«Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση» – Οι νέες τεχνολογίες σε Δήμους και Περιφέρειες
Αυτοδιοίκηση

«Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση» – Οι νέες τεχνολογίες σε Δήμους και Περιφέρειες

Με γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 5 Μαρτίου 2019, η εκδήλωση «Ψηφιακή Πολιτική και Τοπική Αυτοδιοίκηση – Οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία Δήμων και Περιφερειών» που διοργάνωσε ο τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα «Ερμής» του ΕΒΕΑ. Στην εκδήλωση μετείχαν με παρεμβάσεις ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης και ο δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας. Συντόνιζε η Αναστασία Σαπουνά, πρόεδρος στην ΚτΠ Α.Ε.

Νίκος Παππάς: «Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, όχι μήτρα γέννησης νέων ανισοτήτων»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ανέφερε κατά την τοποθέτησή του:

«Η αξιοποίηση και η διάχυση των νέων τεχνολογιών δεν είναι πολιτικά ουδέτερη. Οι νέες τεχνολογίες πρέπει να γίνουν εργαλείο συνοχής και σύγκλισης, όχι μήτρα γέννησης νέων ανισοτήτων.

»Η Πολιτεία προτάσσει τις προτεραιότητες και συντονίζει τις δυνάμεις. Σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και την οργανωμένη επιχειρηματικότητα, προσφέρει στους πολίτες τα θετικά της ψηφιακής εποχής».

Ο Νίκος Παππάς παρουσίασε, επίσης, έργα που δρομολογεί το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, όπως το Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη για ηλεκτρονικές συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων με φορείς του Δημοσίου, η Έξυπνη Στάθμευση και η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων για 250.000 Έλληνες, καθώς και τις επενδύσεις 4 δισ. ευρώ για δίκτυα νέας γενιάς και υπερυψηλές ταχύτητες ίντερνετ ως το 2022.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογράμμισε ότι «οι νέες, ψηφιακές τεχνολογίες είναι ασπίδα κατά της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς και εργαλείο για μια νέου τύπου ανάπτυξη, ισότιμη, με μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των Δήμων και των Περιφερειών». Η ίδια έκανε λόγο για μία υπόθεση που «τροφοδοτεί πολιτικές που αγγίζουν τα σύγχρονα διακυβεύματα της λειτουργίας της Δημοκρατίας».

«Έχουμε κάνει μια στρατηγική επένδυση σε βάθος χρόνου στις νέες, ψηφιακές τεχνολογίες μέσα από την κομβική συνέργεια με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Γι΄ αυτό και στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε κάνει μια στρατηγική επένδυση σε βάθος χρόνου μέσα από την κομβική συνέργεια με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής», σημείωσε η Ρένα Δούρου. «Είτε πρόκειται για τη σύσταση του Film Office της Αττικής, με στόχο, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων για οπτικοακουστικές παραγωγές. Είτε για την ψηφιακή αναβάθμιση της πολύπαθης Μάνδρας – της πόλης που αποτυπώνει όλες τις χρόνιες, δομικές παθογένειες μιας στρεβλής ανάπτυξης. Μια ψηφιακή αναβάθμιση στην οποία συμβάλλουμε καταρχήν με την τεχνική βοήθεια που δίνουμε στην επιτελική δομή του υπουργείου, προκειμένου να σχεδιάσει ένα ολιστικό πρόγραμμα smart city, “έξυπνης πόλης”. Και κατόπιν με την κατά προτεραιότητα χρηματοδότηση των δράσεων του προγράμματος αυτού από τον άξονα 2 του ΠΕΠ Αττικής. Μιλάμε έτσι συγκεκριμένα για δράσεις που αφορούν στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, δράσεις οδοφωτισμού, έξυπνων κάδων, διαχείρισης κυκλοφορίας, εξυπηρέτησης πολιτών» προσέθεσε η ίδια.

Η Ρένα Δούρου περιέγραψε τους τρόπους κοινής παρέμβασης και συνεργιών:

Έχουμε εκχωρήσει πόρους στις Αστικές Αρχές που υλοποιούν Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για δράσεις τοπικής κλίμακας έξυπνων πόλεων. Επιχειρούμε έτσι να θέσουμε στην υπηρεσία των Δήμων, των πολιτών, εκείνες τις τεχνολογίες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση χρόνιων δυσλειτουργιών, απελευθερώνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του αποκεντρωμένου μοντέλου ανάπτυξης με όρους κοινωνικής συνοχής.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούμε σημαντικές παρεμβάσεις που αλλάζουν την καθημερινότητά μας. Μιλώ για εμβληματικά έργα όπως την εφαρμογή της Τηλεματικής του ΟΑΣΑ, που διασφαλίζει την σε πραγματικό χρόνο έγκυρη ενημέρωση των επιβατών και συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του στόλου των οχημάτων.

Μιλώ επίσης για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ΟΑΣΑ, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια ακουγόταν ως εξωπραγματικός σχεδιασμός και που σήμερα έχει μπει στην καθημερινότητα του πολίτη, αξιόπιστα, συμβάλλοντας στη διάδοση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς και διευκολύνοντας τις μετακινήσεις των πολιτών.

Μιλώ για την παροχή δωρεάν WiFi σε οχήματα και κεντρικές στάσεις του δικτύου του ΟΑΣΑ.

Και μιλώ ακόμη για ένα πρωτοποριακό έργο για το οποίο είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι στην Περιφέρεια, γιατί δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού εκτός Ελλάδας. Αναφέρομαι στην ψηφιοποίηση του Μουσείου της Ακρόπολης, ένα έργο πνοής που βάζει το κορυφαίο μουσείο σε νέα διάσταση, αλλάζοντας τον τρόπο προσέγγισης της Τέχνης, δημιουργώντας νέα, χωροχρονικά δεδομένα.

«Επενδύσαμε στον εκσυγχρονισμό και στο εσωτερικό νοικοκύρεμα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής»

Παράλληλα, η περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στη «χρηστική πτυχή» των νέων τεχνολογιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για μία πτυχή που «υλοποιούμε καθημερινά, εδώ και 4.5 χρόνια στην Περιφέρεια Αττικής»:

Αναφέρομαι συγκεκριμένα: α) στον εκσυγχρονισμό και τη μείωση του κόστους της εσωτερικής λειτουργίας των υπηρεσιών, β) στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσα από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα ενημέρωσης κι εξυπηρέτησης γ) και τέλος στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε σχέση με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την εξωστρέφεια, μέσα από τη στήριξη start ups.

Σε πρώτη φάση επενδύσαμε στον εκσυγχρονισμό και στο εσωτερικό νοικοκύρεμα των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής. Προχωρήσαμε στην αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων, πλην ακριβοσυντήρητων, πληροφοριακών συστημάτων με νέα, αποτελεσματικότερα αλλά και φθηνότερα.

Καταφέραμε να αλλάξουμε το σύνολο των πληροφοριακών συστημάτων εσωτερικής λειτουργίας της Περιφέρειας Αττικής, με το τρέχον κόστος συντήρησης να είναι μειωμένο κατά 10% με 15%, σε σχέση με το παρελθόν.

Και σε αυτή τη μείωση δεν συνυπολογίζουμε την πρόσθετη μείωση του κόστους, μετά από την υιοθέτηση του Πληροφοριακού Συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, “Ίριδα”, που παρέχουν δωρεάν στην Περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτική Αεροπορία. Και να σημειωθεί εδώ ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι ο πρώτος αυτοδιοικητικός φορέας που αξιοποιεί τη δυνατότητα αυτή, σε υλοποίηση της στρατηγικής συνέργειας που ξεκίνησε εδώ και ένα χρόνο μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, το οποίο και ανέπτυξε το σύστημα αυτό.

Λάβαμε την απόφαση να λειτουργήσουμε και ως καταλύτης για τη διάδοση της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μέσα από δύο επιμέρους στόχους. Πρώτον, μέσα από τη στήριξη και τη χρηματοδότηση, ενεργειών που βάζουν τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα σχολεία, μέσα από δωρεές υπολογιστών και μέσα από προγραμματική σύμβαση για διάθεση 3 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων σε σχολεία της Αττικής.

Δεύτερον, επιλέγοντας δράσεις κι ενέργειες με σαφές πρόσημο σχετικά με το ποιοι ωφελούνται από την ενσωμάτωσή τους στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης της χώρας. Γιατί αυτοί που ωφελούνται από τις δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα ψηφιακής ενημέρωσης και εξυπηρέτησης της Περιφέρειας Αττικής, μέσα από τον πληρέστατο Οδηγό καταγραφής των διαδικασιών, των αιτήσεων και των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση του συνόλου των διοικητικών πράξεων της Περιφέρειας Αττικής, και από τις παρεχόμενες ψηφιακές υπηρεσίες, είναι οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας, για τους οποίους το να λείψουν από τη δουλειά τους προκειμένου να διεκπεραιώσουν μια υπόθεσή τους, μόνο εύκολο ή αυτονόητο δεν είναι.

Και ας μη νομίσει κανείς ότι… ευλογάμε τα γένια μας. Οι ίδιοι οι πολίτες επιβεβαίωσαν ότι η δουλειά μας πιάνει τόπο όταν σε έρευνα του Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου, δήλωσαν ικανοποιημένοι σε ποσοστό κοντά στο 95% από τη χρήση του Πληροφοριακού Συστήματος Ενημέρωσης κι Εξυπηρέτησης Πολιτών της Περιφέρειας Αττικής.

Την ίδια στιγμή, από το έργο που αφορά τον Πλοηγό Ατόμων με Αμαξίδιο πιλοτικά στον Νότιο Τομέα, κι έπονται και άλλες περιοχές, εκείνοι που πρώτιστα ωφελούνται είναι οι συμπολίτες μας για τους οποίους καμία πολυεθνική δεν διέθεσε τους ελάχιστους πόρους να διευκολύνει τη δική τους πολύ πιο δύσκολη μετακίνηση.

«Δίνουμε τη δυνατότητα σε δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου να μετέχουν σε σπουδαίες διεθνείς εκθέσεις»

Επίσης, η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε:

Συμβάλλουμε στην απελευθέρωση της αναπτυξιακής δυναμικής της Περιφέρειας κατακτώντας την εμπιστοσύνη των φορέων του κλάδου της Πληροφορικής. Και δεν είναι τυχαίο ότι ακριβώς αυτοί οι φορείς ζήτησαν και έλαβαν τη στήριξή μας για να συμμετάσχουν στις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου.

Και φυσικά ανταποκριθήκαμε σε συνεργασία με επιχειρηματικούς φορείς, όπως το ΕΒΕΑ, που φιλοξενεί σήμερα την εκδήλωσή μας, δίνοντας τη δυνατότητα σε δεκάδες νεοφυείς επιχειρήσεις του κλάδου να μετέχουν σε σπουδαίες διεθνείς εκθέσεις. Όπως το μεγάλο διεθνές συνέδριο τεχνολογίας “The Next Web”, τον περασμένο Μάιο, όπου μετείχαν καινοτόμες επιχειρηματικές ομάδες από τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Και μάλιστα ορισμένες από αυτές κατάφεραν να βρουν την αναγκαία χρηματοδότηση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Μετατρεπόμενες σιγά – σιγά σε εταιρείες με την έδρα τους στη χώρα μας. Και αυτή η εξέλιξη είναι για εμάς στην Περιφέρεια Αττικής, μια μικρή αλλά σημαντική νίκη, στον κοινό μας αγώνα να αντιστρέψουμε το brain drain.

Δίνουμε τη δυνατότητα, με μια σύγχρονη ηλεκτρονική πλατφόρμα γεωαπεικόνισης των εκτελούμενων έργων, να ενημερώνονται οι πολίτες για την πορεία των έργων της Περιφέρειας, για τα οικονομικά τους μεγέθη και άλλες συναφείς με την υλοποίησή τους λεπτομέρειες. Βάζουμε έτσι άλλον έναν κρίκο για μία αδιαμεσολάβητη σχέση με τους πολίτες της Αττικής, για εγκυρότερη ενημέρωσή τους και ενίσχυση της διαφάνειας στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2024
Powered by Wisenet