Χαιρετισμός Ρ. Δούρου στην απονομή των Athens StartUp Awards 2018
Περιφέρεια Αττικής

Χαιρετισμός Ρ. Δούρου στην απονομή των Athens StartUp Awards 2018

Χαιρετισμό στην εκδήλωση για την απονομή των Athens StartUp Awards 2018 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018 απηύθνε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Η περιφερειάρχης επισήμανε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι, να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας σήμερα εδώ, σε τούτη τη σπουδαία εκδήλωση, που διοργανώνουμε με το ΕΒΕΑ για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Μια εκδήλωση εξ αναβολής. Γιατί εκείνη που ήταν προγραμματισμένη για τα τέλη Ιουνίου συμπεριλήφθηκε στις… παράπλευρες απώλειες εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών. Βροχών που έπνιξαν για δεύτερη φορά μέσα σε επτά μήνες, τη Μάνδρα, προκαλώντας, τούτη τη φορά, μόνο υλικές ζημιές.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, από τον περασμένο Νοέμβριο, ήταν μια δύσκολη όσο και αποκαλυπτική περίοδος.

Δύσκολη γιατί η Περιφέρεια, παρότι δεν είχε την ευθύνη ούτε για τα μπαζώματα επί δεκαετίες των ρεμάτων, ούτε για την αβελτηρία ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών, έπρεπε να «τρέξει» όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για να ξεκολλήσουν από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, που εκκρεμούσαν χρόνια. Η ίδια περίοδος ήταν παράλληλα και αποκαλυπτική. Γιατί φάνηκε ότι ορισμένοι το μόνο που επιθυμούσαν, δεν ήταν η προστασία των πολιτών, αλλά η δαιμονοποίηση της διοίκησης της Περιφέρειας.

Για πολλοστή φορά είδαμε και ακούσαμε κανάλια και δημοσιογράφους, διαβάσαμε σε λογαριασμούς στα social media περί δήθεν ευθυνών, επιλεκτικά και μόνο, της Περιφέρειας Αττικής σε σχέση με τη Μάνδρα, ενώ τα ίδια είχαν πει και γράψει για τις φωτιές στον Κάλαμο.

Την ίδια στιγμή σε αντίστοιχες περιπτώσεις καταστροφών στην υπόλοιπη Ελλάδα, ουδείς, και ορθά, δεν εγκαλεί τους άλλους περιφερειάρχες.

Λες και μία Περιφέρεια υπάρχει στην Ελλάδα. Μία περιφερειάρχης. Η οποία ευθύνεται για τα πάντα σχεδόν. Βρέχει, χιονίζει, καίγεται η Αττική, η Δούρου πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκεται πάντα στο «κάδρο» των ευθυνών.

Αυτές οι προσπάθειες, κυρίως της αντιπολίτευσης, να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη πάνω στις χαμένες ζωές συμπολιτών μας και πάνω στα ερείπια μιας καταστροφής, δεν πλήττουν τη διοίκηση της Περιφέρειας. Πλήττουν τη Δημοκρατία. Πλήττουν τη λειτουργία των θεσμών. Πλήττουν την εύρυθμη λειτουργία του μηχανισμού του Δημοσίου. Δίνουν κομματική χροιά σε μια προσπάθεια που οφείλει να είναι εθνική.

Την προσπάθεια αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα, χωρίς γραφειοκρατία, διαφθορά, αδιαφάνεια.

Πλέον όλη αυτή η άδικη, αβάσιμη και αυθαίρετη σπέκουλα περί δήθεν ευθυνών της Περιφέρειας στην τραγωδία της Μάνδρας, κατέπεσε με πάταγο ύστερα από τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης. 

Ένα πόρισμα ενδελεχές που επιμερίζει με αντικειμενικότητα τις ευθύνες.

Και, ω του θαύματος, μεταξύ εκείνων που κατονομάζει ως υπεύθυνους, δεν περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Αττικής.

Κανονικά, θα έπρεπε τα ΜΜΕ, ειδικά εκείνα που επί μήνες βυσσοδομούσαν κατά της διοίκησης της Περιφέρειας, να μεταδώσουν αυτή την είδηση, ως όφειλαν. Φευ!

Αντ΄ αυτού, επέλεξαν να… εφεύρουν ευθύνες της Περιφέρειας του τύπου… «δεν πίεσε αρκετά το Δασαρχείο».

Αν η λειτουργία των ΜΜΕ είναι σημαντικός παράγοντας εύρυθμης λειτουργίας μιας Πολιτείας, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρατεταμένη κρίση γιατί πολλά Μέσα δεν επιτελούν την αποστολή τους.

Υιοθετούν λογικές «ντουντούκας» κομματικής παράταξης. Λογικές που και αυτές με τη σειρά τους πλήττουν τη Δημοκρατία.

Ζούμε λοιπόν σε μια περίοδο κατά την οποία, η κρίση χρέους μετατράπηκε σε κρίση Δημοκρατίας.

Σας έδωσα δύο συγκεκριμένα παραδείγματα απομείωσης της Δημοκρατίας, σχετικά με τη λειτουργία του δημοσίου και τη λειτουργία των ΜΜΕ.

Θα σας δώσω κι ένα τρίτο, που αφορά στη λειτουργία θεσμών όπως το ΕΒΕΑ.

Θεσμών ταγμένων στην προώθηση της επιχειρηματικότητας μέσα από το κτίσιμο εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση γεφυρών, μέσα από μια λειτουργία σύνθεσης απόψεων.

Γιατί, και νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου, το στοίχημα του νέου επιχειρείν αφορά πρωτίστως την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, επιτελεί με συνέπεια εδώ και χρόνια αυτή την αποστολή.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναγνωρίζεται από τους συναδέλφους του που τον τιμούν, επιλέγοντάς τον για τον δύσκολο ρόλο του προέδρου ενός απαιτητικού θεσμού όπως είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Με τον Κωνσταντίνο είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορετικές πολιτικές καταβολές, πέρα από το… κομβικό γεγονός ότι υποστηρίζουμε διαφορετικές ομάδες στο ποδόσφαιρο, κανείς δεν είναι τέλειος…

Παρόλα αυτά έχουμε κοινά σημεία.

Για παράδειγμα, με την αφαίρεση και τη διαίρεση, δεν τα πηγαίνουμε καλά.

Βρήκαμε έτσι το σημείο όπου τέμνονται δημιουργικά οι διαφορετικές αφετηρίες μας.

Και το πράξαμε αυτό, χωρίς να εκχωρήσουμε, ούτε πολύ περισσότερο να χάσουμε την ταυτότητά μας.

Πολιτική, κομματική, ιδεολογική.

Πράγματα αυτονόητα στο πλαίσιο μιας κανονικότητας στη λειτουργία των θεσμών.

Όχι όμως στη χώρα μας – όπου το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διέγραψε ένα σημαντικό στέλεχός του, όπως ο Μίχαλος, για λόγους μειωμένης… κομματικότητας.

Έλλειψης κομματικής ορθοφροσύνης!

Πόσο απέχουμε από την υπογραφή κομματικών πιστοποιητικών;

Τέτοιου είδους αποφάσεις δεν πλήττουν ένα άτομο. Πλήττουν τη Δημοκρατία.

Μειώνουν το «οξυγόνο» που παράγεται μέσα από την ενότητα διαφορετικών αντιλήψεων και δυνάμεων.

Η συμμαχία που έχουμε συμπτύξει εδώ και πάνω από δύο χρόνια, Περιφέρεια Αττικής και ΕΒΕΑ, αποτελεί την έμπρακτη απάντηση, ότι μπορούμε πολλά και σημαντικά πράγματα όταν έχουμε συναντίληψη, κοινό σχεδιασμό, κοινή στρατηγική, κοινές πρωτοβουλίες.

Με τον πρόεδρο Μίχαλο και το ΕΒΕΑ έχουμε κάνει τη στρατηγική επιλογή να συμβάλλουμε στην οικοδόμηση του νέου τοπίου της επιχειρηματικότητας που χρειάζεται ο τόπος, μακριά από μικροκομματικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις, που παραπέμπουν σε μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τη λειτουργία των θεσμών.

Μαζί, ΕΒΕΑ και Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη καταφέρει πολλά.

Η καθιέρωση τούτων των βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι ένα από αυτά.

Δείχνουμε έμπρακτα ότι στον τόπο μας μπορεί να υπάρξει ελπίδα και προοπτική για αλλαγή και βιώσιμη ανάπτυξη, μέσα από κοινές πρωτοβουλίες.

Μέσα από συναντίληψη. Για ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης. Με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη. Πέρα από ιδεοληψίες.

Γιατί η απόλυτη αλήθεια δεν είναι προνόμιο κανενός. Αντιθέτως, η ελπίδα είναι δικαίωμα όλων. Για την ελπίδα αυτή βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Την ελπίδα αυτή αντιπροσωπεύετε εσείς.

Κι εμείς, συμπαραστάτες και αρωγοί στο πλευρό σας. Για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Για το παρόν. Και κυρίως για το μέλλον. Αυτό είναι το κοινό μας χρέος. Το κοινό μας καθήκον. Χωρίς αναβολές. Χωρίς πισωγυρίσματα. Χωρίς εκπτώσεις.

Σας ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet