Οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων
Κοινωνία

Οδηγίες της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Η ασφαλής έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ήταν το θέμα ενδιαφέρουσας διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και γιατροί.

Κατά την ενημερωτική εκδήλωση τονίστηκε μεταξύ άλλων ότι είναι απόλυτα ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία, καθώς τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν δείξει ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά της SARS-COV-2 και στην εξέλιξη της επιδημίας. Ειδικότερα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή των ανηλίκων κάτω των 18 ετών στην πανδημία είναι μόλις 5% διεθνώς και στην Ελλάδα περίπου 6%.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή έναρξη των σχολείων είναι η σχολαστική εφαρμογή, δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας, σημειώνει η Περιφέρεια, προσθέτοντας ότι η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής για τα παιδιά άνω των δύο ετών.

Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα, επισημαίνει η διοίκηση.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για το θέμα έκαναν η Κ. Κανελλακοπούλου, ομ. Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, η Β. Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, διευθύντρια Γ’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής ΓΠΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ» και ο Α. Χατζής παιδίατρος – εντατικολόγος, μέλος Δ.Σ. του ΙΣΑ.

Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον ο Α’ Αντιπρόεδρο του ΙΣΑ Φ. Πατσουράκο.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης τόνισε:

«Η ευθύνη μας ως Αυτοδιοίκηση και  επιστημονική κοινότητα είναι μεγάλη απέναντι, όχι μόνο στην υγεία του παιδικού και μαθητικού πληθυσμού, αλλά κυρίως απέναντι στις ανησυχίες των γονιών και των εκπαιδευτικών για το ενδεχόμενο μίας ατυχούς έκβασης στη διασπορά της επιδημίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Τα στοιχεία από τους διεθνείς οργανισμούς καταδεικνύουν ότι η διασπορά του κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών είναι μέχρι σήμερα χαμηλή, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Παρόλα αυτά, η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, απασχολεί διεθνώς την επιστημονική κοινότητα, σε σχέση με κάθε σχολική βαθμίδα και κυρίως για κάθε σχολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους. Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΙΣΑ θα σταθούν αρωγοί στην ευαισθητοποίηση των μαθητών, και των οικογενειών τους και στην ενημέρωση του εκπαιδευτικού κόσμου. Είναι ευκαιρία να ενισχυθεί η Αγωγή Υγείας και αυτή η εκπαίδευση από την επιστημονική κοινότητα να διαχυθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και τον παιδικό και μαθητικό πληθυσμό».

Ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως σημειώνει η Περιφέρεια, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, παρουσίασε η κ. Κανελλακοπούλου:

«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν, ότι σε χώρες που επαναλειτούργησαν τα σχολεία οι επιδημίες εντός αυτών είναι ελάχιστες ωστόσο υπαρκτές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διασπορά της νόσου. Το ότι οι μαθητές πρέπει να επανέλθουν στα θρανία είναι αδιαμφισβήτητο και συμφωνούν όλοι. Η μάθηση δεν έχει άλλα περιθώρια να αναχαιτισθεί. Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Το απαιτούν η ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών. Σχετικά με το εάν μεταδίδουν τα παιδιά τον ιό, πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει πλέον αποδειχθεί ότι τα παιδιά που νοσούν, μεταδίδουν τον ιό όπως και οι ενήλικες. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι κατά κανόνα ή νοσούν ελαφρά ή δεν νοσούν και είναι απλώς φορείς του ιού. Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν τον μεταδίδουν και σε ποιο βαθμό τα ασυμπτωματικά παιδιά. Είναι προφανές ότι μηδενικός κίνδυνος δεν υπάρχει. Το στοίχημα μπορεί και πρέπει να κερδηθεί μόνο με την τήρηση των μέτρων, όπως αυτά συνιστώνται από τον επίσημο οργανισμό δηλαδή τον ΕΟΔΥ, για τα οποία καλούνται να συνεργασθούν με την ψυχή τους δάσκαλοι παιδιά, γονείς».

Στην παιδιατρική διάσταση της Covid-19 και τα νεότερα δεδομένα, αναφέρθηκε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επεσήμανε:

«Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι γνώσεις μας για τη SARS-CoV-2 και τη νόσο Covid-19 συνεχώς εξελίσσονται. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι τα παιδιά νοσούν λιγότερο, ίσως κολλάνε λιγότερο εύκολα αλλά και μεταδίδουν λιγότερο συχνά τη λοίμωξη SARS-CoV-2, στο οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον. Η συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι εξαιρετικά σημαντική. Το σχολείο πέρα από την εκπαιδευτική διαδικασία είναι σημαντικό για τη κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, ιδιαίτερη σημασία έχει να κατανοήσουμε ότι η εφαρμογή δέσμης μέτρων ατομικής προστασίας που περιλαμβάνει την υγιεινή των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή, τη καθολική και ορθή χρήση της μάσκας αλλά και τη τήρηση των αποστάσεων είναι απαραίτητη. Πέρα από την ατομική προστασία επίσης σημαντικό ρόλο θα παίξει η λειτουργία των σχολικών μονάδων σε σταθερές ομάδες παιδιών, οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Σημαντική πρόκληση για όλους αποτελεί η αντιμετώπιση παιδιών με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, κατά τη διάρκεια αυτής της ακαδημαϊκής χρονιάς».

Στη συνέχεια, ο κ. Χατζής παρουσίασε τις οδηγίες που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, για τα σχολεία:

«Καλούμε όλους, εκπαιδευτικούς, γονείς και παιδιά, να μελετήσουν τις οδηγίες να τις ακολουθήσουν πιστά και να τις εφαρμόζουν καθημερινά, χωρίς καμιά χαλάρωση με το πέρασμα του χρόνου. Αφορούν σε όλη τη διαδικασία, από το σπίτι στο σχολικό και από την τάξη στο διάλειμμα και η κοινή βάση τους είναι το γνωστό τρίπτυχο, απόσταση μάσκα και πλύσιμο χεριών. Η εξειδίκευση τους, απλή και σαφής, περιγράφεται στο έντυπο που εκτυπώθηκε από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία κάλυψε και το κόστος και διατίθεται ήδη στα σχολεία του Λεκανοπεδίου. Το έντυπο θα βοηθήσει όλους τους εκπαιδευτικούς να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά στην εφαρμογή των οδηγιών. Στην παρουσίαση οι οδηγίες αναπτύσσονται σε τέσσερεις ενότητες, όπως είναι και η καθημερινή σειρά του παιδιού: Σπίτι, Σχολικό, Τάξη, Διάλειμμά»

Οι οδηγείες

  1. Συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών).
  2. Τήρηση της αναπνευστικής υγιεινής.
  3. Τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών.
  4. Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές.

Χρήση μάσκας

  • Με την καθολική χρήση της μάσκας στο σχολείο προστατεύονται όχι μόνο τα ίδια τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικοι της οικογένειας και ιδιαίτερα τα άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα χρόνια νοσήματα.
  • Η ορθή χρήση μάσκας έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής > 2 ετών.
  • Συστηματική εκπαίδευση των παιδιών.
  • Οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας».

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet