Επιτυχής η 1η συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τα μέλη του Δικτύου Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή – Climattica
Ποιότητα Ζωής

Επιτυχής η 1η συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τα μέλη του Δικτύου Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή – Climattica

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 1η συνάντηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με τα μέλη του Δικτύου Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή – Climattica, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο “Κωστής Παλαμάς” του ΕΚΠΑ.

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του δικτύου και περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την υλοποίηση του στόχου μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του σχεδιασμού της πόλης, της διαχείρισης σημαντικών υποδομών και των παρεμβάσεων στους υπόλοιπους τομείς πολιτικής έχοντας την δυνατότητα να επηρεάσει τις ενέργειες, τόσο των πολιτών, όσο και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στα διοικητικά της όρια.

Για την επίτευξη όμως του στόχου είναι απαραίτητος ο συντονισμός μεταξύ των διαφορετικών παραγόντων (κοινωνία, πολιτική ηγεσία, δημόσια διοίκηση, ιδιωτικός τομέας, επιστημονική κοινότητα) και αυτός είναι ο κύριος λόγος που ο ρόλος των δικτύων σήμερα σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι σημαντικός. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναγορεύτηκε από τον κ. Πατούλη πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ο κ. Ζερεφός Χρήστος, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο κ. Ξυλούρης Νικόλαος, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, ο κ. Φωστηρόπουλος Γιάννης, δήμαρχος Π. Φαλήρου και η κα Καρακατσάνη Αντωνία, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Πειραιά, ως μέλη του Δ.Σ. του Δικτύου.

Η Δρ Αργυρώ Παρασκευοπούλου, υπεύθυνη Συνολικής Δράσης του Δικτύου Climattica, παρουσίασε τους στόχους και την στρατηγική του Δικτύου. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις και τοποθετήσεις των Εμπειρογνωμόνων καθώς και πλούσια συζήτηση με τη φυσική παρουσία αλλά και τη διαδικτυακή συμμετοχή δεκάδων επίτιμων καλεσμένων, πολιτών και επιστημόνων με ειδίκευση στην κλιματική αλλαγή.

Το Δίκτυο Περιφερειών και Δήμων για την Κλιματική Αλλαγή Climattica αριθμεί 26 μέλη (4 Περιφέρειες, 21 Δήμοι και 1 Φορέας) και κύριος σκοπός του είναι να διαμορφωθούν πολιτικές και να πυροδοτηθούν δράσεις για τη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος, την προσαρμογή του γεωργικού τομέα, των υποδομών, την διαχείριση των υδάτων και την διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας. Να δημιουργηθούν συνδέσεις σε επίπεδα διακυβέρνησης, τομείς και ομάδες ενδιαφερομένων, να δημιουργηθούν συνδέσεις από πόλη σε πόλη, από πόλη σε περιοχή, από τοπικό σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Να συνδεθούν τοπικοί εθνικοί και ευρωπαϊκοί φορείς, πολιτικές δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, να ενισχυθεί η δράση σε όλα τα επίπεδα για την υποστήριξη της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Εκτός από τους εκπροσώπους των μελών του Δικτύου και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στην συνάντηση συμμετείχαν ο κ. Θεοδωρόπουλος Χρήστος, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Παπαδάκης Νικόλαος, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Περιβάλλοντος Περιφέρειας Αττικής και ο κ. Κωνσταντέλλος Γρηγόριος, δήμαρχος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet