Περιφέρεια Αττικής: Η αντιπλημμυρική προστασία όλων των Δήμων του Λεκανοπεδίου αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης
Πολιτική

Περιφέρεια Αττικής: Η αντιπλημμυρική προστασία όλων των Δήμων του Λεκανοπεδίου αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησης

«Η κατασκευή του συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων επί της Λεωφόρου Αθηνών είναι ένα ακόμη προβληματικό και ημιτελές έργο, που μας άφησε βαριά κληρονομιά η διοίκηση Δούρου» σημειώνει η περιφερειακή αρχή απαντώντας σε σχετική ερώτηση της παράταξης Δύναμη Ζωής της τέως περιφερειάρχη.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη Ζωής» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, με την οποία ρωτά τι ενέργειες έχει κάνει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας για να ολοκληρώσει το έργο της κατασκευής συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων υδάτων επί της Λεωφόρου Αθηνών ( στα όρια των Δήμων Περιστερίου και Χαιδαρίου), θα θέλαμε για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών να επισημάνουμε τα εξής:

Πρώτον, το έργο «Κατασκευή συλλεκτήριου αγωγού ομβρίων επί της Λεωφόρου Αθηνών» (από την οδό Πατριάρχου Σεργίου Δήμου Περιστερίου μέχρι την οδό Πύλου Δήμου Χαϊδαρίου) είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική θωράκιση μιας περιοχής που έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στο παρελθόν, εξαιτίας των φαινομένων αυτών. Είναι ένα έργο που η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θέλει να «ξεμπλοκάρει» και να ολοκληρώσει, αφού αποτελεί ένα από τα πολλά, ημιτελή έργα που μας άφησε «βαριά κληρονομιά» η προηγούμενη διοίκηση.

Δεύτερον, το έργο αυτό ξεκίνησε στις αρχές του 2018, με προϋπολογισμό 9.900.000,00€ και με μια μελέτη που είχε συνταχθεί από την ΕΥΔΑΠ. Της εκτέλεσης του έργου προηγήθηκε διαγωνιστική διαδικασία που συμβασιοποιήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής στις 05.04.2018 (ΑΔΑ: ΩΕΒ7Λ7-ΠΝΒ) αντί ποσού 3.566.015,67€, με σημαντική δηλαδή έκπτωση σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό.

Τρίτον, κατά το αρχικό στάδιο της κατασκευής του έργου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη χαρτογραφημένων από τη μελέτη της ΕΥΔΑΠ υπόγειων δικτύων και, κατά συνέπεια, ήταν επιβεβλημένη η αλλαγή της όδευσης του αγωγού. Ακολούθησε η σύνταξη Συμπληρωματικής Σύμβασης η οποία, αν και εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, μετά από θετική γνωμοδότηση του οικείου Τεχνικού Συμβουλίου, δεν έτυχε της έγκρισης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Τέταρτον, μετά την αρνητική στάση του Ελεγκτικού Συνεδρίου η ανάδοχος εταιρεία, με έγγραφό της, ενημέρωσε ότι αναλαμβάνει με δικό της κίνδυνο να συνεχίσει άμεσα τις εργασίες και να ολοκληρώσει το έργο, λαμβάνοντας υπόψη αφενός τη σοβαρότητα του έργου, του οποίου η διάλυση δεν ήταν προς το συμφέρον της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και της αναδόχου εταιρεία και αφετέρου, επειδή αυτό επέβαλλαν λόγοι προστασίας της δημόσιας υγείας ως έργο αποχέτευσης ομβρίων. Στο ίδιο έγγραφο δήλωνε η ανάδοχος εταιρεία ότι θα συνέχιζε την εκτέλεση του έργου, επιφυλασσόμενη μετά να επιδιώξει δικαστικώς τη σύναψη της Συμπληρωματικής Σύμβασης. Κι αν δεν δικαιωνόταν δικαστικά, θα ανελάμβανε το ρίσκο της σχετικής απώλειας των κονδυλίων που θα είχε χρησιμοποιήσει.

Πέμπτον, η προϊσταμένη αρχή του έργου (Οικονομική Επιτροπή), με την υπ’ αριθμ. 212/2020 απόφασή της αποφάσισε κατά πλειοψηφία για τη μη συνέχιση του έργου από την ανάδοχο εταιρεία. Η απόφαση αυτή της Οικονομικής Επιτροπής επέβαλε στην αρμόδια διευθύνουσα Υπηρεσία της Περιφέρειας Αττικής, με την με αριθμό 771555/2020 απόφασή της, να προχωρήσει στη διάλυση της εργολαβίας. Αυτή η διαδικασία διάλυσης της εργολαβίας είναι μια γραφειοκρατική και χρονοβόρα διαδικασία, που είναι απαραίτητο όμως να ολοκληρωθεί ώστε στη συνέχεια το συγκεκριμένο έργο να επαναδημοπρατηθεί.

Από τα παραπάνω προκύπτει ξεκάθαρα:

  • Ότι η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει καμία ευθύνη για την οποιαδήποτε καθυστέρηση έχει υπάρξει. Δεν ήταν αυτή που ξεκίνησε ένα έργο που δεν στηριζόταν σε επαρκείς μελέτες, ούτε ήταν εκείνη που αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να εκτελεστεί το έργο με σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης.
  • Είναι αδιαμφισβήτητη η βούλησή της να εκτελέσει το έργο, προχωρώντας στην επαναδημοπράτησή του, τηρώντας όμως όλα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία διάλυσης της αρχικής εργολαβίας.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet