Προς τελική έγκριση «οδεύει» το ΠΕΣΔΑ Αττικής
Περιφέρεια Αττικής

Προς τελική έγκριση «οδεύει» το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔΑ, του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας Αττικής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση, η συζήτηση καθώς και η λήψη αποφάσεων για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων των Δήμων και τη χρηματοδότηση των έργων του νέου ΠΕΣΔΑ.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ ως «η τελευταία πράξη πριν από την τελική έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ)».

Κοινή συνεδρίαση ΠΕΔΑ και ΕΔΣΝΑ για το ΠΕΣΔΑ Αττικής
Κοινή συνεδρίαση ΠΕΔΑ και ΕΔΣΝΑ για το ΠΕΣΔΑ Αττικής

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και μετείχαν σε αυτήν το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), εκπρόσωπος του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, εκπρόσωποι πολλών δήμων καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής. Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΕΔΣΝΑ έκαναν αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την πορεία έγκρισης του ΠΕΣΔΑ, τους όρους υλοποίησης και χρηματοδότησης, ενώ ενημέρωσαν και αναφορικά με τις παρατηρήσεις που έχουν προταθεί από τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και τη Δημόσια Ανοικτή Διαβούλευση, η οποία ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2016.

Η διαδικασία, που αξιολογήθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ως απολύτως θετική και χρήσιμη πρωτοβουλία από το σύνολο των αιρετών, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Οι αιρετοί, ιδίως της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, εξέφρασαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση, τη συμφωνία τους τόσο με το χρονοδιάγραμμα όσο και με τις επιλογές του νέου ΠΕΣΔΑ.

Αναφορικά με το ΠΕΣΔΑ Αττικής το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΑέχει αποφασίσει ότι:

1. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί τρόπος, με τη βοήθεια της Περιφέρειας, στην απλοποίηση των διαδικασιών για την αλλαγή χρήσεων γης, προκειμένου να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις χαμηλής όχλησης διαχείρισης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (πράσινα σημεία, μικρές μονάδες κομποστοποίησης, μονάδες διαχείρισης κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων).

2. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει σχεδιασμός για την οριοθέτηση των ΧΥΤΥ, στην οποία θα οδηγείται το υπόλειμμα προς ταφή, με την προϋπόθεση ότι όσο μεγαλώνει ο πρώτος βαθμός διαχείρισης, τόσο θα μειώνεται η ποσότητα του υπολείμματος που θα πρέπει να ταφεί.

3. Θα πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με ημερομηνίες για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής.

4. Θα πρέπει να υπάρξει άμεση και γρήγορη κοστολόγηση της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού, ώστε να γνωρίζουν οι Δήμοι τι να προσδοκούν από πόρους, όπως τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τι χρήματα θα χρειαστούν από δικούς τους πόρους.

Επίσης, από πλευράς ΠΕΔΑ, τονίστηκε ότι σε επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης θα εξεταστεί ο τρόπος μόνιμης συνεργασίας με τον ΕΔΣΝΑ.

Σχετικά άρθρα

Enypografa.gr © 2014 - 2025
Powered by Wisenet