Τους άξονες για την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών στην Αττική παρουσίασε ο Γ. Πατούλης
Περιφέρεια Αττικής

Τους άξονες για την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών στην Αττική παρουσίασε ο Γ. Πατούλης

Την πολιτική δέσμευση ότι η υφιστάμενη δραματική κατάσταση θα αλλάξει στην Περιφέρεια Αττικής και ότι θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος, έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είχε ως κεντρικό θέμα την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητά του και παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Μεταξύ αυτών των αξόνων είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης και την εκπαίδευση  εμπλεκόμενων στελεχών και την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

«Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις»

Απευθυνόμενος στο πλήθος πολιτών, βουλευτών, υποψήφιων και εθελοντικών ομάδων, υπογράμμισε ότι ο ίδιος, ως επικεφαλής, και όλοι οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού του δεσμεύονται ότι θα παράγουν έργο και θα είναι αποτελεσματικοί.

«Ζητούμε τη θετική ψήφο των πολιτών. Δεν επενδύουμε στην αποτυχία των αντιπάλων μας. Βγαίνουμε μπροστά για να δώσουμε λύσεις και όχι να πάρουμε αξιώματα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης ο οποίος τόνισε ότι την εξειδίκευση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει ειδική Επιστημονική Ομάδα.

Τοποθετήσεις επιστημόνων

Αναφορά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και στις προτεραιότητες που πρέπει να δοθούν για την καλύτερη θωράκιση της Αττικής έκαναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ, ο Π. Μαρκετάκης, υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α. ειδικός σύμβουλος Ασφαλείας, ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, συντονιστής του προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική, ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος ε.α. Πολεμικού Ναυτικού και ο Σωτήρης Γεωργακόπουλος, επίτιμος αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος.

Τι έπραξαν οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας;

Αφού επισήμανε ότι οι προηγούμενες διοικήσεις της Περιφέρειας απέτυχαν στην αποστολή τους, χαρακτήρισε ως «εγκληματική» την αμέλεια της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης να μην αξιοποιήσουν το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Νέα Αρχή θα καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών για το σύνολο της Αττικής. Το σχέδιο αυτό θα βασίζεται, μεταξύ άλλων, στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθοδολογιών και μέσων.

«Στις 26 Μαΐου κάνουμε μια Νέα Αρχή στην Αττική. Μια Νέα Αρχή για να μη ζήσουν ποτέ ξανά οι πολίτες της Αττικής δύσκολες στιγμές λόγω φυσικών καταστροφών. Για να μην νιώθουν μόνοι και αβοήθητοι από το Κράτος και την Περιφέρεια. Η Νέα Αρχή για την Αττική διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο προστασίας για την κάθε περιοχή. Και αυτό αποτελεί τον ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους μας που έχασαν ζωές και περιουσίες. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε την Αττική και αυτό θα το πράξουμε μαζί. Στην προσπάθειά μας αυτή είμαι βέβαιος ότι με συμμάχους τους πολίτες θα κερδίσουμε. Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανατροπής για την Αττική που θέλουμε και μας αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.

Στην ομιλία του επισήμανε ότι η επιλογή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας για την παρουσίαση των προτάσεων της Νέας Αρχής για την Πολιτική Προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών έγινε για συμβολικούς λόγους.

«Ξεκινάμε σήμερα από ΄δω, από τον Δήμο Μαρκοπούλου, οικισμοί του οποίου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ βρίσκονται στο κόκκινο, για να παρουσιάσουμε τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο της παράταξής μας για να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας για την Αττική» τόνισε.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι οι πολίτες της Αττικής δεν μπορούν και δεν θέλουν να δεχτούν την παράταση αυτής της παρακμής και υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος φυσικών καταστροφών είναι υπαρκτός και χρειάζεται σχέδιο για να αντιμετωπιστούν.

Οι ευάλωτες περιοχές σύμφωνα με έρευνα του ΕΜΠ

Ο Γ. Πατούλης έκανε αναφορά στην πρόσφατη έρευνα του ΕΜΠ τονίζοντας ότι καταγράφονται εννέα ευάλωτοι οικισμοί μόνο στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που εκτείνεται από τον Ωρωπό έως την Παλαιά Φώκαια. Το εκρηκτικό «κοκτέιλ» που φέρνει στο κόκκινο αυτές τις περιοχές περιλαμβάνει: επικίνδυνες φυτεύσεις, ελλιπές οδικό δίκτυο με στενά πλάτη δρόμων, χωρίς απευθείας πρόσβαση στη θάλασσα, ανύπαρκτη ρυμοτομία, βραχώδεις ακτογραμμές, διάσπαρτες κατοικίες, αποκλεισμό διόδων προς τη θάλασσα με μάντρες ή περιφράξεις.

«Τα προβλήματα της Αττικής λύνονται όταν διαθέτεις τη γνώση και έχεις διάθεση να δουλέψεις σκληρά»

Ο Γ. Πατούλης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή της καταστροφής ο ίδιος μαζί με δεκάδες εθελοντές στήριξε έμπρακτα τους πληγέντες και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαι εδώ μαζί με εκατοντάδες φίλους και συνεργάτες για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ευθύνης, αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης. Το μήνυμα ότι μπορούμε να διορθώσουμε όλα όσα μας ενοχλούν και μας απειλούν.

Έχουμε καθήκον να μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων και να εξασφαλίσουμε στους πολίτες και στο περιβάλλον τη βέλτιστη δυνατή προστασία. Απαιτείται ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, οι σεισμοί και οι πλημμύρες».

Οι προϋποθέσεις και οι 10 άξονες του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών

Ο Γ. Πατούλης επισήμανε την ανάγκη θέσπισης ενός κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού με συγκεκριμένους κανόνες και προϋποθέσεις επιχειρησιακής λειτουργίας και προσδιόρισε τους 10 κεντρικούς άξονες της πρότασής του.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «το σχέδιο της Νέας Αρχής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις».

Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να  λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν. Το σχέδιο της Νέας Αρχής θα βασίζεται:

  • Στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων.
  • Στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για το σύνολο της Αττικής.
  • Στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών.
  • Στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.
Το σχέδιο της Νέας Αρχής

Σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη το σχέδιο του συνδυασμού του περιλαμβάνει:

Πρώτον, την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των Δήμων της Αττικής.

Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με την εκάστοτε κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα, αλλά και πολιτικές που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών  καταστροφών.

Οι δέκα βασικές θέσεις του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

Το μοντέλο πολιτικής προστασίας που προωθεί η Νέα Αρχή για την Αττική υπηρετείται από 10 βασικές θέσεις.

  1. Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή.
  2. Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με μητροπολιτικό χαρακτήρα.
  3. Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
  4. Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
  5. Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
  6. Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
  7. Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
  8. Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
  9. Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με τη διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
  10. Εξασφάλιση πόρων με αξιοποίηση εθνικών, αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Προϋποθέσεις

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία ειδική επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάστηκαν. Η ομάδα αυτή θα μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές προκειμένου αυτές, όπου είναι εφικτό να υιοθετηθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.

Για την υλοποίηση του σχεδίου υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων, την αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων, την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2014-2020 σε θέματα περιβαλλοντικής προστασία και κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Επιπλέον, πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας. Όπως τόνισε, αυτό πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι έξι μήνες και πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για την κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.

Παρόντες στην εκδήλωση

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Μάκης Βορίδης, βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, ο Νίκος Χαρδαλιάς, γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ., ο Λεωνίδας Κουρής, πρώην δήμαρχος Αθηναίων και τέως νομάρχης Ανατολικής Αττικής και πρώην πρόεδρος ΚΕΔΕ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, ο Κώστας Δέδες, πολιτευτής Ν.Δ., ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, Βλάσσης Σιώμος.

Ακόμη παραβρέθηκαν τα στελέχη τοπικών οργανώσεων της Ν.Δ.: Ανδρέας Γλαβάς, πρόεδρος ΝΟΔΕ Ανατολικής Αττικής, Κωνσταντίνος Λιούμπης, πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Λαυρεωτικής, Δημήτρης Κολιαβασίλης, πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Μαρκοπούλου, Λυδία Ιωαννίδου–Μουζάκα, υποψήφια ευρωβουλευτής Ν.Δ., Αντώνης Κούκουζας, προέδρος Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδρέας Βλάχος, πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Σπάτων – Αρτέμιδας, Παντελής Χριστοφορίδης, πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Παιανίας – Γλυκών Νερών.

Επίσης παραβρέθηκαν τα αυτοδιοικητικά στελέχη: Δημήτρης Σοφός, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σαρωνικού, Θωμάς Γρίβας, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας και αντιδήμαρχος Δήμου Μαρκοπούλου, Βαγγέλης Πανάγος, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Λαυρεωτικής, Χρήστος Δρίτσας, υποψήφιος δήμαρχος Μαρκοπούλου, Κλαίρη Σαραντάκου, πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και υποψήφια ευρωβουλευτής Ν.Δ., Κώστας Αλλαγιάννης, υποψήφιος δήμαρχος Μαρκοπούλου, Μαρίκα Μαντάλα, υποψήφια δήμαρχος Μαρκοπούλου.

Τέλος, παραβρέθηκαν και στελέχη της Εθελοντικής Οργάνωσης Αμαρουσίου, της Ομοσπονδίας Θηροφυλακής και της Εθελοντικής Ομάδας Κορωπίου.

Τιμητική Βράβευση στον Αλέκο Κόκκαλη

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης βράβευσε συμβολικά τον Αλέκο Κόκκαλη, υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Αμαρουσίου για την προσφορά του και την καθοριστική συμβολή του στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών στο Μαρούσι και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet