Πνίγηκε από τους καπνούς στον Βαρνάβα η Αθήνα – Δύσκολη μάχη με τις φλόγες
Κοινωνία

Πνίγηκε από τους καπνούς στον Βαρνάβα η Αθήνα – Δύσκολη μάχη με τις φλόγες

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή του Βαρνάβα Αττικής, στον Δήμο Μαραθώνα, ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 11 Αυγούστου, κινητοποιώντας ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Λίγο πριν τις 17:00, εστάλη 112 στις περιοχές Βόθωνας, Καλέντζι και Πουρίθι, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς Μαραθώνα. Περίπου μισή ώρα νωρίτερα, ζητήθηκε εκκένωση στην περιοχή Μοναστήρι Παναγίας με απομάκρυνση προς Γραμματικό. Νωρίτερα, το 112 ήχησε για τους κατοίκους της περιοχής Βαρνάβα, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Γραμματικό και Καπανδρίτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το protothema.gr, το πύρινο μέτωπο είναι δυτικά του οικισμού του Βαρνάβα και βρίσκεται κοντά σε σπίτια. Το ίδιο ΜΜΕ αναφέρει ότι στο σημείο έχουν σπεύσει 236 πυροσβέστες με 65 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, το ένα για τον συντονισμό των ενεργειών. Παράλληλα, κάηκε ολοσχερώς όχημα της Πυροσβεστικής, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κινδύνευσαν οι πυροσβέστες.

Επίσης, η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή του Βαρνάβα. Συγκεκριμένα, διενεργείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων ως εξής:

  • Επαρχιακή οδός Καπανδριτίου-Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός Γραμματικού-Βαρνάβα
  • Επαρχιακή οδός παραλίας Βαρνάβα

Όπως επισημαίνεται από την ΕΛ.ΑΣ. στις παραπάνω εκτροπές κανένα όχημα δεν κινείται προς τον οικισμό του Βαρνάβα.

Το έργο της πυρόσβεσης εμποδίζουν οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη τις επόμενες ώρες θα συνεχιστούν οι ισχυροί βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 6-7 μποφόρ, με ριπές πάνω από 7 μποφόρ. Η ένταση των ανέμων δεν θα υποχωρήσουν μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες, με την πρόγνωση να αναφέρει ένταση μεγέθους 5 με 6 μποφόρ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλη Βαθρακογιάννη κατά την έναρξη της φωτιάς οι ριπές των ανέμων έφταναν τα 8 μποφόρ, με αποτέλεσμα σε ελάχιστα λεπτά η φωτιά να λάβει μεγάλες διαστάσεις και πλέον να κινείται προς τη λίμνη του Μαραθώνα. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν φλόγες που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα 25 μέτρα.

Εν τω μεταξύ, οι καπνοί από τη φωτιά στον Βαρνάβα, αλλά και τα Μέγαρα, έχουν σκεπάσει τον ήλιο στην Αθήνα, προκαλώντας απόκοσμες εικόνες. Επίσης, όπως αναφέρει το iefimerida.gr, δύο άνδρες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστική προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΜΜΕ, πρόκειται για δύο άνδρες άνω των 60 ετών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Σισμανόγλειο.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet