούν περισσότερα από 4.000 δένδρα και πάνω από 186.00 θάμνοι. Παράλληλα με το φυσικό του πλούτο, το υπόλοιπο 25% του Πάρκου, θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες με γήπεδα, ποδηλατόδρομους και πολυχώρους άσκησης, κοινωνικές εκδηλώσεις, ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά εκπαιδευτικού και θεματικού χαρακτήρα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για επιμέρους ήπιες εμπορικές χρήσεις.
  • Κατασκευή δικτύου αντιπυρικής θωράκισης αστικών και περιαστικών περιοχών. Με την ολοκλήρωσή του θα έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο πυρόσβεσης 20 και πλέον χιλιομέτρων σε οικισμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσα σε δασικές πυκνώσεις.
  • Τρία έργα οδικής ασφάλειας: Κατασκευή πρότυπων μη σηματοδοτούμενων διαβάσεων σε επιλεγμένα σημεία, προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης παραβάσεων του ΚΟΚ και προμήθεια φωτιστικών σωμάτων LED για την αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων στις υπόγειες διαβάσεις οχημάτων.
  • Δημιουργία Δικτύου Εθνικών Αθλητικών Κέντρων και διαμόρφωση χώρων πρασίνου. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με 4 υπο-έργα: α) το «Σπίτι» του Μπάσκετ, β) το «Σπίτι» του Βόλεϊ, γ) το «Σπίτι» του Χάντμπολ και δ) το «Σπίτι» του Υγρού Στίβου.
  • Δημιουργία δικτύου Εθνικών Αθλητικών Προπονητηρίων: α) Εθνικό Αθλητικό Προπονητήριο για τα χειμερινά Ολυμπιακά αθλήματα πάγου: Ice Skating, Hokey και Curling και β) Εθνικό Αθλητικό Προπονητήριο τριών αθλημάτων: Πυγμαχία, Πάλη και Taekwondo.
  • Αισθητική αναβάθμιση των εισόδων και ενίσχυση της προσβασιμότητας των βασικών οδικών αξόνων της Περιφέρειας Αττικής. Στόχος του έργου, είναι ο οδηγός που εισέρχεται στην Αττική να αντικρίζει μια εικόνα υψηλής αισθητικής, που να ανταποκρίνεται στο brand name μιας σύγχρονης μητροπολιτικής Περιφέρειας, επιτυγχάνοντας παράλληλα την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και των εξωραϊσμό των περιοχών που θα γίνουν οι παρεμβάσεις.
  • ΟΧΕ Πάρκων. Σχεδιάζεται η ενοποίηση των μεγάλων αστικών και περιαστικών πάρκων της Αττικής που βρίσκονται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, μέσα από πράσινες διαδρομές που θα έχουν ως τελικό προορισμό τη βιώσιμη ανάπτυξη του Λεκανοπεδίου. Θυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει υπό την ευθύνη της το Αττικό Άλσος, το Πεδίον του Άρεως και το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».
  • Δημιουργία Δικτύου Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Σχεδιάζεται η δημιουργία έως και 10 πρότυπων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με προμήθεια σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού. Τα πρώτα θα υλοποιηθούν σε Πέραμα, Ερυθρές και Φυλή.
  • Κατασκευή δικτύου πεζογεφυρών σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Μέχρι τον Μάρτιο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη που θα υποδεικνύει τα προτεινόμενα σημεία, στα οποία θα τοποθετηθούν πεζογέφυρες σε κεντρικές λεωφόρους της Αττικής, βάσει των δεδομένων επικινδυνότητας για τα ατυχήματα/δυστυχήματα που έχουν σημειωθεί στο παρελθόν. Θα στηθούν τουλάχιστον 5 πεζογέφυρες σε ισάριθμα σημεία.
  • Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας Λεωφόρου Κηφισού. Προβλέπεται η τοποθέτηση Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων στις πλευρές και τις κεντρικές νησίδες της Λ. Κηφισού, σε συνολικό μήκος 55 χλμ, που θα εκτείνεται από το ΣΕΦ στο Φάληρο μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, στο ύψος της Αττικής Οδού.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Αττικής ανακοίνωσε ότι, έπειτα από παρέμβαση της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών και την οριστικοποίηση της διαπραγμάτευσης με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, μπαίνει σε τροχιά το μεγάλο έργο του τριπλού κόμβου Σκαραμαγκά, «μια ολιστική παρέμβαση που αφορά γενικότερα τα κυκλοφοριακά θέματα του Λεκανοπεδίου», που εντάσσεται τις επόμενες ημέρες στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, με προϋπολογισμό 66 εκατ. ευρώ και με τη δημοπράτηση να γίνεται εντός του 2025.

Αναφορικά με τις κατηγορίες των έργων, αναμένεται να υλοποιηθούν:

  • 2 Λιμενικά Έργα, με προϋπολογισμό 87.695.000 ευρώ.
  • 22 Έργα Οδικής Ασφάλειας, με προϋπολογισμό 159.329.000 ευρώ.
  • 21 Έργα Διαχείρισης Υγρών Αποβλήτων και Υδάτων, με προϋπολογισμό 209.293.000 ευρώ.
  • 64 Έργα Ενίσχυσης Πράσινου & Αστικών Υποδομών, με προϋπολογισμό 311.621.000 ευρώ.
  • 50 Έργα Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προϋπολογισμό 378.676.000 ευρώ.
  • 54 Έργα Αντιπλημμυρικής και Αντιπυρικής Θωράκισης (Ειδικής Κινητοποίησης), με προϋπολογισμό 447.401.000 ευρώ.
  • 17 Έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης Υποδομών, με προϋπολογισμό 26.692.000 ευρώ.
  • 47 Έργα Πρόνοιας και Ενίσχυσης Κοινωνικών Υποδομών, με προϋπολογισμό 153.246.000 ευρώ.
  • 3 Έργα Κτιριακών Υποδομών, με προϋπολογισμό 17.817.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του 1ου συνεδρίου της πλατφόρμας «Athens Talks», κορυφαίοι Υπουργοί, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, ευρωπαίοι αξιωματούχοι και καταξιωμένοι στον χώρο τους επαγγελματίες ανέλυσαν και συζήτησαν θέματα που αφορούν την ήπια αστική ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, τη διαχείριση των δημόσιων χώρων, την ανθεκτικότητα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο και την ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μέσα από τις κάτωθι 4 θεματικές ενότητες: 1.⁠ ⁠Στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές μητροπολιτικές πρωτεύουσες. 2.⁠ ⁠Ο τουρισμός ως κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης. 3.⁠ ⁠Πολιτικές αστικής διακυβέρνησης και προετοιμασία για τη διαχείριση κρίσεων. 4.⁠ ⁠Επενδύοντας στον πολιτισμό εξασφαλίζουμε ένα βιώσιμο μέλλον: 19+1 νέα έργα Πολιτισμού στην Αττική.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Vasco Alves Cordeiro, ο επικεφαλής του Τμήματος Ελλάδας – Κύπρου της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Carsten Rasmussen και η περιφερειάρχης της Μητροπολιτικής Περιοχής του Παρισιού (Île de France) Valérie Pécresse.

Δηλώσεις κατά το 1ο συνέδριο «AthensTalks»Q

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet