Το master plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την Πολιτική Προστασία
Κοινωνία

Το master plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και την Πολιτική Προστασία

«Στα χέρια μας έχουμε πλέον ένα δυναμικό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, που συμπληρώνεται διαρκώς με τις επισημάνσεις και υποδείξεις των επιστημόνων. Με τη στήριξη της πολιτείας και τη συνεργασία της κοινωνίας δουλεύουμε μεθοδικά για να πετύχουμε τον σκοπό μας: Να κάνουμε την Αττική πρώτη σε Ασφάλεια Περιφέρεια της χώρας».

Αυτά υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, προλογίζοντας την παρουσίαση του master plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης και της Πολιτικής Προστασίας η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ειδική ημερίδα, παρουσία υπουργών, δημάρχων, αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπων εθελοντικών ομάδων και της επιστημονικής κοινότητας.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στ. Πέτσας και ο υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Αμυράς.

Το master plan της Περιφέρειας Αττικής

Στο master plan της Περιφέρειας Αττικής για την αντιπλημμυρική θωράκιση, κατ΄αρχήν, των πρόσφατα καμένων περιοχών που διαμορφώθηκε, σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Κέντρο Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καταγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση, οι κίνδυνοι ανά περιοχή, το σύνολο των απαιτούμενων έργων και παρεμβάσεων με την ανάλογη κοστολόγηση, καθώς και οι τρόποι συμμετοχής και εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα Πολιτικής προστασίας, μέσα από τα σχετικά προγράμματα που θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής.

Ειδικότερα, κατά την ημερίδα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας ΕΚΠΑ Ε. Λέκκας ανέλυσε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον. Ακολούθως ο Χάρης Κοντοές, διευθυντής Ερευνών ΕΑΑ/Κέντρο BEΥOND προχώρησε στην παρουσίαση αποτελεσμάτων εκτίμησης πλημμυρικού κινδύνου και στη συνέχεια ο μηχανικός – μελετητής Ν. Ραμπαούνης παρουσίασε τα τεχνικά έργα που απαιτούνται για την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, άμεσα (καμμένες περιοχές-προγραμματική σύμβαση με υπουργείο Περιβάλλοντος) και μακροπρόθεσμα. Τοποθετήσεις έγιναν επίσης από επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου Beyond του ΕΑΑ, Αλ. Τσούνη και Ν. Σταθόπουλο, τον διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας  Αλ. Καλογερόπουλο και τους προϊσταμένους των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Γ. Ασπορυλάκη, Σ. Παγωτέλη και Μ. Κάραλη.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet