Πόσο μακριά είναι η απόσταση από την Πύλο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών;
Φωτογραφία: Video/OpenTV
Κοινωνία

Πόσο μακριά είναι η απόσταση από την Πύλο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών;

Η τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου με τη βύθιση του δουλεμπορικού σκάφους, το οποίο πήρε στον βυθό του δεκάδες ψυχές μεταναστών (ίσως και να μην μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό), προκάλεσε βαθιά οδύνη και στην ελληνική κοινωνία, οδηγώντας μάλιστα την υπηρεσιακή κυβέρνηση να κηρύξει τη χώρα σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ωστόσο, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών φαίνεται ότι ο… απόηχος αυτής της τραγωδίας έφθασε με κάπως χαμηλότερη… ένταση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις δημοτικές αρχές. Έτσι, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι περισσότεροι Δήμοι της περιοχής, ενώ έσπευσαν να αναστείλλουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις λόγω της τραγωδίας (αν και κάποιοι δεν ανέφεραν καν τον λόγο του πένθους), μέχρι αργά το απόγευμα της Πέμπτης 15 Ιουνίου (δεύτερη ημέρα του εθνικού πένθους) δεν προέβησαν σε κάποια άλλη ανακοίνωση.

Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπου έχουμε και αποστολή ανακοινώσεων στον Τύπο και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτή τη φορά μόλις 5 Δήμοι αναφέρθηκαν στο τραγικό συμβάν.

Ειδικότερα, μετά την περιήγησή μας στις ιστοσελίδες των 12 Δήμων του Βόρειου Τομέα Αθηνών και στα αντίστοιχα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και στα προφίλ των 12 δημάρχων, εντοπίσαμε τα εξής:

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος, σε χθεσινή ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε:

«Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς τα αισθήματα για αυτή την ανθρώπινη τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου. Θλίψη; Οργή, Θυμός; Ένα μεγάλο γιατί; Ας μείνει το αίσθημα της ευθύνης σε όλους μας. Για να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Αυτοί που ορίζουν τις τύχες των λαών ας αναλογιστούν τι κάνουμε στραβά…».

Μια απλή αναφορά στο συμβάν, η οποία συνοδεύεται με μία φωτογραφία όπου οι σημαίες στο δημαρχείο κυματίζουν μεσίστιες, γίνεται στην στην ιστοσελίδα του Δήμου Κηφισιάς, όπου σημειώνεται:

«Ο Δήμος Κηφισιάς συμμετέχει στο τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα του πολύνεκρου ναυαγίου της 14ης Ιουνίου. Δείτε τη σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών (εδώ)».

Σε σημερινή λιτή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Δήμος Μεταμόρφωσης αναφέρει:

«Δεν πρέπει να ξεχαστεί η χθεσινή τραγωδία και η θυσία των αθώων απελπισμένων ψυχών στα διεθνή ύδατα της πατρίδας μας».

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας, στην ιστοσελίδα του και στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η δήμαρχος Δέσποινα Θωμαΐδου, στο προσωπικό προφίλ της, εμφανίζουν κοινή ανακοίνωση, στην οποία σημειώνονται τα εξής:

«Αναβάλλονται δυο παραστάσεις του Φεστιβάλ Καραγκιόζη λόγω του τριήμερου εθνικού πένθους. Ο Δήμος μας συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος με αφορμή το τραγικό ναυάγιο που συνέβη σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, αναστέλλει δυο παραστάσεις του 11ου Φεστιβάλ Καραγκιόζη, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή. Οι παραστάσεις συνεχίζονται κανονικά το Σάββατο και την Κυριακή στις 8:15μ.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Εκφράζουμε τη βαθιά οδύνη μας για την ανείπωτη τραγωδία των συνανθρώπων μας που βρήκαν τραγικό θάνατο στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου».

Στον λογαριασμό του Δήμου Χαλανδρίου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βρίσκουμε μόνο την εξής φράση:

«Μαύρη θάλασσα σαν αίμα…» 14.6.23

Από εκεί και πέρα σιωπή… Για να μην αναφερθούμε σε κάποιες περιπτώσεις όπου στα προσωπικά προφίλ είχαμε αναρτήσεις για νέες υποψηφιότητες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου.

Ίσως, πάλι, η απόσταση από την Πύλο στον Βόρειο Τομέα Αθηνών να μην υπολογίζεται μόνο σε χιλιόμετρα…

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet