Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού Τομέα για τις πλημμύρες
Περιφέρεια Αττικής

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Κεντρικού Τομέα για τις πλημμύρες

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) συγκάλεσε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018 η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, στο κτήριο της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 15-17).

Αντικείμενο ήταν η αποτίμηση και η αξιολόγηση της αντιμετώπισης της πρόσφατης καταιγίδας στην Αθήνα, αλλά και η επικαιροποίηση του σχεδιασμού και η λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών.

Η αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του ΣΟΠΠ, κ. Κυπριανίδου, αφού ευχαρίστησε τους παρόντες για την άμεση ανταπόκρισή τους, ξεκίνησε, επισημαίνοντας ότι τα καιρικά δεδομένα του φετινού καλοκαιριού, αλλά και η πρόσφατη τραγωδία στην Ανατολική Αττική απαιτούν αυξημένη επαγρύπνηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τον μέγιστο συντονισμό όλων.

Όσον αφορά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν σε ορισμένα σημεία λόγω της ραγδαίας νεροποντής που έπληξε τον Κεντρικό Τομέα σημείωσε ότι «αντιμετωπίστηκαν και απεφεύχθησαν τα χειρότερα χάρη στη συνδρομή όλων των αρμόδιων φορέων». Και συνέχισε ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τα δασύλλια, αλσύλλια, πάρκα, νησίδες, ρέματα και κυρίως τον Υμηττό στον οποίο έχουμε θρηνήσει και θύματα και θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Στο ΣΟΠΠ συζητήθηκαν και αποσαφηνίστηκαν τα εξής:

  • Εντοπίστηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την πρόσφατη νεροποντή.
  • Τονίστηκε η σημασία της ενημέρωσης των πολιτών και η ανάγκη οι Δήμοι να αναδημοσιεύουν από τα δικά τους μέσα τα μηνύματα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  • Δόθηκαν οδηγίες για συνεχή καθαρισμό ρεμάτων και φρεατίων συλλογής ομβρίων και απομάκρυνση διάσπαρτων υλικών από χώρους όπου εκτελούνται έργα.
  • Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των Δήμων η άμεση συνεργασία για την κοπή των δένδρων που καθίστανται επικίνδυνα για τους πολίτες μετά τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
  • Ζητήθηκε η λήψη όλων των προληπτικών μέτρων σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμού φυλλωμάτων, φρεατίων και άλλων δυνητικά επικίνδυνων εστιών σε οικόπεδα.
  • Ζητήθηκε από την τροχαία της ΕΛ.ΑΣ. η εφαρμογή της απόφασης απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων στον Υμηττό, για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 4 ή 5.
  • Σημειώθηκε η σημασία της επιμονής της περιφρούρησης και των περιπόλων από τους εποχικούς  δασοφυλάκων και από τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι δήμαρχοι, Ζωγράφου, Τίνα Καφατζάκη, Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Αθήνας, Γιώργος Μπρούλιας, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Γιώργος Ανεμογιάννης, Βύρωνα, Γιάννης Μαυρίκης, Δάφνης – Υμηττού, Κωνσταντίνος Λούπας, η αντιπεριφερειάρχης Έργων και Υποδομών, Αγγ. Σαππουνά, η περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικού Τομέα Αθηνών Καλ. Σταυροπούλου, ο διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών, Εμμ. Μουστάκας, η διοικήτρια της Υποδ/νσης Τροχαίας Αθηνών, Πην. Φάλκου, εκπρόσωποι των Πυροσβεστικών Σταθμών Αθηνών όπως ο δ/ντής Βασ. Ζαφείρης, ο υποδιοικητής Αλεξ. Μεσημερτζής και ο Δημ Τζαμάλης, εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων, ο προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Στράτος Δαβάκης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet